Αρχική Απόψεις Aρθρα Απαντηση Γραφείου Μουσουρούλη στη 2η τοποθέτηση του Αντ. Λυπαρή για φράγμα “Κόρης...

Απαντηση Γραφείου Μουσουρούλη στη 2η τοποθέτηση του Αντ. Λυπαρή για φράγμα “Κόρης Γεφύρι”

9

“Με αφορμή δεύτερο δημοσίευμα του κ. Λυπαρή σχετικά με τον Κωστή Μουσουρούλη και την ανακοίνωσή του για το έργο φράγμα “Κόρης Γεφύρι”, σας στέλνω συνημμένα νέα απάντηση, ζητώντας σας συγγνώμη που το αναγκάζομαι να επανέλθω”, σημειώνει στο συνοδευτικό κείμενο ο Χρήστος Καραχάλιος, Διευθυντής Γραφείου του Βουλευτή Ν. Χίου της ΝΔ Κωστή Μουσουρούλη.

Η Απάντηση έχει ως εξής:

«ΑΥΤΟΥ ΓΑΡ ΚΑΙ ΡΟΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΜΑ».

 Με αφορμή δεύτερη δημοσίευση απόψεων του κ. Λυπαρή για το φράγμα «Κόρης Γεφύρι», έπειτα από την ανακοίνωση του Βουλευτή Ν. Χίου της ΝΔ Κωστή Μουσουρούλη, θα ήθελα να κάνω τις εξής διευκρινίσεις, μη έχοντας σκοπό να συνεχίσουμε έναν διάλογο που δεν προσφέρει κάτι περισσότερο από τα ήδη γνωστά και αφού πρώτα ζητήσω την επιείκεια του αναγνωστικού σας κοινού:

 Προφανώς ο  κ. Λυπαρής δεν απευθύνθηκε προς κάθε κατεύθυνση, όπως ισχυρίζεται, αλλά και τα δύο δημοσιεύματα αφορούν στον Κ. Μουσουρούλη, στον οποίο αναφέρθηκε ευθέως. Στη συνέχεια παρέθετε δικές του ερμηνείες για τα λεγόμενα του Βουλευτή.

Στην πρώτη μου παρέμβαση τεκμηρίωσα τεχνικά την ανακοίνωση του Βουλευτή. Η προσπάθεια να εμφανιστεί ο κ. Μουσουρούλης σε ρόλο «επιεικούς» Δικαστή δεν ευσταθεί, όπως και η επιχειρούμενη παρερμηνεία των απόψεών του.

Η «κατηγορία» ότι ο Βουλευτής  αποδέχεται «τις γνωστές αιτιολογήσεις των αρμοδίων ως θέσφατα» επιβεβαιώνει το ότι ο  κ. Λυπαρής δεν έχει μελετήσει τις ανακοινώσεις του, όπως επίσης και ότι δεν γνωρίζει ποιος είναι ο ρόλος του ΕΣΠΕΛ. Σαφώς και μπορεί και εκείνος να αναλύει και να κρίνει όπως νομίζει. Ο κ. Μουσουρούλης, όμως, έχει συγκεκριμένες ευθύνες απέναντι στη Χιακή κοινωνία και δεν μπορεί να λέει δημόσια ό,τι του κατεβαίνει ή  ό,τι ψυχανεμίζεται. Έχει θεσμικό ρόλο, και ο ρόλος αυτός δεν είναι να αποφαίνεται για ενόχους ή αθώους. Όταν έχουν ή τίθενται υπόψη του τεκμηριωμένες καταγγελίες τις παραπέμπει αμέσως στη Δικαιοσύνη. Θα προτείναμε στον κ. Λυπαρή να κάνει ακριβώς το ίδιο.

Εμείς αναλύσαμε τα αίτια με γνώση, κρίση και βάσανο, αλλά δεν μετρήσαμε κυβικά για να αποφανθούμε ποιος έσφαλε, πού, και πότε στις μελέτες ή στις ποσότητες. Ούτε μπορούμε, ούτε θέλουμε να το κάνουμε. Προτείναμε έλεγχο για να αποδοθούν τυχόν ευθύνες σε όποιον ανήκουν και συγκεκριμένη λειτουργική λύση για το μέλλον.

Αν ο κος Λυπαρής εμμένει να ερμηνεύει το γεγονός αυτό, ότι ο Βουλευτής δεν «παίζει ρόλους» που δεν έχει, με το «κάνω τα στραβά μάτια», είναι δικό του θέμα.

 

Καραχάλιος Χρήστος

Διευθυντής Γραφείου

Βουλευτή Ν. Χίου  

Κωστή Μουσουρούλη.

 

ΥΓ: Στην προηγούμενη απάντηση αναφερόμασταν στην Εγκύκλιο της Αρχής Πληρωμής του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με Α.Π 20204/Α.Πλ. 2547 του 2005, με θέμα «Έλεγχος περιορισμού τροποποιήσεων σε συμβάσεις κατασκευής δημοσίων έργων», σύμφωνα με την οποία ελέγχθηκε όλο το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, που χρηματοδότησε μεταξύ άλλων και το φράγμα Κόρης Γεφύρι.

Η Εγκύκλιος αυτή εκδόθηκε επί θητείας Κ. Μουσουρούλη ως Γ.Γ. στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (Μάρτιος 2004 – Σεπτέμβριος 2007) κι έχει  αντικαταστήσει επί το αυστηρότερο την Εγκύκλιο του 2003 που ανέφερε ο κ. Λυπαρής. Οι αρχές που εισήγαγε η Εγκύκλιος διαμορφώθηκαν σε συνεννόηση με την ΕΕ και το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ αποτέλεσε τη βάση για την έως σήμερα ισχύουσα νομοθεσία δημοσίων έργων (Νόμος 3481/2006, Κεφάλαιο Β, ‘Τροποποιήσεις Νομοθεσίας περί δημοσίων έργων, μελετών και άλλες διατάξεις’’).