Αρχική Νέα Τοπικά Δίκη για υπόθεση Αγγελικής: 31η ημέρα- θα καλούσα το ΕΚΑΒ τόνισε ο...

Δίκη για υπόθεση Αγγελικής: 31η ημέρα- θα καλούσα το ΕΚΑΒ τόνισε ο τέως Επιθεωρητής Υγείας

16

 «Αν ήμουν εγώ ο θεράπων γιατρός θα καλούσα το ΕΚΑΒ στις 2.00 το μεσημέρι», έκλεισε την κατάθεσή του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου ο γιατρός- πρώην επιθεωρητής Δημόσιας Υγείας Στάθης Παπαλιάκος.

Έχοντας επιφορτιστεί το 2006 με την έρευνα της υπόθεσης νοσηλείας της Αγγελικής Χατζηδημητρίου από την τότε υπηρεσία του για τυχόν ευθύνες του Νοσοκομείο Χίου, ο κ. Παπαλιάκος (όπως και στο πόρισμά του) σημείωσε ότι πρόκειται για «πλημμελή και λάθος διαχείριση» του περιστατικού αλλά όχι «ιατρική αμέλεια».

Καταθέτοντας μέχρι τις 5.00 περίπου το απόγευμα της Δευτέρας, 30/5, (αφού δεν θα μπορούσε να πάρει άδεια από τη σημερινή του εργασία για 2η μέρα) και στα πλαίσια της 31ης μέρας εκδίκασης της υπόθεσης, ο μάρτυρας αιτιολόγησε τη θέση του λέγοντας ότι από τη στιγμή που η ασθενής είχε ιατρική φροντίδα δεν μπορεί να κατηγορούνται οι ιατροί ως «αδιάφοροι ή αμελείς» αλλά για «λάθος διάγνωση».

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του πάντως, φάνηκαν να υπάρχουν κενά στην έρευνά του για το πως αντιμετωπίστηκε η ασθενής από τις 2.00 μ.μ. έως τις 6.00 το απόγευμα όταν ενημερώθηκε για το συμβάν ο νευρολόγος του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Χίου.

Ο ίδιος χαρακτήρισε και σωστή  και λάθος την εισαγωγή της στη χειρουργική κλινική ενώ ιδιαίτερα στάθηκε στην απουσία νευρολόγου που όπως την περιέγραψε στάθηκε καθοριστική .

«Λάθος» χαρακτήρισε στη συνέχεια και τη μη χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής

Και αυτό γιατί όπως συνάγεται ένας πλήρης νευρολογικός έλεγχος μετά τις 12.00 το μεσημέρι θα οδηγούσε σε διαφορετικά συμπεράσματα αντί της διάγνωσης περί υστερίας που αποτέλεσμα είχε ακόμα και τον μέχρι ενός σημείου εφησυχασμό των ιατρών.

Ωστόσο «οι γιατροί μετά από ένα σημείο θα έπρεπε να υποθέσουν και άλλα πράγματα» σημείωσε, προσδιορίζοντας το χρονικό σημείο  αυτό μετά τις 14.00 το μεσημέρι όταν η Αγγελική σταμάτησε να έχει επαφή με το περιβάλλον και αμφιβάλλοντας αν και κατά πόσο έγινε σωστά ο λεγόμενος «αδρής νευρολογικός έλεγχος».

«Αν είχε γίνει εκτεταμένος νευρολογικός έλεγχος από ειδικό θα μπορούσε να είχε αποκλειστεί η υστερία» επανέλαβε χωρίς όμως να είναι σε θέση να προσδιορίσει και την χρονική στιγμή που οι αδυνατούντες να καταλάβουν τι συμβαίνει ιατροί,  αρχίσουν να αναζητούν το νευρολόγο κ. Γιαννούλο. Κάλεσε έτσι το δικαστήριο να μελετήσει το φάκελο της ΕΔΕ με τα στοιχεία των τηλεφωνικών κλήσεων ώστε να διαπιστωθεί η ώρα αναζήτησης του ειδικού.

