Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κ. Μουσουρούλης: για τη διασύνδεση νησιών του Αιγαίου

Κ. Μουσουρούλης: για τη διασύνδεση νησιών του Αιγαίου

15

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Το στρατηγικό χαρακτήρα αλλά και την οικονομικότητα των έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, τόνισε ο Βουλευτής Ν. Χίου και Τομεάρχης Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία των Επίκαιρων Ερωτήσεων, σχετικής Ερώτησής του. Σύμφωνα με μελέτη του 2008, που επικαλέστηκε ο Βουλευτής, πρόκειται για μόνιμη και πλέον συμφέρουσα λύση του προβλήματος επάρκειας ισχύος που, σήμερα, είναι ιδιαίτερα έντονο σε νησιά,  όπως η Λέσβος, γι’ αυτό και η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην υλοποίησή της. Ο Κωστής Μουσουρούλης επέστησε τέλος, την προσοχή στην Κυβέρνηση, για τη δήλωση του Κυβερνητικού εκπροσώπου, με την οποία επιβεβαιώνει την – ανύπαρκτη κατά τον Υπουργό – πρόταση διασύνδεσης των νησιών με την Τουρκία.

 

 

Δείτε την ομιλία σε μορφή video:

https://www.yousendit.com/download/UFh0anZqays4NVh2Wmc9PQ


Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Βουλευτή (Πρωτολογία- Δευτερολογία) και η απάντηση του Υφυπουργού, κ. Ι. Μανιάτη

 

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

Συζήτηση υπ’ αριθμόν 11445/16-2-2011 Ερώτησης του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κυρίου Κωνσταντίνου Μουσουρούλη προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με την ηλεκτροδότηση των νησιών του Αιγαίου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κάθε σοβαρή χώρα οφείλει να σχεδιάζει και να εφαρμόζει μακροπρόθεσμο ενεργειακό σχεδιασμό, με δύο στόχους: ο ένας είναι η εξασφάλιση επάρκειας ισχύος και ο άλλος, η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη από τη δεκαετία του 1960, έχουν ξεκινήσει στη χώρα μας σκέψεις, οι οποίες έχουν οδηγήσει και σε σοβαρές μελέτες, για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα.

Μελέτη που υλοποίησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 2008 για τη στρατηγική των διασυνδέσεων, απέδειξε την οικονομικότητα του εγχειρήματος.

Η ίδια η Υπουργός Περιβάλλοντος το Μάιο του 2010, αναγνώρισε ότι πρόκειται για ένα θέμα εθνικής στρατηγικής σημασίας και, μάλιστα, είπε ότι το Υπουργείο, θα προχωρήσει, ως οφείλει, στην επικαιροποίηση της Μελέτης Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς, τη γνωστή Μ.Α.Σ.Μ., η οποία είναι ένα κυλιόμενο πενταετές πλάνο που επικαιροποιείται κάθε χρόνο, με σκοπό την ένταξη των έργων διασύνδεσης.

Ωστόσο, πριν από λίγους μήνες, υπήρξε δημοσίευμα το οποίο έφερε τον Πρωθυπουργό της χώρας να συμφωνεί με την προοπτική διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου, με το τουρκικό ηλεκτρικό σύστημα.

Επειδή αυτό μας δημιουργεί μεγάλες επιφυλάξεις και προβληματισμό, σας ρωτάμε: Πρώτον, εάν τα δημοσιεύματα αυτά είναι αληθή, δεύτερον, αν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση από πλευράς Τουρκίας για να γίνουν αυτές οι διασυνδέσεις, τρίτον, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η επικαιροποίηση της Μ.Α.Σ.Μ., τέταρτον, ποιος είναι ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την εξασφάλιση επάρκειας ισχύος στα νησιά και πέμπτον, ποιος είναι, μετά την κατάργηση του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός της Κυβέρνησης και πώς αυτός υλοποιείται.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Μουσουρούλη από τη Χίο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτης απαντά.

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Κύριε Πρόεδρε, πρέπει πρώτα απ’ όλα να απαντήσω για το σημείο της πιθανότητας να έχει υπάρξει πρόταση από την πλευρά της Τουρκίας για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών. Πρέπει να σας πω ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου μου είπαν πως τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν μετρήσει πάνω από τριάντα δημοσιεύματα περί δήθεν τέτοιων προτάσεων.

