Αρχική Απόψεις Aρθρα Αγανακτήστε του Θωμά Κοσμίδη

Αγανακτήστε του Θωμά Κοσμίδη

12

 Αγανακτήστε

 

«Το βασικό κίνητρο της Αντίστασης είναι η Αγανάκτηση» για τον Στεφάν Εσσελ συγγραφέα του «Αγανακτήστε». Η αγανάκτηση σε όσα υφίσταται πλέον ο λαός μας είναι επακόλουθη. Η ύφεση μπορεί για πολιτικούς, δημοσιογράφους και επενδυτές να τσακίζει την οικονομία, αλλά διαλύει και έναν ολόκληρο λαό. Ένα λαό που βίωσε χωρίς να ευθύνεται άμεσα μια λάθος πολιτική. Μια εγκληματική πολιτική.

 

Μαζί τα φάγαμε. Όχι δεν τα φάγαμε μαζί. Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι. Δεν φταίμε εμείς που διογκώθηκε τόσο ο δημόσιος τομέας, δεν φταίμε εμείς αν κάποιος είναι διεφθαρμένος, δεν φταίμε εμείς που δεν τιμωρείτε κανένας. Ναι, σας ψηφίζαμε. Αλλά σας ψηφίζαμε χωρίς να γνωρίζουμε την πραγματικότητα ή καλύτερα χωρίς να μας αποκαλύπτεται την πραγματική κατάσταση της χώρας.

 

Δεν φταίμε εμείς αν ένας πρόεδρος ενός κόμματος κατεβαίνει με το σύνθημα «επανίδρυση του κράτους» και δεν κάνει τίποτα. Δεν φταίμε αν ο επόμενος έχει ως σύνθημα το «λεφτά υπάρχουν» και κάνει τα ακριβώς αντίθετα. Ας το καταλάβουμε όσο είναι καιρός: Εξαπατηθήκαμε από όλους.

 

Εξαπατηθήκαμε. Καθόμαστε στον καναπέ για να απέχουμε από καθετί που έχει να κάνει με πολιτική. Αδιαφορούμε για το μέλλον, το παρόν, αλλά και για το ένδοξο παρελθόν. Ξεχνάμε ότι οι Έλληνες αγωνίζονταν πάντα για να πετύχουν κάτι καλύτερο. Ξεχνάμε ότι ήρθε ο καιρός να αγωνιστούμε και εμείς για κάτι καλύτερο. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η αδιαφορία είναι η χειρότερη στάση.

 

Το μήνυμα του Στεφάν Εσσελ επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Η αγανάκτηση αποτελεί κινητήρια δύναμη για να αντισταθούμε σε όσα μας ενοχλούν και σε όσα μας βλάπτουν. Ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε ριζικά. Ίσως ήρθε η ώρα να αντισταθούμε σε αυτή την οικονομική δικτατορία που μας έχει επιβληθεί.

 

Η λιτότητα και ο περιορισμός κάθε κοινωνικής πολιτικής αυξάνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών και πλήττει άμεσα την κοινωνική συνοχή. Δεν είναι εύκολο για ένα λαό να συμφωνήσει στην χειροτέρευση της οικονομικής του κατάστασης. Δεν πρέπει να υπακούσουμε σε αυτό το λάθος, πρέπει να αντισταθούμε.

 

Ο Σαρτρ είπε «είμαστε υπεύθυνα άτομα». Ας καταλάβουμε όλοι ότι δεν πρέπει να αφήσουμε το μέλλον μας στα χέρια των πολιτικών που μας οδήγησαν σε αυτή την κρίση και σε αυτό το αδιέξοδο. Πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε που βρισκόμαστε και τι θέλουμε για το μέλλον και μετά να αλλάξουμε τα «κουρασμένα πρόσωπα» που έφεραν τη χώρα στο γκρεμό.

 

«Δημιουργία σημαίνει Αντίσταση. Αντίσταση σημαίνει Δημιουργία».

 

 

 


Θωμάς Κοσμίδης