Αρχική Νέα Τοπικά Δίκη για υπόθεση Αγγελικής, 33η ημέρα- κατηγορηματική η νευρολόγος του Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, έπρεπε...

Δίκη για υπόθεση Αγγελικής, 33η ημέρα- κατηγορηματική η νευρολόγος του Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, έπρεπε να φύγει αμέσως η ασθενής

183

  

Καταπέλτης εναντίον των κατηγορούμενων ιατρών και του φύλακα της ΔΕΗ ήταν η δρ. Κλημεντίνη Καραγεωργίου.

Η διευθύντρια της νευρολογικής κλινικής  του Νοσοκομείου Γ Γεννηματάς με τη κατάθεσης της αποδόμησε πλήρως την υπερασπιστική γραμμή των κατηγορούμενων αφήνοντας έξω μόνο τον νευρολόγο κ Γιαννούλο μιας και αυτός επιλήφθηκε τελευταίος της υπόθεσης αν και ο πλέον αρμόδιος αφού δεν κλήθηκε έγκαιρα.

Η κ. Καραγεωργίου μεταξύ άλλων ανέτρεψε πλήρως την εικόνα περί σπανιότητας του περιστατικού που δεν επέτρεψε την έγκαιρη διάγνωση, δεν δίστασε -κόντρα στη ροή της δίκης- να διαψεύσει μέχρι και στενό της και επί πολλά χρόνια  συνεργάτη της αναφέροντας ότι θρομβολύσεις γίνονται από το 1995 ενώ άφησε αιχμές ακόμα και για πλημμελή ιατρική γνώση διαπιστώνοντας αντιφάσεις σε διάγνωση που αναφέρει τα περί υστερίας και χαρακτηρίζοντας τη γνώση όλων αυτών αντικείμενο μελέτης των πρώτων ακαδημαϊκών ετών των ιατρικών σχολών .

Εξίσου καταδικαστική ήταν και για τον φύλακα Γ. Παβίτσο αναφέροντας ότι μετά βεβαιότητας το τράβηγμα της τσάντας ήταν αυτό που δημιούργησε τον διαχωρισμό και κατά συνέπεια το εγκεφαλικό που σύμφωνα με την ίδια θα μπορούσε να διαγνώσει ο οποιοσδήποτε λόγω της κλασικότητας των συμπτωμάτων του. “Εφόσον προηγήθηκε βίαια πράξη και με δεδομένα τα συμπτώματα των ένδεκα και μισή το πρωί η πρώτη σκέψη που πρέπει να κάνει ένας γιατρός είναι το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο” ξεκίνησε να λέει  συμπληρώνοντας παράλληλα ότι “και ο διαχωρισμός η πλέον πιθανή αιτία”

“Οι γιατροί άμεσα θα έπρεπε  να προχωρήσουν σε αξονική και εφόσον αυτή δεν θα έδειχνε κάτι θα έπρεπε να προχωρήσουν σε αντιπηκτική αγωγή και να στείλουν σε εμάς την ασθενή” τόνισε για να αναφερθεί στη συνέχεια σε δεκάδες περιστατικά που κάνουν την ενασχόληση με αυτά μια υπόθεση ρουτίνας για το “Γ. Γεννηματάς” Αρκεί όλα αυτά να γίνουν έγκαιρα έλεγε και επαναλάμβανε σε κάθε ευκαιρία περιγράφοντας στη συνέχεια για τα περί θρομβόλυσης και τις δυνατότητες εφαρμογής της έως και δώδεκα ώρες μετά.

Η ίδια προσδιόρισε την ώρα εγκατάστασης του θρόμβου και άρα εκδήλωσης του εγκεφαλικού 11.30 το πρωί και ανατρέποντας πλήρως τους ισχυρισμούς περί βραδείας εξέλιξης που δεν επέτρεψε την διάγνωση “Όταν η Αγγελική πήγε στο Νοσοκομείο εκείνη την ώρα τα συμπτώματα ήταν δεδομένα και περιγράφονται στα αποτελέσματα της εξέτασης Ρουμελιώτη” τόνισε αναφερόμενη σε έγγραφο που έφθασε στα χέρια της μαζί με την Αγγελική την επόμενη ημέρα.