Αυτό, λοιπόν, που μπορώ να σας πω είναι ότι ουδέποτε έχει υπάρξει επίσημη πρόταση και προφανώς, ουδέποτε έχει συζητηθεί τέτοια πρόταση. Αυτό που μπορώ να σας πω μάλιστα είναι ότι στο πλαίσιο του τελευταίου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, Ελλάδας και Τουρκίας, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελληνίδα Υπουργό, κα Μπιρμπίλη και τον Τούρκο Υπουργό κ. Γιλντίς για τα θέματα ενέργειας. Ασφαλώς, αυτό το θέμα ουδέποτε τέθηκε έστω και ως ζήτημα συζήτησης.

Άρα, απαντώντας στο ένα ερώτημά σας, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς επανέρχονται τέτοιου είδους δημοσιεύματα σε εφημερίδες.

Θα απαντήσω τώρα στο δεύτερο ερώτημα αναφορικά με το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό. Ξέρετε πολύ καλά ότι τα βασικά χαρακτηριστικά του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού τουλάχιστον μέχρι το 2020 εμπεριέχονται στην πρόταση για το 20-20-20 που έχουμε καταθέσει και είναι δέσμευση της ελληνικής Κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει των στόχων της μείωσης των εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου, της εισαγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο και της μεγιστοποίησης της ενεργειακής εξοικονόμησης.

Πρέπει τώρα να σας πω ότι, επειδή καταργήθηκε το Συμβούλιο Ενεργειακής Στρατηγικής, με μία πολύ σοβαρή νομοθετική ενέργεια, όπως είναι μία πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, έχει συγκροτηθεί Επιτροπή η οποία σε ένα διάστημα περίπου δύο μηνών από σήμερα, θα ολοκληρώσει το σχεδιασμό για το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, συμπληρώνοντας σε πρώτο στάδιο αυτά που έχουν ήδη λεχθεί.

Πρέπει, όμως, να σας πω ότι υπήρξε μία καθυστέρηση της τάξης των τριών-τεσσάρων μηνών για απολύτως αντικειμενικούς λόγους. Πρέπει να πω ότι λίγο επιδιώξαμε να υπάρξει μία καθυστέρηση. Πού αναφέρομαι; Η καθυστέρηση αυτή έπρεπε να υπάρξει, διότι ήταν ακόμη ανοικτά πολλά θέματα των αγωγών φυσικού αερίου. Τώρα πια τα ζητήματα αυτά έχουν αρχίσει να παίρνουν μία πορεία. Το δεύτερο είναι ότι δεν είχαν επιλυθεί ακόμη πολύ σοβαρά ζητήματα της λιγνιτικής παραγωγής στη χώρα μας, που και αυτά έχουν πια κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που μας επιτρέπουν να προσδιορίσουμε το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό.

Πριν σας απαντήσω –ίσως στη δευτερολογία μου- για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, να πω κάτι που είμαι βέβαιος ότι δεν είναι γνωστό στο Σώμα. Ο κ. Μουσουρούλης, επειδή έχει δουλέψει αυτά τα θέματα, τα  ξέρει πολύ καλά. Θα πω μόνο μία φράση. Κάθε χρόνο η ελληνική κοινωνία και οικονομία, πληρώνουμε όλοι μας για πετρέλαιο, για τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά μας, πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για έναν παραλογισμό σπατάλης. Πρόκειται, δηλαδή, για μία δράση την οποία πρέπει άμεσα να αποτρέψουμε. Γι’ αυτό η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών της χώρας μας, όπως θα απαντήσω στη δευτερολογία μου, αποτελεί μία πρώτης προτεραιότητας κίνηση στην οποία θα προβούμε.

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννη Μανιάτη.

Το λόγο έχει ο ερωτών συνάδελφος από τη Νέα Δημοκρατία, κ. Μουσουρούλης, για τρία λεπτά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, παρουσιάζοντας την ερώτηση, αναφέρθηκα στη στρατηγική διασυνδέσεων των νησιών και είπα ότι η μελέτη απέδειξε ότι υπάρχει οικονομικότητα στο εγχείρημα. Το είπατε και εσείς και πολύ σωστά. Ένα μέρος της οικονομικότητας είναι το όφελος της εθνικής οικονομίας από τις προμήθειες πετρελαίου -ξέρετε, ότι πρόκειται για ένα καύσιμο, στο οποίο είμαστε εκτεθειμένοι ως χώρα στις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών- και το δεύτερο από την εξοικονόμηση του κόστους των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Αυτό είναι ένα ζήτημα για το οποίο θα ήθελα να ακούσω απόψεις και όχι  ευχολόγια. Θα ήθελα συγκεκριμένα την άποψή σας επί των ερωτημάτων που θέσαμε.

