Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κοινή δήλωση τομεαρχών ΝΔ για τις ελλείψεις ζάχαρης στην ελληνική αγορά

Κοινή δήλωση τομεαρχών ΝΔ για τις ελλείψεις ζάχαρης στην ελληνική αγορά

8

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιφερειακής Πολιτικής, Βουλευτής Ν. Χίου, Κωστής Μουσουρούλης και ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης, Βουλευτής Ν. Κοζάνης, Γιώργος Κασαπίδης προέβησαν, σήμερα, από κοινού στην ακόλουθη δήλωση, αναφορικά με τις ελλείψεις ζάχαρης στην ελληνική αγορά:

 

«Οι ατέρμονες συζητήσεις και η χωρίς σχεδιασμό πολιτική της Κυβέρνησης για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), θέτει σε κίνδυνο την παραγωγή ζάχαρης, καθώς και τον κλάδο των τροφίμων και των ποτών που τη χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη.

 

Τη στιγμή που παρατηρείται διεθνώς μεγάλη έλλειψη του προϊόντος, με την τιμή του να είναι η υψηλότερη των τελευταίων τριάντα (30) ετών, η Κυβέρνηση αποθαρρύνει τους αγρότες από τη σχετική καλλιέργεια, παρέχοντας τους, ως μόνο κίνητρο έκπτωση κατά 20% στο σπόρο και στα φυτοφάρμακα.

 

Σημειώνουμε ότι ενώ η Ε.Ε., για την εμπορική περίοδο 2010–2011, αναγκάστηκε να επιτρέψει τη διάθεση ποσοτήτων εκτός εθνικών περιορισμών, η χώρα μας παρήγαγε μόλις το 1/4 με 1/5 της ποσότητας που δικαιούται. Παράλληλα, εμφανίζονται κρούσματα άρνησης πώλησης ή επιλεκτικής διάθεσης του προϊόντος από πλευράς ΕΒΖ.

 

Η πολιτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα:

 

1. Να επιβαρύνεται το εμπορικό ισοζύγιο, λόγω των εισαγωγών που η χώρα αναγκάζεται να πραγματοποιεί, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της και, μάλιστα, σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές.

 

2. Να απαξιώνεται η μεγαλύτερη ελληνική αγροβιομηχανία και να ενισχύεται η αβεβαιότητα για το μέλλον της, ενόψει και της προαγγελθείσας από την Κυβέρνηση πώλησής της.

 

3. Να δημιουργούνται συνθήκες στρέβλωσης του ανταγωνισμού.

 

4. Να χάνεται μια σημαντική παραγωγική δραστηριότητα, ιδιαίτερης αξίας για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και της απασχόλησης.

 

5. Να πλήττονται σημαντικά οι, διάσπαρτες στην Περιφέρεια, μικρομεσαίες βιοτεχνικές, οικοτεχνικές και μεταποιητικές μονάδες και επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το προϊόν ως βασική πρώτη ύλη (ζαχαροπλαστική, ποτοποιία, κομποστοποιία, γλυκά κουταλιού, αρτοσκευάσματα κλπ).

 

Η Κυβέρνηση οφείλει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια συγκροτημένη πολιτική για τη ζάχαρη, με επίκεντρο την παραγωγική και λειτουργική αναδιάρθρωση της ΕΒΖ, αντί να προετοιμάζει την πώλησή της, διαμορφώνοντας μάλιστα, τους πιο δυσμενείς, προς τούτο, όρους.

 

Την καλούμε λοιπόν να αναλογιστεί την αξία του κλάδου για την εθνική οικονομία, αλλά και τη σημασία του για το εισόδημα και την απασχόληση στην Περιφέρεια.

 

Στην πιο κρίσιμη για τη χώρα μας περίοδο, η περαιτέρω συρρίκνωση της παραγωγικής της βάσης και η αδιαφορία για την επιβίωση της μικρομεσαίας επιχείρησης, ισοδυναμούν με παραίτηση.

 

Για το ζήτημα αυτό καταθέσαμε σχετική Ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑποκλεισμός πρόσβασης σε ενημερωτικές ιστοσελίδες στους υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη στις Οινούσσες του WILLΙ JACOB, μέλους πληρώματος γερμανικού υποβρυχίου U-35 (1939)