Ανατρέποντας το μύθο που έντεχνα είχε καλλιεργήσει η υπεράσπιση το προηγούμενο διάστημα τόνισε ότι ο διαχωρισμός είναι η αιτία του 10% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και έδειχνε να απορεί γιατί δεν το κατάλαβαν ιδίως οι παθολόγοι αφού είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι η Αγγελική δεν κάπνιζε, δεν ήταν υπέρβαρη, δεν έπαιρνε αντισυλληπτικά και ήταν μόνο 41 ετών. Κάτι που απέκλειε όλους τους άλλους τυχόν προδιαθεσικούς παράγοντες

Ως ανάξια λόγου περιέγραψε και την διάγνωση περί υστερίας διαπιστώνοντας μια κραυγαλέα αντίφαση αφού όπως είπε είναι αδύνατον να υπάρχει υστερία και ταυτόχρονα νευρολογικά ευρήματα. “Δεν θέλω να την χαρακτηρίσω αυτή τη διάγνωση” είπε αφού το ένα αποκλείει το άλλο. Για την Αγγελική είπε ότι είχε καλής ποιότητας αγγεία για αυτό και άντεξε τόση ώρα τον τραυματισμό υποκύπτοντας τελικά τρεις ώρες μετά όταν ο θρόμβος απέφραξε πλήρως τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Η ίδια επιβεβαίωσε πλήρως και την μαρτυρία του κ Αντωνίου περί διαφορετικής εξέλιξης σε περίπτωση άμεσης αντιμετώπισης με αντιπηκτική αγωγή. Όπως  μάλιστα είπε δεν υπήρχε κανείς λόγος δισταγμού και την χορήγηση της αλλά νωρίτερα θα έπρεπε να είχε γίνει η αξονική ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα αιμορραγίας. “Το ισχαιμικό το χειρίζονται και οι παθολόγοι” τόνισε. “Αυτά τα μαθαίνουμε στα πρώτα χρόνια φοίτησης στη σχολή” συμπλήρωσε.

Μοναδικό ελαφρυντικό που αναγνώρισε  “η κακή κατάσταση του ΕΣΥ.” είπε κάνοντας λόγο γα ελλείψεις όπως του μαγνητικού.  “Για αυτό  θα έπρεπε να της χορηγήσουν αντιπηκτική και  να τη στείλουν άμεσα σε εμάς αφού την έβλεπαν να πηγαίνει χειρότερα. Είναι βασική αρχή της ιατρικής να αποκλείσεις το χειρότερο όταν συμβαίνει αυτό. Ο ειδικευόμενος μπορεί  να μην το καταλάβει αλλά ο κάθε στρατιώτης έχει και τους στρατηγούς που καταστρώνουν το σχέδιο ” είπε , χαρακτηρίζοντας ως στοιχειώδεις γνώση ότι όταν κάποιος ξαφνικά αρχίζει και ψευδίζει σε συνδυασμό με άλλα οφθαλμοφανή ευρήματα που περιγράφονται στη περίπτωση Χατζηδημητρίου από τους κατηγορούμενους  γιατρούς τότε έχει πάθει σίγουρα εγκεφαλικό. Επιφυλακτική στάθηκε και για το ορθό της απόφασης χορήγησης ηρεμιστικής ένεσης αφού όπως είπε δικαιολογείται μόνο για την διενέργεια αξονικής που όμως δεν έγινε στην ώρα της ενώ ευθύνες διαπίστωσε και για την αδυναμία διάγνωσης μετά το πέρας της επίδρασης της ηρεμιστικής αφού τότε τουλάχιστον θα έπρεπε να είχαν αποκλείσει την υστερία. “”Άλλωστε ο Χαλκιάς μετά την αξονική που έγινε οχτώ το βράδυ , διαπίστωσε την ανάγκη περαιτέρω εξέτασης με μαγνητική. Ακόμα και τότε θα έπρεπε να τη στείλουν άμεσα σε εμάς αφού με την κλινική εικόνα της ήταν βέβαιο το εγκεφαλικό…” είπε.            Πάντως για την ίδια σε κάθε περίπτωση καταλυτική στάθηκε  η απουσία νευρολόγου αλλά και η αμέλεια να κληθεί συγγενής ειδικότητας ιατρός όπως ψυχίατρος.  