Το δεύτερο που θα ήθελα να σχολιάσω επί όσων είπατε, είναι ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός. Στην ουσία είναι και αυτός κυλιόμενος, κύριε Υπουργέ. Μην περιμένετε να κλείσετε συμφωνίες για να τις αποτυπώσετε σε ένα στρατηγικό κείμενο. Αυτό το στρατηγικό κείμενο παρουσιάζει διάφορα σενάρια κατανάλωσης, εξοικονόμησης, διασυνδέσεων, τα οποία προσαρμόζονται σε ετήσια βάση ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της διασύνδεσης των νησιών, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι σας έχει ήδη διαψεύσει ο κ. Πεταλωτής. Καταρχήν, δημοσιεύματα μπορεί να υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο στην τελευταία επίσκεψη που έκανε στην Αθήνα ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Ερντογάν το Μάιο του 2010, αναφέρθηκε σαφέστατα σ’ αυτό το ζήτημα.

Υπάρχει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ, το οποίο μιλάει για πρόταση προς την ελληνική πλευρά για τη δυνατότητα πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στα νησιά του Αιγαίου.

Θα το αγνοήσω όμως αυτό και θα αναφερθώ στον κ. Πεταλωτή. Στις 16 Φεβρουαρίου στο briefing, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του έγινε, ο κ. Πεταλωτής είπε επί λέξει «είναι δεδομένο ότι το ρεύμα στα νησιά παρέχεται από σταθμούς της ΔΕΗ. Ωστόσο υπάρχει διαβούλευση για έναν κώδικα προμήθειας από ιδιωτικές εταιρείες» –εννοεί τις τουρκικές διότι το ερώτημα του ετέθη αυστηρά για τις τουρκικές εταιρείες- «οι οποίες όμως, είναι δεδομένο ότι το ρεύμα που θα παίρνουν θα είναι και πάλι από ρεύμα της ΔΕΗ».

Προφανώς, εδώ υπάρχει μία σύγχυση στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο σε ό,τι αφορά στην ποσότητα και στις πηγές από τις οποίες παράγεται αυτό το ρεύμα. Κανείς δεν μπορεί να σκεφθεί ότι η ΔΕΗ θα αγοράζει πετρέλαιο, θα παράγει και θα το εξάγει στην Τουρκία μέσω ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Ωστόσο, κύριε Υπουργέ, το θέμα είναι υπαρκτό. Εγώ πάντως χαίρομαι που το διαψεύσατε. Παρακαλώ, όμως, να έρθετε σε συνεννόηση με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο οποίος έκανε τότε αυτή τη δήλωση. Για τόσο σημαντικά θέματα πρέπει να προσέχουμε τι λέμε και, κυρίως, τι κάνουμε.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της επάρκειας και της ασφάλειας τώρα. Είναι αλήθεια ότι στα νησιά του Αιγαίου υπάρχουν μονάδες που έχουν εκσυγχρονιστεί όπως, για παράδειγμα, η μονάδα της Χίου, αλλά υπάρχουν και μονάδες στη Μυτιλήνη, οι οποίες έχουν πρόβλημα λειτουργίας και σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα το συγκεκριμένο νησί θα αντιμετωπίζει πρόβλημα επάρκειας ισχύος, ιδίως στις περιόδους αιχμής.

Η Κυβέρνηση πρέπει να το λύσει αυτό. Για να το λύσει όμως, δεν φτάνει μόνο να επικαιροποιηθεί η Μελέτη Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς, αλλά πρέπει να βρεθεί και ένας τρόπος η μελέτη αυτή – η διασύνδεση των νησιών – να γίνει πράξη. Για να γίνει όμως πράξη, χρειάζεται συγκροτημένο σχέδιο, βούληση και πάνω απ’ όλα πολιτικό θάρρος.