Επικριτικός στάθηκε και σε άλλο σημείο λέγοντας ότι έτσι όπως διαμορφώνονταν η κατάσταση και μπροστά στην έλλειψη νευρολόγου θα έπρεπε άμεσα να καλέσουν το ΕΚΑΒ για την διακομιδή της Αγγελικής στην Αθήνα.

Όπως μάλιστα διευκρίνισε η κατάσταση της ασθενούς επιδεινώθηκε μετά τις δυο το μεσημέρι με τα συμπτώματα να αυξάνονται.

Αναφερόμενος στο θέμα της αξονικής που δεν έγινε έγκαιρα την απέδωσε και αυτή στην έλλειψη νευρολόγου αφού υποστήριξε ότι παρουσία ιατρού της ειδικότητας αυτής, θα ήταν αδύνατο να αποφευχθεί.

Σημαντικό και το στοιχείο ότι ο ίδιος σε αντίθεση με πολλούς μάρτυρες κατέθεσε ότι «Η θρομβόλυση είναι πανεύκολο να γίνει σε νοσοκομεία τύπου Γεννηματάς» τόνισε , αποδίδοντας μέρος της ευθύνης για την ολιγωρία του Νοσοκομείου στην άμεση αντιμετώπιση  στη διάγνωση περί υστερίας .

Μάλιστα  όπως είπε υπήρξαν γιατροί που καλούσαν συναδέλφους τους «να προσέλθουν για  να δουν μια τυπική  περίπτωση υστερίας» αφού πλέον μεταξύ των ιατρών είχε εδραιωθεί η αντίληψη ότι επρόκειτο για τέτοιου είδους περιστατικό παρά το διαφορικό χαρακτήρα της διάγνωσης και τα «ασαφή» όπως είπε  νευρολογικά ευρήματα.  Ο ίδιος εμμέσως αναγνώρισε και ελαφρυντικά κάνοντας λόγο για ελλείψεις μηχανολογικού εξοπλισμού όπως του ψηφιακού αγγειογράφου του πλέον κατάλληλου μηχανήματος για την περίπτωση. Πάντως όπως είπε το Σκυλίτσειο μπροστά σε άλλα νησιωτικά νοσοκομεία π.χ Καρύστου μοιάζει «Μεμόριαλ».

Ο κ. Παπαλιάκος αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα περιφερειακά νοσοκομεία είτε στο θέμα της στελέχωσης τους, αφού υπάρχουν ακόμα και σήμερα μονήρεις ειδικότητες είτε στο θέμα της έγκαιρης μετάβασης ασθενών σε κεντρικά νοσοκομεία.

Αρκετή συζήτηση προκάλεσε επίσης η κατάθεση στο δικαστήριο από πλευράς του μάρτυρα, περίληψης εργασίας του ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ που αποδεικνύει ότι πριν το 2006 πραγματοποιούσαν θεραπεία θρομβόλυσης, στο οποίο και επισημαινόταν ότι η έγκαιρη άφιξη ασθενούς με ισχαιμικό επεισόδιο σε οργανωμένο κέντρο και η έναρξη θεραπείας μέσα σε 3 ώρες από το συμβάν μπορεί να δώσει σημαντικά αποτελέσματα στην αποκατάσταση της υγείας του.

Μέχρι τώρα οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριζαν ότι όχι αρτηριακή αλλά ούτε φλεβική θρομβόλυση γινόταν στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας το 2006!

Αρνητική εντύπωση προκάλεσε εξάλλου και ο χαρακτηρισμός «διαφήμιση» από πλευράς συνηγόρου υπεράσπισης για την περίληψη της επιστημονικής ανακοίνωσης που υπάρχει στον προθάλαμο της Νευρολογικής Κλινικής του ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, κάτι που είθισται να το κάνουν όλες οι κλινικές.

Για να διορθώσει ο μάρτυρας ότι πρόκειται για αποτελέσματα ερευνητικής εργασίας.

 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΑΛΗΘΕΙΑ, 31/5/2011

Διαφήμιση