Αρχική Νέα Τοπικά ΠΑΜΕ: για την κατάσταση στην Υγεία και την επίσχεση εργασίας

ΠΑΜΕ: για την κατάσταση στην Υγεία και την επίσχεση εργασίας

8

                                                                                                                                                                                                          ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 

 

ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

Η κυβέρνηση χτυπά τα δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο της υγείας.   

Να δοθούν τώρα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.  

Η κυβέρνηση, η Τρόικα , η ΕΕ φορτώνουν όλες τις συνέπειες τις καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, ενώ φουσκώνουν με νέα κέρδη τους πλουτοκράτες. Η κρίση είναι συνέπεια της πολιτικής του μεγάλου κεφαλαίου σ’ όλους τομείς. Κανένας εργαζόμενος δεν έχει ευθύνη γι’ αυτό.                                                                                

Στα πλαίσια αυτά στο χώρο της υγείας προωθεί την ολοήμερη επιχειρηματική λειτουργία του νοσοκομείου, το μετατρέπει σε επιχείρηση που θα λειτουργεί στη βάση του κέρδους. Μειώνει δραστικά την κρατική ευθύνη στη χρηματοδότηση. Επέβαλε εισιτήριο 5 ευρώ, με προοπτική αύξησης του και επέκτασης και στα Επείγοντα Περιστατικά. Ετοιμάζει αύξηση των νοσηλίων και των ιατρικών εξετάσεων. Περιορίζεται η νοσηλεία των ανασφάλιστων. Τα άγρια χαράτσια κι οι υγειονομικές παροχές φτωχοκομείου, που προωθεί η κυβέρνηση σε βάρος του λαού μας πρέπει να βρουν αντιμέτωπους όλους τους υγειονομικούς στο πλευρό των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων. Να μην δεχτείτε να γίνεται συνένοχοι της αντιδραστικής και αντιλαϊκής αυτής εξέλιξης.

Είναι ανάγκη να υπερασπιστείτε το δικαίωμα της εργατικής και της λαϊκής οικογένειας στη δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας – πρόνοιας. Να μην δεχτείτε την επέκταση των επικουρικών αλλά και να απαιτήσετε τη μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μην επιτρέψετε να δουλεύετε σαν σύγχρονοι σκλάβοι υπερωρίες και εξαντλητικές εφημερίες αλλά να απαιτήσετε αύξηση στους βασικούς μισθούς σας, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Πρέπει να πληρώσουν αυτοί που φταίνε για τα ελλείμματα, για την υπόσκαψη της υγείας του λαού. Αυτοί που κλέβουν το μόχθο του, το κράτος και η εργοδοσία.

Από τις εξελίξεις και τα μέτρα που πάρθηκαν και υλοποιούνται, από τη στάση της κάθε πολιτικής και συνδικαλιστικής δύναμης βγαίνουν πολύτιμα συμπεράσματα. Πρώτα από όλα ευθύνες έχουν η κυβέρνηση μαζί με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, αξιοποιούν τη κρίση για να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα που εδώ και χρόνια είχαν αποφασίσει. 

Ευθύνες τεράστιες έχουν και οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ, στην ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ  που με τις θέσεις τους και με τη στάση τους, τους διευκόλυναν.

Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Οι υγειονομικοί είναι ανάγκη να πάρετε την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων σας, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού για δημόσια και δωρεάν υγεία στα δικά σας χέρια. Να πάρετε πρωτοβουλίες για την οργάνωση της πάλης μέσα στο νοσοκομείο.

Όλοι μέσα απ’ το σωματείο για να δημιουργηθεί ένα πλατύ κίνημα, που να διεκδικεί και να βάζει στόχους πάλης την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και των οικογενειών τους και όχι τι επιτρέπει η κερδοφορία των μονοπωλίων.

Διεκδικούμε:

● Μαζικές προσλήψεις, μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά συνεργεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

● Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγεία- πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση. Να μη περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την ολοήμερη επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων.

● Να κοινωνικοποιηθούν τα μονοπώλια στην υγεία, στο φάρμακο, στη βιοϊατρική τεχνολογία.

● Δημιουργία κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής και διάθεσης φαρμάκου και βιοιατρικής τεχνολογίας. 

● Να καταργηθεί κάθε εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και των φαρμακευτικών εταιρειών στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των γιατρών. 

● Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους με πλήρη χρηματοδότηση.

                                                             Χίος 22.05.2011