Αρχική Απόψεις Aρθρα Επιστολή Δ. Λαβατσή: τα αυγά και η… δημοκρατία

Επιστολή Δ. Λαβατσή: τα αυγά και η… δημοκρατία

12

 ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΤΑ ΑΥΓΑ ΚΑΙ  Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

 

Όταν ακούς «τάξη» ανθρώπινο κρέας μυρίζει

Οδυσσέας Ελύτης

 

 Όποιος έχει ζήσει την αυθαιρεσία του εργοδότη πράγμα συνηθισμένο που εντείνεται σε καιρούς ανεργίας με νόμους που του δίνουν το ελεύθερο να απολύει φτηνά και να μειώνει τους μισθούς  εύκολα και γρήγορα. Όποιος έχει συκοφαντηθεί σαν άχρηστος για να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος των απελπισμένων, που φτιαγμένοι από την καθεστωτική προπαγάνδα χάβουν το παραμύθι του προνομιούχου εργαζόμενου στο δημόσιο και ξεχνούν ότι ο εχθρός είναι το κέρδος. Όσοι πήγαν να διαμαρτυρηθούν και οι άνθρωποι της εξουσίας τους απάντησαν: δικαίωμά σας να διαμαρτύρεσθε αλλά η χώρα (δηλαδή τα συμφέροντα των αφεντικών) περνά δύσκολες ώρες και δεν μας ενδιαφέρει το πρόβλημά σας είτε είναι ανεργία, είτε γιατρός που δεν έχετε, είτε φάρμακο που σας λείπει είτε  σχολείο που το κλείνουμε για λόγους οικονομίας.

Όποιος έχει νιώσει την απάντηση από τους απεσταλμένους του κάθε υπουργού, δηλαδή τη βία των  ΜΑΤ και έχει φορτωθεί και όλες τις απίθανες κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής. Όποιος  έχει νιώσει τα καθεστωτικά ΜΜΕ να χλευάζουν τη διαμαρτυρία του, να συκοφαντούν την απεργία του σαν παρακώλυση της κανονικής ζωής και να τον επικρίνουν  κιόλας όταν δεν τα καταφέρνει η απεργία να έχει μεγάλη συμμετοχή (και πώς να έχει επιτυχία με τόσα ξεπουλήματα από τους καθεστωτικούς συνδικαλιστές και τόση τρομοκρατία από τα παπαγαλάκια των καναλιών). Όποιος έχει μείνει άνεργος και έχει οδηγηθεί στη φτώχεια, τη χειρότερη μορφή βίας όπως μας δίδαξε ο Γκάντι.

Όποιος έχει ζήσει κάτι από τα παραπάνω έχει πολλούς λόγους να αισθάνεται ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ, εκτός βέβαια από ελάχιστους δουλοπρεπείς και εξαρτημένους. Και για τον ταπεινωμένο  η ανάκτηση της αξιοπρέπειας του αξίζει περισσότερο από ένα αυγό ή ένα γιαούρτι. Και θα το πετάξει για να γελοιοποιήσει αυτόν που απαξιώνει  τη ζωή του. Είναι ίσως το λιγότερο που μπορεί να κάνει.

Στη χούντα  όσοι διεκδίκησαν την φωνή της δημοκρατίας κατηγορήθηκαν ότι καταλύουν την έννομη τάξη. Τους έλεγαν αλήτες (Ο. Ελύτης) και αναρχικά στοιχεία. Σήμερα όσοι διεκδικούν δημοκρατία και παλεύουν  για την  ανατροπή της τωρινής «δικτατορίας», που αγνοεί το δίκιο της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού, όσοι οργίζονται με τους απατεώνες, που  άλλα έλεγαν το 2009 και άλλα έκαναν μετά τις εκλογές, κατηγορούνται από  κάποιους ότι είναι κοπάδι και χουλιγκάνοι. Μας προτείνουν να περιμένουμε τις εκλογές και μέχρι τότε να στρέφουμε και το άλλο μάγουλο. Αλλά μέχρι τότε ο φασισμός της υποταγής στον ισχυρό θα έχει θριαμβεύσει. Θα λέγεται συνεννόηση των προθύμων για το καλό της πατρίδας.

 Εμείς,  είτε το εγκρίνουν κάποιοι,  είτε όχι, στην ταπείνωση απαντάμε με διαμαρτυρία και γελοιοποίηση των σοβαροφανών κυβερνώντων.  Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε απέναντι στην αυξανόμενη βία της εξουσίας.

                                                                                           Δημήτρης Λαβατσής