Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κ. Μουσουρούλης: ομιλία για τις ιχθυοκαλλιέργειες

Κ. Μουσουρούλης: ομιλία για τις ιχθυοκαλλιέργειες

9

 

Τρίτη, 12.4.2011

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

«Η τελική ευθεία επί ΠΑΣΟΚ πόσους μήνες διαρκεί; Τέσσερις; Πέντε;» ρώτησε χαρακτηριστικά χθες, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια Επίκαιρης Επερώτησης Βουλευτών της Ν.Δ. για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση θεσμοθέτησης του ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού για τις υδατοκαλλιέργειες που έχει ανακοινωθεί τον Αύγουστο και το Δεκέμβριο του 2010, ο Βουλευτής Ν. Χίου και Τομεάρχης Περιφερειακής Πολιτικής Κωστής Μουσουρούλης. Ο Βουλευτής αναφέρθηκε στη συμβολή του κλάδου στην περιφερειακή ανάπτυξη, επισημαίνοντας την έλλειψη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, το υψηλό μεταφορικό κόστος και τον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν από τρίτες χώρες, που δεν υπόκεινται στους αυστηρούς Κοινοτικούς περιορισμούς. Τέλος, ο Κωστής Μουσουρούλης επεσήμανε ότι έχει παρέλθει το δίμηνο που προβλέπεται από την αποστολή αιτιολογημένης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τη μη θέσπιση στρατηγικής προστασίας των θαλασσών και ζήτησε από τον παριστάμενο Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων να ενημερώσει τη Βουλή για το ενδεχόμενο παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. 

 

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Βουλευτή

 

Δείτε την ομιλία σε μορφή video:

Πρωτολογία: https://www.yousendit.com/download/UFh2UWVuQVM3bUJjR0E9PQ

Δευτερολογία: https://www.yousendit.com/download/UFh2UWVyTERBNkh2Wmc9PQ

 

 

 

 

 

 

 

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

Συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης (Αρ. πρωτ. 28/16/14.2.2011) σχετικά με την

Καθυστέρηση και αδράνεια σε βασικά θέματα που αφορούν την ιχθυοκαλλιέργεια.

 

Συνεδρίαση, 11.4.2011

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.

Κύριε Υπουργέ, η ιχθυοκαλλιέργεια γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη, για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, λόγω της μείωσης των αλιευμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, και δεύτερον, λόγω του πολλαπλασιασμού των παγκόσμιων διατροφικών αναγκών.

Ωστόσο, στην Ευρώπη, η οποία έχει και το πλεονέκτημα στην έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη αλλά και στα περιβαλλοντικά και ποιοτικά πρότυπα, ο κλάδος βρίσκεται σε στασιμότητα από πλευράς παραγωγής, ενώ οι εισαγωγές διαρκώς αυξάνονται. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στους χωροταξικούς, περιβαλλοντικούς και διοικητικούς περιορισμούς, αλλά και στις επιβαρύνσεις του λειτουργικού κόστους που δεν αντιμετωπίζουν οι ανταγωνίστριες χώρες. Οι δε απαιτήσεις του κλάδου στην Ευρώπη, υπερβαίνουν τις δυνατότητες των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα αυτές να παύουν σιγά-σιγά να επενδύουν.

