Αρχική Νέα Τοπικά Το “καλάθι προϊόντων” του Β. Αιγαίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τον υπουργό...

Το “καλάθι προϊόντων” του Β. Αιγαίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

18

 

 

Το σχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για το «καλάθι αγροτικών προϊόντων» της Περιφέρειας, παρουσίασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης.

Την ώρα που ο υπουργός ανέπτυσσε τις προτάσεις και τους στόχους του προγράμματος, περίπου 500 συγκεντρωμένοι έξω από το Μέγαρο της Περιφερειακής Ενότητας Χίου –όπου γινόταν η συνεδρίαση- φώναζαν συνθήματα κατά της μνημονιακής πολιτικής και από το μπλοκ των «αγανακτισμένων’ χτυπούσαν ρυθμικά κατσαρόλες.

Ο κ. Σκανδαλίδης, επισήμανε ότι στόχος είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο να βάλει τις βάσεις για την περιφερειακή ανάπτυξη σε συνεργασία με το υπουργείο.

Εξήρε τα τοπικά προϊόντα και στους 3 νομούς του Βορείου Αιγαίου, όπως το λάδι και τις ελιές της Λέσβου, τη μαστίχα της Χίου, τα κρασιά της Σάμου και της Λήμνου κ.ά και επισήμανε ότι στόχος είναι μια σύγχρονη βιώσιμη γεωργία που θα αποτελεί βασική συνιστώσα για να βγούμε και από την κρίση.

Ο υπουργός πρότεινε έτσι να συσταθεί άμεσα μια μεικτή επιτροπή από στελέχη της Περιφέρειας και του υπουργείου προκειμένου να καταρτίσει το επιχειρησιακό πρόγραμμα για το «καλάθι προϊόντων του βορείου αιγαίου», το οποίο θα θέτει τις προτεραιότητες και θα καθορίζει τους όρους για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης και τον σχεδιασμό των υποδομών που αυτή χρειάζεται.
Στη συνέχεια εκπρόσωποι φορέων και από τους 3 νομούς επισήμαναν τα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων για να ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των Περιφερειακών Συμβούλων σε μια συνεδρίαση που έληξε λίγο πριν τις 8.00 μ.μ. και με τον υπουργό να φεύγει με την προστασία αστυνομικών δυνάμεων από την πίσω πόρτα του κτηρίου.

 

Τοποθετήσεις φορέων

Ο εκπρόσωπος των νέων αγροτών Μυτιλήνης, Θανάσης Κόμπλος, τόνισε την άθλια κατάσταση που βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι όπου παρακαλούν να τους αγοράσουν το γάλα, εξαιτίας της καραντίνας που υπάρχει στο νησί για τον καταρροϊκό πυρετό. Όσο για το λάδι το κύριο αγροτικό προϊόν του νησιού επισήμανε ότι πουλάνε με 1,40 ευρώ το λίτρο!

Την ανάγκη να επιδοτηθούν ώστε να γίνουν σφαγεία στην Ικαρία, όπως και στη Σάμο, τόνισε ο Ικαριώτης κτηνοτρόφος Χαράλαμπος Βατουλιός λέγοντας ότι είναι σε απόγνωση αφού δεν μπορούν να σφάξουν τα ζώα του απουσία πιστοποιημένου σφαγείου.

Σε ότι αφορά τη Χίο, οι εσπεριδοκαλλιεργητές του Κάμπου εξέφρασαν την αγανάκτησή τους αφού τα περιβόλια τους φορολογούνται από το υπουργείο Οικονομικών ως οικόπεδα!

Μάλιστα λίγες μέρες πριν εστάλησαν από το υπουργείο Οικονομικών οι κλήσεις για δηλώσεις μεγάλης ακίνητης περιουσίας για τα έτη 1997-2007 που θα οδηγήσει σε αναδρομική φορολόγηση των χωραφιών του Κάμπου, τόνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής κατοίκων Ευθύμης Ταξείδης, ζητώντας άμεσα λύση.
«Για να βγάζουμε τα έξοδα των περιβολιών μας, μόνο… κανναβουριές θα συμφέρει να καλλιεργούμε» είπε δεικτικά εξάλλου ο πρόεδρος του Συλλόγου Εσπεριδοκαλλιεργητών Χίου Ζαννής Κλειδάς.

Απαντώντας ο κ. Σκανδαλίδης δέχτηκε το δίκαιο του αιτήματος, τονίζοντας ότι έχει προωθήσει το αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών και ζητά την επανεκτίμηση του θέματος της φορολόγησης.

 

 

 

Φράγμα Κόρης Γεφύρι

Πρώτος το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης που έθεσε το θέμα του φράγματος Κόρης Γεφύρι.

Η δέσμευση που υπήρξε από τον υπουργό είναι ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχουν επαναδημοπρατηθεί τα υπολειπόμενα έργα για την ολοκλήρωση του φράγματος «Κόρης Γεφύρι». Το «πολυβασανισμένο» όπως το χαρακτήρισε έργο βρίσκεται σε τροχιά ολοκλήρωσης, αφού έχει μπει στο τελικό στάδιο η μελέτη για τα υπολειπόμενα έργα και μετά την ολοκλήρωση της θα βρεθούν οι πόροι των 4.5 εκ € που απαιτούνται, προκειμένου μέσα στον Σεπτέμβρη να γίνει η δημοπράτηση και να τελειώσει. Πάντως ο υπουργός φάνηκε ανενημέρωτος όσον αφορά τα συνοδά έργα του φράγματος, το πρόφραγμα για την συγκράτηση των σκουπιδόνερων και το δρόμο που οδηγεί στο Δαφνώνα, αφού σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι δεν γνώριζε για το συγκεκριμένο θέμα,

Αποχωρήσεις συμβούλων

Τεταμένο ήταν το κλίμα και μέσα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου με την παράταξη του Βασίλη Τεντόμα «με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» να αποχωρεί από την συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα ο κ. Τεντόμας παίρνοντας το λόγο επέρριψε ευθύνες στην περιφερειακή αρχή για το γεγονός ότι η συνεδρίαση που αφορά αγροτικά και κτηνοτροφικά θέματα γίνεται στη Χίο, στο νησί που έχει τον μικρότερο τομέα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα της Περιφέρειας προκειμένου όπως είπε να μην υπάρχουν αντιδράσεις. «Αν είναι έτσι να κάνουμε μια συνεδρίαση για τη Ναυτιλία στη Μυτιλήνη» είπε χαρακτηριστικά αποχωρώντας από την αίθουσα για να βρεθεί όπως είπε δίπλα στους πολίτες που διαμαρτύρονται ενώ κατά την αποχώρηση του από την αίθουσα αντάλλαξε αντεγκλήσεις με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που παρακολουθούσαν την συνεδρίαση.
  Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Νάσος Γιακαλής απάντησε ότι «τους αγώνες τους δίνεις με το λαό τις κρίσιμες στιγμές και εμείς έχουμε δώσει τέτοιους αγώνες, δεν ήρθαμε για να κάνουμε επαναστατική γυμναστική» φώναξε συμπληρώνοντας ότι όποιος έχει θέσεις και προτάσεις πρέπει να παίρνει μέρος στις συζητήσεις και όχι να αποχωρεί.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: TVPATRIDA.gr