Αρχική Απόψεις Aρθρα Μικές Γιαννάρας: Να τεθεί υπό την αιγίδα του Ν.Π.Δ.Δ του Δήμου ο...

Μικές Γιαννάρας: Να τεθεί υπό την αιγίδα του Ν.Π.Δ.Δ του Δήμου ο Ρουκετοπόλεμος

20

 >> Να τεθεί υπό την αιγίδα του Ν.Π.Δ.Δ του Δήμου

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

 Του Μικέ ΓΙΑΝΝΑΡΑ,

Προέδρου Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας

 

Πέρασε και αυτό το Πάσχα με το ρουκετοπόλεμο στην πρωτοκαθεδρία, όπως πάντα, που ολοκληρώθηκε χωρίς παρατράγουδα.

Όμως έχοντας μιλήσει, μήνες πριν, με πολλούς ρουκετατζίδες,  αλλά και παρακολουθώντας το σχετικό ρεπορτάζ της Πατρίδας, με απασχόλησε σοβαρά ένα κυρίως γεγονός.

Η πικρία και ο προβληματισμός, που εξέφρασε μερίδα ρουκετατζίδων, για το πώς βλέπει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας τους νέους αυτούς ανθρώπους, οι οποίοι δεν είναι τίποτε άλλο, παρά το αυθεντικό γρανάζι της διατήρησης και συνέχισης του εθίμου.

Ο ευθυτενής, νεαρός αρχηγός του «Τυφώνα» μίλησε μπροστά στην κάμερα για την άσχημη αντιμετώπιση τους από πολίτες και αρχές και εξήγησε γιατί η αυξητική ποσότητα ρουκετών, ουσιαστικά, αποτελεί κίνδυνο εξάντλησης του εθίμου χρόνο με το χρόνο.

Αλλά το έθιμο ασφαλώς και δεν πρέπει να εκλείψει.

Αποτελεί ιστορικό βίωμα των κατοίκων του Βροντάδου γι’ αυτό και δεκάδες χρόνια  τώρα μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά, για την υλοποίηση του δε, ενεργοποιείται ένα ζωντανό κομμάτι της νεολαίας της πόλης.

Με δεδομένη τη μη δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης, σε ότι αφορά τον ρουκετοπόλεμο, γεγονός που επιτείνει ο μεγάλος αριθμός θυμάτων σε όλη την Ελλάδα τις μέρες του Πάσχα, αλλά και με δεδομένη την εξέλιξη του ως ένα κατ’ ουσία πολιτιστικό γεγονός, διαφημισμένο και ταξιδεμένο στα πέρατα του κόσμου, πιστεύω ότι από την επόμενη χρονιά πρέπει να τεθεί υπό την αιγίδα του Νομικού Προσώπου του Δήμου Χίου που περιλαμβάνει και τον πολιτισμό.

Το νομικό πρόσωπο που θα στηρίξει, ίσως μαζί και με χορηγούς, οικονομικά το έθιμο, θα συνεργαστεί με τα συνεργεία των δυο ενοριών, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η κατασκευή λιγότερου αριθμού ρουκετών με ασφάλεια, αλλά και να  διευθετηθούν τεχνικά θέματα όπως η ανεύρεση χώρων ρίψης κλπ.

Με τον τρόπο αυτό και η πιθανότητα ατυχήματος ελαχιστοποιείται, φθορές περιουσιών παρά τα προστατευτικά μέτρα θα αποζημιώνονται και οι  νεαροί υποστηριχτές του εθίμου θα αισθάνονται μέλη και εκφραστές ενός σημαντικού πολιτιστικού γεγονότος.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΙκανοποίηση και ευχαριστίες Δήμου για το ρουκετοπόλεμο
Επόμενο άρθροΠοδόσφαιρο: τελικός κυπέλλου προπαίδων ΠΑΧ- Κοφινάς