Αρχική Απόψεις Aρθρα Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες: ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙΡΟ

Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες: ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙΡΟ

12

 

         ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙΡΟ

 

 

 

Την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο 3 και 4 Ιουνίου η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Χίου «Λάθρα;» οργάνωσε  το 1ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ στον κήπο της πόλης. Σε έναν όμορφο χώρο με πολλά ωραία σκίτσα, φωτογραφίες και πανό με συνθήματα αλληλεγγύης, διαμορφώθηκε με πολύ κέφι μια  ουσιαστικά χαρούμενη γιορτή που  τα είχε όλα :Προβολές φιλμ και ντοκυμαντέρ, θεατρικά δρώμενα, δημιουργική απασχόληση παιδιών, παιδικό θέατρο, μουσικές εκδηλώσεις, κεντρική συζήτηση για το μεταναστευτικό τον καιρό της κρίσης.

Η επιτυχία του φεστιβάλ ήταν πολλαπλή: Στην διοργάνωσή του βοήθησαν πολλές δεκάδες συμπολίτες μας πέρα από τα μέλη του «ΛΑΘΡΑ;».Η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Πολλές εκατοντάδες ντόπιοι αλλά και μετανάστες  ανταποκρίθηκαν αποδεικνύοντας ότι το αίτημα για αλληλεγγύη χωρίς σύνορα βρίσκει ευρύτερη ανταπόκριση και στους δύσκολους καιρούς όταν κάποιοι αφοσιώνονται στην πραγμάτωσή του.

Από το κεντρικό φυλλάδιο του «ΛΑΘΡΑ;» σας παραθέτουμε τους προβληματισμούς για το Κέντρο Απελάσεων που πρόκειται να δημιουργηθεί στο νησί.

Η επιλογή, τόσο χρονικά όσο και γενικότερα, της οργάνωσης αντιρατσιστικού φεστιβάλ δεν είναι τυχαία ούτε ευκαιριακή. Και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό.

Ο σημαντικότερος όμως είναι “προϊόν” της ανάγκης αφύπνισης της τοπικής κοινωνίας, σε σχέση με τις πραγματικές αιτίες της σκληρής πραγματικότητας που όλοι βιώνουμε, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της κρίσης, και σε ανησυχητικό βαθμό αποδέχεται την αντιδραστική λογική ότι η έξαρση των κοινωνικών και  οικονομικών προβλημάτων που εντείνονται συνδέεται με την παρουσία των μεταναστών….

…Ούτε είναι μυστικό ότι εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης που βιώνουμε περισσότερο έντονα σήμερα χύνονται τόνοι “εθνικό” δηλητήριο, με όρους “πατριωτισμού” πάντοτε, για να πείσουν πως για τα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα των ντόπιων, ευθύνονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Ο ρατσιστικός οχετός και η συνακόλουθη ιδεολογία της μισαλλοδοξίας και του μίσους ντοπάρει μεγάλο μέρος της κοινωνίας προσπαθώντας να πείσει πως το πιο απαγορευμένο κομμάτι της εργατικής τάξης και συνάμα το πιο ευάλωτο είναι το πρόβλημα ακόμα μια φορά.

Σε άμεση σύνδεση με τα παραπάνω οι εξαγγελίες για τη νέα χρήση του κέντρου κράτησης στο Μερσινίδι ως ένα από τα 14 Κέντρα Κράτησης και Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) με βάση το νέο νόμο για το άσυλο συνοδεύονται με άρθρα στον Τύπο που διαβάζοντας τα σχηματίζεις την εικόνα ότι πρόκειται για τίποτα ξενοδοχεία που θα φιλοξενούν όσους συλλαμβάνονται για παράνομη διέλευση των ελληνικών συνόρων. Οι ίδιοι άνθρωποι που βιώνουν την ωμή βία και τον εξευτελισμό που τους επιφυλάσσει η “υποδοχή” στα ελληνικά σύνορα –αν γλιτώσουν- ξαφνικά νομίζουν κάποιοι πως θα αντιμετωπίζονται πιο “πολιτισμένα” λες και πρόκειται για τίποτα τουρίστες. Και όταν λέμε για Κέντρα Κράτησης, δηλαδή εγκλεισμού ας έχουμε κατά νου ότι μιλάμε για Κέντρα Απέλασης με διαδικασίες εξπρές.