Η ουσία είναι ότι η Κοινή Αλιευτική Πολιτική απεδείχθη ανεπαρκής για την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής υδατοκαλλιέργειας. Αυτό το αναγνωρίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωσή της του Απριλίου 2009 και λίγο μετά, στην «Πράσινη Βίβλο». Γι’ αυτό το λόγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τον περασμένο Ιούλιο ψήφισμα για το καθεστώς εισαγωγής και ζήτησε – έχει σημασία να το δείτε αυτό – ανάλογους περιορισμούς για τις ανταγωνίστριες χώρες, δασμολογική προστασία αλλά και μεταφορά της αρμοδιότητας από τον Επίτροπο Εμπορίου στην Ελληνίδα Επίτροπο Αλιείας.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα : Αν η Χίος, γνωστή για την παραγωγή αλιευμάτων από ιχθυοκαλλιέργειες, θελήσει να εξάγει στην Τουρκία, δηλαδή ακριβώς απέναντι, προκειμένου να εξουδετερώσει το μεταφορικό κόστος, αυτό δεν μπορεί να το κάνει. Για ποιο λόγο; Διότι οι τουρκικές αρχές εφαρμόζουν φόρο 60% επί τιμολογίου. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι έτσι οι εταιρίες βρίσκονται εκτός της συγκεκριμένης αγοράς, ενώ αυτό δεν ισχύει για τα τουρκικά προϊόντα.

Έρχομαι τώρα στο θέμα. Για τη χώρα μας ο κλάδος είναι στρατηγικός. Έχουμε έναν ηγετικό ρόλο τον οποίο οφείλουμε, πάση θυσία, να διαφυλάξουμε. Οι υποδομές είναι σημαντικές. Αναφέρθηκε σε αυτές ο Εισηγητής της επερώτησής μας. Η παραγωγή είναι επίσης σημαντική και πολύ μεγάλης αξίας. Αυτές οι προϋποθέσεις μας οδήγησαν να είμαστε πρώτοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην τσιπούρα και στο λαβράκι καλύπτοντας το μισό σχεδόν της παγκόσμιας αγοράς. Οι υδατοκαλλιέργειες είναι ο δεύτερος κλάδος σε εξαγωγές στην Ελλάδα, με αξία που ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, είναι και ένας σημαντικός κλάδος για την περιφερειακή ανάπτυξη, γιατί δημιουργεί θέσεις απασχόλησης στην περιφέρεια και μάλιστα στις παράκτιες περιοχές και, κυρίως, στις ευαίσθητες περιοχές. Προσφέρει, δηλαδή, μια εναλλακτική λύση στην απασχόληση, ενισχύοντας σημαντικά το τοπικό εισόδημα. Θα αναφερθώ και πάλι στην πατρίδα μου, τη Χίο. Έχουμε πέντε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο με διακόσιες πενήντα θέσεις εργασίας. Μόνο οι μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Τα χαρακτηριστικά που περιέγραψα δείχνουν ότι οι υδατοκαλλιέργειες πρέπει να αποτελέσουν μεγάλη εθνική προτεραιότητα.

Έρχομαι τώρα σε τρία βασικά προβλήματα.

Πρώτον, το πρόβλημα της ρευστότητας. Ο κλάδος αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, λόγω του μεγάλου κύκλου παραγωγής (δεκαοκτάμηνος) που απαιτεί υψηλά κεφάλαια κίνησης και λόγω της έκθεσής του στις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών των πρώτων υλών (ιχθυάλευρα και σόγια) που έχουν πολύ μεγάλη συμμετοχή στο κόστος.

Δεν είναι, λοιπόν, δυνατόν, κύριε Υπουργέ, μετά από δεκαοκτώ μήνες, μετά από ατελείωτες ανακοινώσεις του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης, του κ. Χρυσοχοΐδη, για σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, για υβριδικά προϊόντα, για «επιχειρηματικούς αγγέλους», μετά από τροπολογίες, νομοσχέδια και υπουργικές αποφάσεις να μην έχει δημιουργηθεί ένα έστω προϊόν για τη στήριξη του κλάδου. Ένα.