Άλλος ένας μύθος που κατερρίφθη ήταν αυτός περί μη διενέργειας θρομβόλυσης παρά μόνο τα τρία τελευταία χρόνια. Η ίδια διέψευσε κατηγορηματικά σχετική βεβαίωση που είχαν προσκομίσει οι κατηγορούμενοι και επέμεινε ακόμα και όταν αποκαλύφθηκε ότι η υπογραφή στο έγγραφο ήταν στενού  της συνεργάτη με τον οποίο όπως είπε έχουν κάνει δεκάδες τέτοιου είδους επεμβάσεις από το 1995 και σε παρόμοια ή και ίδια περιστατικά που έρχονται καθημερινά από επαρχία.” Όμως  αυτά φθάνουν έγκαιρα” διευκρίνισε με νόημα. Σοβαρές ευθύνες καταλόγισε και στον κ Μαλακό λέγοντας ότι θα έπρεπε να επιμείνει  στις εντολές που φέρεται να έδωσε, λέγοντας ακόμη ότι και αν αυτές δεν γίνονταν σεβαστές, όφειλε ακόμη και να πάρει την Αγγελική από την χειρουργική στην δική του κλινική προκειμένου να γίνουν αυτά που είχε ζητήσει Για τον κ Ρουμελιώτη είπε  ότι θα έπρεπε να ζητήσει παθολόγο σε κάθε περίπτωση ενώ  αιχμές άφησε και για τον κ Χαλκιά που όπως σημείωσε ήταν μπροστά στη λάθος διάγνωση των Ρουμελιώτη – Κάβουρα στη μία το μεσημέρι. (υστερία με νευρολογικά ευρήματα).

Καμία αμφιβολία δεν άφησε και για το αίτιο του διαχωρισμού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στο τράβηγμα  της τσάντας και στο συγκεκριμένο περιστατικό ρόλο έπαιξε η κατεύθυνση και όχι η δύναμη που ασκήθηκε στο λαιμό του θύματος. Κάτι που δικαιολογεί την απουσία σημαδιών. 

 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΑΛΗΘΕΙΑ

Ολοκλήρωση με ένταση

Η κατάθεση της κας Καραγεωργίου ολοκληρώθηκε με ένταση, αφού από πλευράς υπεράσπισης του παθολόγου γιατρού αμφισβητήθηκαν τα έγγραφα που κατέθεσε η Διευθύντρια της Νευρολογικής Κλινικής του ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ και που ανέφεραν ότι σχεδόν αμέσως με την άφιξη της ασθενής στα εξωτερικά ιατρεία της Νευρολογικής στο Κρατικό Αθηνών χορηγήθηκε αντιπηκτική θεραπεία, χωρίς όμως να κατατεθεί τελικά ένσταση.
“Αμφισβητείται κάτι στα έγγραφα που μας δόθηκαν;”, έθεσε το ερώτημα η Εισαγγελέας για να μην λάβει απάντηση.
“Με θίγεται με αυτά που λέτε, ότι τα έγραψα εκ των υστέρων. Θέτεται εκ αμφιβόλω την αξιοπιστία μου και ότι αλλοιώνω έγγραφα. Το θεωρώ ύβρι τουλάχιστον για την ιατρική που ασκώ. Σας έφερα και το χαρτί με τις αιματολογικές εξετάσεις (όπου φαινόταν στους δείκτες αραίωσης του αίματος η χορήγηση υψηλής δόσης αντιπηκτικής). Είναι απαράδεκτο κάποιος που ξέρει ιατρική να λέει αυτά τα πράγματα. Είναι προσβλητικό για το πρόσωπό μου”, τόνισε η Διευθύντρια της Νευρολογικής Κλινικής του Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ.
Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη, 8 Ιουνίου στις 9.00 το πρωί, με τα αναγνωστέα έγγραφα. Αυτό σημαίνει ότι στη συνέχεια το δικαστήριο θα περάσει στην εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης.
 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΘερμή υποδοχή Σκανδαλίδη και από τους Καμπούσους
Επόμενο άρθροΕνημέρωση για τις θέσεις του Οικολογικού Ανέμου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Χίο