Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Αρχισαν οι… φανερές περικοπές στην Παιδεία- η ΕΛΜΕ Χίου καταγγέλλει τις περικοπές...

Αρχισαν οι… φανερές περικοπές στην Παιδεία- η ΕΛΜΕ Χίου καταγγέλλει τις περικοπές στις ξένες γλώσσες

11

Δύο αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας την προηγούμενη εβδομάδα δείχνουν πλέον ότι αρχίζουν και οι φανερές περικοπές στην Παιδεία.
Προηγήθηκε η απόφαση στις 30 Μαίου που αφορά την κατάργηση της επιλογής της 2ης ξένης γλώσσας και ακολούθησε στις 2 Ιουνίου η απόφαση για
περιστολή του θεσμού των ολοήμερων σχολείων, θεσμού που εισήγαγε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ πριν από δέκα χρόνια. Το υπουργείο Παιδείας με αιφνιδιαστική απόφαση καταργεί ουσιαστικά τα μικρά ολοήμερα σχολεία στην περιφέρεια και αυστηροποιεί τις προϋποθέσεις σε όλα τα υπόλοιπα. Για το θέμα των ξένων γλωσσών σχετικά διαμαρτυρία κατέθεσε η ΕΛΜΕ Χίου, ενώ για τα ολοήμερα ακολουθεί σχετικό ρεπορτάζ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

 

 

Η ΕΛΜΕ Χίου καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ  και διαμαρτύρεται για τις  δυσμενείς  εξελίξεις που δρομολογούνται  σε βάρος της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης.

 Εξελίξεις που άρχισαν ήδη να εκφράζονται με νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως:

·      η Υπουργική Απόφαση της 30ης Μαΐου 2011, που προβλέπει την αιφνιδιαστική και παντελώς αντιπαιδαγωγική κατάργηση της παράλληλης διδασκαλίας της Γαλλικής και της Γερμανικής Γλώσσας στα 6/θέσια και άνω Δημοτικά Σχολεία.

·      η Υπουργική Απόφαση της 2ας Ιουνίου που προβλέπει την κατάργηση της παράλληλης διδασκαλίας της β΄ ξένης γλώσσας (Γαλλικής, Γερμανικής, Ισπανικής και Ιταλικής γλώσσας) σε όλα τα γυμνάσια με ταυτόχρονη κατάργηση αμέτρητων οργανικών θέσεων.

 

 Συνέπειες αυτών των Υπουργικών Αποφάσεων είναι:

1. Η επιβολή της 2ης ξένης γλώσσας και όχι η επιλογή που αποτελεί βασικό κίνητρο μάθησης.

2. Η αναγκαστική μετακίνηση των παιδιών σε άλλο σχολείο στην περίπτωση που η επιλογή τους δεν είναι σύμφωνη με τη 2η ξένη γλώσσα του σχολείου φοίτησης.

3. Η εκμάθηση και διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας δεν θα είναι αποτελεσματική καθώς τα τμήματα θα είναι πολυπληθέστερα.

4. Το πέρασμα πολλών συναδέλφων σε καθεστώς επισφαλούς εργασίας

 

Για το Δ.Σ

                      Ο Πρόεδρος                                                                                       Ο Γ. Γραμματέας

          Σταυρινούδης Σταύρος                                                                            Καραβασίλης Σταύρος                                               

