Αρχική Νέα Τοπικά Παρέμβαση ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνδιάσκεψη στις Βρυξέλλες για την...

Παρέμβαση ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνδιάσκεψη στις Βρυξέλλες για την ενέργεια

8

 


Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Με τη δέσμευση ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιτευχθούν το 2020 και οι οποίοι αφορούν στη μείωση εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου σε ποσοστό 20%, στην εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας κατά 20% και τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση, σε ποσοστό 20%, ολοκληρώθηκε η Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη για το Σύμφωνο των Νησιών που έγινε στις Βρυξέλλες στις 12 Απριλίου και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι 60 νησιωτικών αρχών.

Ο τελικός αριθμός των συμμετεχόντων αναμένεται να φθάσει στους 100, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων παραγόντων, φανερώνοντας το έντονο ενδιαφέρον των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών νησιών.

Οι νησιωτικές αρχές που συμμετέχουν στο Σύμφωνο, θα εργαστούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με τρόπο συντονισμένο και συγκροτημένο, αξιοποιώντας αποτελεσματικά τα διαθέσιμα Ευρωπαϊκά Προγράμματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης, ο οποίος προήδρευσε στις απογευματινές συνεδρίες της συνδιάσκεψης, έθεσε επιτακτικά το θέμα της εφαρμογής στην πράξη του άρθρου 174 της Συνθήκης της Λισαβώνας, που έχει αναγνωρίσει την ανάγκη της ύπαρξης της νησιωτικής πολιτικής, αφού, όπως υποστήριξε , μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση. Μάλιστα τόνισε με έμφαση πως η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες μετά την ίδρυση Υπουργείου Νήσων.

Στο περιθώριο της συνδιάσκεψης, ο κ. Χαλκιώτης είχε επαφές με τους Έλληνες ευρωβουλευτές κ.κ Σταυρακάκη, Αρσένη, Δανέλη, την Maria da Graca Carvalio, από την Πορτογαλία, η οποία συμμετέχει στην ομάδα σύνταξης του προϋπολογισμού της ΕΕ, τον ευρωβουλευτή Alyn Smith, την Ιταλίδα Mercedes Bresso που είναι πρόεδρος της Επιτροπής για τις περιφέρειες (σ΄ αυτήν την επιτροπή ανήκει και το κεφάλαιο της νησιωτικής πολιτικής) καθώς και με το Γάλλο Jean Didier Hache που είναι ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφερειακής Διάσκεψης για τις Παράκτιες Περιοχές.

Κατά τις επαφές αυτές, όπως ανέφερε ο κ. Χαλκιώτης, συζητήθηκαν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να εξασφαλιστούν πόροι και προγράμματα για τα νησιά, στον προϋπολογισμό (για την περίοδο 2013 – 2020) που καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το σχέδιο του οποίου θα καταθέσει για έγκριση στο Ευρωκοινοβούλιο στις 29 Ιουνίου 2011.