Πρέπει, κύριε Υπουργέ, να βγείτε και να πείτε – και τελειώνω με αυτό κύριε Πρόεδρε – ότι στις προτεραιότητές σας είναι να προχωρήσετε τις ενεργειακές διασυνδέσεις. Να μας πείτε επίσης, και τον τρόπο με τον οποίον θα τις προχωρήσετε. Δεν είναι μόνο θέμα οικονομικότητας. Είναι θέμα πολιτικό και στρατηγικό, για να μην πω εθνικό.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Κωνσταντίνο Μουσουρούλη, Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας από τη Χίο.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννης Μανιάτης έχει το λόγο.

Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θα ήθελα να απαντήσω στην τελευταία αποστροφή του λόγου του κυρίου συναδέλφου, σχετικά με το κατά πόσον υπάρχει πολιτική βούληση για να προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών.

Σας απαντώ ευθέως ότι σε λίγες ημέρες θα διατεθούν 365 εκατομμύρια ευρώ για το διαγωνισμό ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων. Είναι ένας διαγωνισμός που θα συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 365 εκατομμύρια ευρώ. Τα τεύχη δημοπράτησης έχουν ήδη τελειώσει από τη ΔΕΗ και είναι πια θέμα ημερών –ίσως ελαχιστότατων εβδομάδων- να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Άρα, δεν υπάρχει απλός σχεδιασμός, αλλά υλοποίηση συγκεκριμένου έργου.

Τώρα θα ήθελα να σας πω κάποια πράγματα σε σχέση με τις υπόλοιπες δράσεις. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα ανανέωσης ή αντικατάστασης των υφιστάμενων θερμικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού στα νησιά της χώρας που ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Μέχρι το 2016 θα επενδυθεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την εγκατάσταση νέων φιλικών προς το περιβάλλον –όσο πιο φιλικών γίνεται- σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 914 MW. Βεβαίως, εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε τα πάνω από 500 MW, κυρίως από αιολικά, που αναμένουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να εγκατασταθούν στα νησιά του Αιγαίου.

Αυτά που λέω είναι ακριβώς μια παραπανίσια απόδειξη ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε, επιτέλους, σ’ αυτό που αποτελεί μία εθνική στρατηγική, μία  διαχρονική επιλογή όλων των κυβερνήσεων της χώρας, ώστε να διασυνδέσουμε ηλεκτρικά τα νησιά της πατρίδας μας με την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.

Θα μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό να πω –για να επανέλθω στην αποστροφή του δικού μου λόγου- ότι όταν από τη μια πλευρά στα 500 εκατομμύρια ευρώ που τα σπαταλάς κάθε χρόνο για να αγοράσεις πετρέλαιο, αν προσθέσεις αυτά τα 365 εκατομμύρια ευρώ που θα δώσεις έτσι κι αλλιώς ως εθνική οικονομία για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων και όταν επιπλέον γνωρίζεις πολύ καλά ότι τέτοιου είδους δράσεις που ενισχύουν την ενεργειακή και ηλεκτρική ασφάλεια ευρύτερα της Ευρώπης, είναι δράσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τότε έχεις στην πραγματικότητα μια συνολική εικόνα ενός πολύ ελκυστικού επενδυτικού σχεδίου.

Άρα, σ’ αυτήν την κατεύθυνση θέλω να σας διαβεβαιώσω, κύριοι συνάδελφοι, ότι προχωρούμε υλοποιώντας και δεν θα διστάσουμε να βρούμε κι άλλα χρήματα, αν χρειαστεί κατά την πορεία εξέλιξης των εργασιών.

Τέλος, θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στο συνάδελφό μου κ. Πεταλωτή. Από το κείμενο που αναγνώσατε, προφανώς αντιλαμβάνεστε και εσείς ο ίδιος ότι ο κ. Πεταλωτής μιλά για ιδιώτες παραγωγούς που έτσι κι αλλιώς δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και παρέχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Μάλιστα είναι απολύτως γνωστό και σε εσάς –είμαι βέβαιος γι’ αυτό- ότι αυτοί οι ιδιώτες προμηθευτές διεκδικούν και το δικαίωμα να μπορούν να παρέχουν και κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο εκτός από το κοινωνικό τιμολόγιο που παρέχει η ΔΕΗ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚοινή δήλωση Μουσουρούλη – Κασαπίδη από την επίσκεψη στη Χίο
Επόμενο άρθροΚινηματογραφική Λέσχη: «ATTENBERG », 15/4