Αρχική Νέα Τοπικά Διαμαρτυρία για τις ζώνες ιχθυοκαλλιέργειας στις Οινούσσες

Διαμαρτυρία για τις ζώνες ιχθυοκαλλιέργειας στις Οινούσσες

4

 Δύο ζώνες ιχθυοκαλλιέργειας, συνολικής δυναμικότητας 3.870 τόνων το χρόνο, προβλέπει για τις Οινούσσες το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, αναφέρονται οι αντιδράσεις από το Αναπτυξιακό Κέντρο Οινουσσών, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, που έχει αναπτύξει πλούσια δράση για την ανάδειξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.

Αντίθετοι με τα προβλεπόμενα από το νομοσχέδιο για την περιοχή τους, είναι και οι κάτοικοι του χωριού Λαγκάδα Χίου που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τις Οινούσσες.

Πρόκειται, σημειώνεται στο δημοσίευμα, για χωροθέτηση-μαμούθ, που θα καταστρέψει το νησί, όπως προειδοποιεί το Αναπτυξιακό Κέντρο Οινουσσών, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, που έχει αναπτύξει πλούσια δράση για την ανάδειξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.

Επικαλείται επιστημονικές μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες ο ημερήσιος όγκος των περιττωμάτων θα φτάνει τους 45,8 τόνους, οδηγώντας στο θάνατο τη θαλάσσια περιοχή. Υπολογίζεται ότι για κάθε 1.000 κιλά ψαριών χρειάζεται να διοχετευθούν 1.790 κιλά τροφών, που περιέχουν 132 κιλά αζώτου και 25 κιλά φωσφόρου, ουσίες ιδιαίτερα επιβαρυντικές για την ισορροπία του οικοσυστήματος.

Η επιβάρυνση γίνεται ακόμα πιο αισθητή, αφού έχει αποδειχθεί ότι ένα ψάρι βάρους 400 γραμμαρίων απορροφά μόλις το 22 έως 29% των παρεχόμενων ποσοτήτων. Τα υπόλοιπα καταλήγουν στη θάλασσα. Οι ίδιες μελέτες αποδεικνύουν ότι η εναπόθεση των επιβαρυντικών ουσιών επεκτείνεται σε απόσταση που φτάνει έως και τα 1.000 μέτρα από τα κλουβιά.Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕργατικό Κέντρο στηρίζει ΣΕΣΝΟΧ
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στα Μικρασιατικά παράλια