Δεύτερον, το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας που συνδέεται  με το υψηλό μεταφορικό κόστος. Το ελληνικό προϊόν επιβαρύνεται με περίπου 2 ευρώ το κιλό όταν μεταφέρεται αεροπορικώς και με 20 έως 40 λεπτά το κιλό όταν μεταφέρεται οδικώς. Ειδικά στα νησιά, η ανταγωνιστικότητα επιβαρύνεται από την αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω του κόστους μεταφοράς των πρώτων υλών, από την καθυστέρηση μίας επιπλέον ημέρας σε σχέση με τον ανταγωνισμό προκειμένου τα προϊόντα να καταλήξουν στις διεθνείς αγορές, δηλαδή δύο ημέρες για την ηπειρωτική Ελλάδα και τρεις ημέρες για τη νησιωτική Ελλάδα, και τέλος, από ένα επιπλέον κόστος που φθάνει τα 45 λεπτά το κιλό για τη μεταφορά των προϊόντων από το νησί στην Αθήνα, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι υπάρχουν δρομολόγια πλοίων.  Έχω μιλήσει με ανθρώπους του κλάδου στο νησί μου, οι οποίοι τρέμουν στην ιδέα ενός προβλήματος μεταφοράς.

Το τρίτο και πιο σημαντικό πρόβλημα είναι η χωροθέτηση. Είναι γνωστό ότι ελλείψει χωροταξικού το ΣτΕ ακυρώνει πράξεις αδειοδότησης και των νέων μονάδων και των υφιστάμενων. Αυτό δυναμιτίζει τα θεμέλια πάνω στα οποία εδράζεται ο κλάδος. Γνωρίζω δυο πράγματα. Πρώτον, ότι το σχέδιο χωροταξικού και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), έχουν εκπονηθεί. Μάλιστα, δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο η ΣΜΠΕ, προκηρύχθηκε για δεύτερη φορά. Υπήρχε πρόβλημα; Υπήρχαν ατέλειες;

Δεύτερον, ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος είχε ανακοινώσει από τον περασμένο Αύγουστο ότι επρόκειτο να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και η μελέτη και η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θεσπίζεται το χωροταξικό. Η δημόσια διαβούλευση ανακοινώθηκε εκ νέου – στα τέλη του Δεκεμβρίου – από τον κ. Σηφουνάκη σε συνάντησή του με τους θαλασσοκαλλιεργητές και τους ιχθυοκαλλιεργητές. Προσέξτε τι είπε τότε ο Υπουργός: «Στην τελική ευθεία, βρίσκεται η θεσμοθέτηση του ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού, μετά την υποβολή της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος». Στην τελική ευθεία βρίσκεται από το τέλος Δεκεμβρίου! Φτάσαμε στον Απρίλιο. Αυτή η «τελική ευθεία» επί ΠΑΣΟΚ, κύριοι Συνάδελφοι, πόσους μήνες διαρκεί; Τέσσερις; Πέντε; Πείτε μας να ξέρουμε.

Όλες αυτές οι καθυστερήσεις που προανέφερα, επιβαρύνουν κι άλλο την ανταγωνιστικότητα του κλάδου.

Στη δευτερολογία μου θα σας μιλήσω για τις επιπτώσεις στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας (ΕΠΑΛ) από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συνδέσει την επίλυση του χωροταξικού με τη συνέχιση της χρηματοδότησης..

Ευχαριστώ.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, μας είπατε ότι παρακολουθείτε στενά όλες τις εξελίξεις στη συγκεκριμένη αγορά. Μας είπατε επίσης ότι επιχειρείτε να διευκολύνετε τις επιχειρήσεις από πλευράς ρευστότητας και μάλιστα ότι προτείνατε στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης τη δημιουργία ενός προγράμματος στήριξης της ρευστότητας ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ, αν κατάλαβα καλά, μέσω του πρώην ΤΕΜΠΜΕ.

Κύριε Υπουργέ, όλα αυτά είναι «στον αέρα». Καταρχήν το ΤΕΜΠΜΕ δεν υπάρχει. Έχει αντικατασταθεί από το ΕΤΕΑΝ το οποίο έχει αποχωρήσει από τη στήριξη των επιχειρήσεων μέσω εγγυήσεων δανείων. Δίνει μόνο χαμηλότοκα δάνεια. Πρόσφατα έγινε και μία συνεδρίαση του ΕΤΕΑΝ για την προετοιμασία ενός καινούργιου σχετικού προγράμματος. Ξεχάστε το λοιπόν αυτό.