Νυχτώνει για τα ολοήμερα

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 3/6/2011

Μετά τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων, η συρρίκνωση των ολοήμερων είναι η νέα παρέμβαση με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, που στην προκειμένη περίπτωση είναι μισθοί εκατοντάδων ωρομίσθιων, αρκετών μονίμων και σχολικές δαπάνες. Περίπου 500 σχολεία στην περιφέρεια αναμένεται να καταργηθούν και περίπου άλλοι τόσοι ωρομίσθιοι (ειδικοτήτων) να μην ξαναπροσληφθούν τη νέα σχολική χρονιά.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε, χθες, η αρμόδια υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, απαιτείται πλέον να φοιτούν τουλάχιστον 60 παιδιά στο σχολείο και 15 στο ολοήμερο, ενώ πρέπει να εργάζονται και οι δύο γονείς. Σημειωτέον, η τελευταία προϋπόθεση ισχύει για όλα τα ολοήμερα, τα οποία κατά τ’ άλλα θα ευνοούνταν από τις συγχωνεύσεις. Η υπουργός είχε μιλήσει για αντισταθμιστικά οφέλη… Οπως και να έχει, πάντως, τα μόνα τυχερά, είναι μετρημένα: τα 800 περσινά πιλοτικά και άλλα 161 που συμπεριελήφθησαν φέτος στη λίστα.

Εν ολίγοις, σχεδόν καταργείται ο θεσμός στην περιφέρεια, αφού η συντριπτική πλειονότητα των σχολείων είναι ολιγοθέσια, εξαφανίζεται στις δυσπρόσιτες, ενώ συρρικνώνεται εν γένει. Συγκεκριμένα, η απόφαση προβλέπει:

Οι προϋποθέσεις

– Σε όλα τα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία που έχουν οργανικότητα κάτω από 6/θ, είναι δυνατόν να λειτουργήσει Ολοήμερο Πρόγραμμα με τις εξής προϋποθέσεις:

1. Να είναι εγγεγραμμένοι και να φοιτούν ανελλιπώς τουλάχιστον εξήντα (60) μαθητές στο σχολείο.

2. Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος να είναι 15 μαθητές.

3. Στα ως άνω Δημοτικά Σχολεία με Ολοήμερο Πρόγραμμα θα εγγράφονται και θα φοιτούν στο πρόγραμμα του Ολοήμερου οι μαθητές των οποίων και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή σχετική δήλωση ανεργίας.

4. Η αποχώρηση των μαθητών από το Ολοήμερο Πρόγραμμα μπορεί να γίνεται μετά το τέλος κάθε διδακτικής ώρας του Ολοήμερου Προγράμματος με την προϋπόθεση ότι θα έχει κατατεθεί στην αρχή του σχολικού έτους σχετική υπεύθυνη δήλωση των γονέων τους.

Εντονες είναι οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας στις νέες περισταλτικές παρεμβάσεις στο χώρο της Παιδείας, που έχουν προσλάβει, πλέον, τη μορφή ανεμοστρόβιλου.

Παρασύρονται και διαλύονται κεκτημένα ή ακόμα και πρωτοποριακές κατακτήσεις του παρελθόντος, όπως ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου.

Πολλοί δάσκαλοι θυμήθηκαν τα σχολεία για τα παιδιά εργαζόμενων γονέων (τα ΔΑΜΕΓ) που λειτουργούσαν πριν εισαγάγει ο Γιώργος Παπανδρέου το ολοήμερο. Δέκα χρόνια πίσω…

Κομνηνός Μαντάς, πρόεδρος ΔΟΕ: «Είναι βαρύτατο ατόπημα η αιφνιδιαστική απόφαση της υπουργού Παιδείας, η οποία ουσιαστικά καταργεί τα ολιγοθέσια ολοήμερα σχολεία. Τα μετατρέπει σε παιδοφυλακτήρια αλλοιώνοντας πλήρως το χαρακτήρα της αγωγής που πρέπει να παρέχεται στα παιδιά που φοιτούν σ’ αυτά. Αν θέλει να είναι συνεπής με τις εξαγγελίες της θα πρέπει άμεσα να ανακαλέσει αυτή την απόφαση». *


Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜεταμεσονύχτιες πυρκαγιές σε Αμάδες και Βίκυ…Τυχαίο;;;
Επόμενο άρθροΘερμή υποδοχή Σκανδαλίδη και από τους Καμπούσους