Δεύτερον, θα ήθελα, αν μου επιτρέπετε και με όλο το σεβασμό, να σας κάνω μία σύσταση: Ξυπνήστε!. Ως Κυβέρνηση. Όπως αποδείξαμε, το Υπουργείο που είναι αρμόδιο για τη χωροταξία, , κωλυσιεργεί χωρίς λόγο.

Εσείς δε με τη Γενική Διεύθυνση Αλιείας, έχετε ένα τεράστιο «πακέτο» να διαχειριστείτε. Θα αναφέρω χαρακτηριστικά κάποια νούμερα που ο ίδιος δώσατε σχετικά με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας (ΕΠΑΛ). Σύμφωνα με δικές σας δηλώσεις έχει προκηρυχθεί το 61%, της δημόσιας δαπάνης ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ. Όμως, στην Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος που έγινε στις αρχές Μαρτίου, ανακοινώθηκε ότι από το «πακέτο» αυτό, έχουν διοχετευθεί στο «Ενάλιο» που είναι ένα ταμείο χαρτοφυλακίου, 35 εκατομμύρια ευρώ περίπου :  8 εκατομμύρια για τα μέτρα προσαρμογής αλιευτικού στόλου του άξονα 1, 22 εκατομμύρια για τον άξονα 2 που αφορά στη μεταποίηση, την εμπορία και τις υδατοκαλλιέργειες γενικότερα, και 5 εκατομμύρια ευρώ για τον άξονα 4 (αειφόρος ανάπτυξη). Αυτά τα χρήματα που έχουν τοποθετηθεί στο ταμείο, είναι ανενεργά. Άρα το επιχείρημά σας για τη στήριξη της ρευστότητας είναι τελείως «στον αέρα».

Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απολύτως στήριξη της ρευστότητας. Εξήγησα το λόγο για τον οποίο οι επιχειρήσεις του κλάδου  υποφέρουν.

Ένα άλλο μεγάλο και σημαντικό ζήτημα που έχω σημειώσει από προηγούμενες ομιλίες σας είναι η εθνική στρατηγική ανάπτυξης της αλιείας και ο «οδικός χάρτης» που υποσχεθήκατε – αν δεν έχω σημειώσει καλά, διορθώστε με- για την εκπόνηση της στρατηγικής αυτής.

Αυτά προ 5 μηνών, κύριε Υπουργέ. Και ερωτώ: Τι έχει γίνει; Σας ανέφερα στην Πρωτολογία μου την «τελική ευθεία» του κ. Σηφουνάκη για την υιοθέτηση του χωροταξικού, επίσης προ πενταμήνου,.

Και κλείνω με τις ανοιχτές εκκρεμότητες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπάρχει μια αιτιολογημένη γνώμη από 27 Ιανουαρίου 2011 – που είναι το τελευταίο σκαλοπάτι πριν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο- σχετικά με τη στρατηγική προστασίας των θαλασσών. Δεν γνωρίζω τι έχει γίνει, αλλά η αιτιολογημένη γνώμη θέτει δίμηνη προθεσμία για απάντηση . Το δίμηνο έληξε στις 27 Μαρτίου. Θέλω να μου πείτε αν στείλατε την απάντηση και τι ακριβώς περιλαμβάνει.

Και τέλος, μια σύσταση για τους συνεργάτες σας. Όταν μιλούν Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να στέκονται εκεί αμίλητοι και να μην υπομειδιούν.

Ευχαριστώ.

 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚοινή δήλωση Μουσουρούλη – Κασαπίδη από την επίσκεψη στη Χίο
Επόμενο άρθροΚινηματογραφική Λέσχη: «ATTENBERG », 15/4