Αρχική Νέα Τοπικά Αμεση και ευθεία απάντηση Διευθύντριας Β΄βαθμιας σε Δήμαρχο Χίου: δεν έχετε καμμία...

Αμεση και ευθεία απάντηση Διευθύντριας Β΄βαθμιας σε Δήμαρχο Χίου: δεν έχετε καμμία αρμοδιότητα στη διαχείρισή της

13

Αμεση, ευθεία, αλλά και σκληρή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η απάντηση που δίνει στο Δήμο Χίου, και στο Δήμαρχο Πολύδωρο Λαμπρινούδη, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Χίου Ευτυχία Βλυσίδου.
Τονίζει ότι δεν έχει καμμία αρμοδιότητα ο Δήμος στο θέμα της γεωγραφικής κατανομής των μαθητών στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ότι τα θέματα διοίκησης υποχρεούται να τα συζητά με τον Αντιπεριφερειάρχη.
Θυμίζει δε οι αρμοδιότητες του Δήμου αφορούν την επισκευή- συντήρηση σχολείων αλλά και στο να κατανεμηθούν κάθε χρόνο τα έσοδα από την περιουσία του Σχολικού Ταμείου.
“Στο εξής φροντίστε να θυμάστε τα όριά σας…”, σχολιάζει η κα Βλυσίδου.
Αναλυτικά η απάντηση:

                                                                          ΠΡΟΣ:              Δήμαρχο Χίου

                                                                        κ.   Πολυδωρο Λαμπρινούδη 

 

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Οφείλω να σας υποδείξω  τη διαχρονική αξία  ότι «αρχή άνδρα δείκνυσι», δηλαδή είναι καθοριστικό για αυτόν που κατέχει ένα αξίωμα να διαχειρίζεται με μέτρο την εξουσία που έχει.

             Επειδή, όμως, η διαχείριση της Εκπαίδευσης δεν συνιστά εξουσία, αλλά λειτούργημα και προσφορά,  εσείς  δεν έχετε καμμία αρμοδιότητα στη διαχείρισή της.

            Κύριε Δήμαρχε,

Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση διοικείται από το Υπουργείο Παιδείας και το διοικητικό ιστό που δομεί η  κείμενη  και ισχύουσα νομοθεσία. Επομένως,  το πώς θα κατανείμω γεωγραφικά τους μαθητές στα Σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν  σας αφορά. Είναι υποχρέωση και δικαίωμά μου. Εξ άλλου τα θέματα διοίκησης  υποχρεούμαι να τα συζητώ με τον κ.  Αντιπεριφερειάρχη και να είστε σίγουρος ότι έτσι γίνεται .

Οι αρμοδιότητές σας στο χώρο της Εκπαίδευσης αφορούν στην επισκευή συντήρηση των σχολικών κτηρίων, στη διαχείριση των σχολικών επιτροπών και στο να κατανέμετε κάθε χρόνο στα σχολεία του Δήμου σας τα έσοδα από την περιουσία του Σχολικού Ταμείου.

 

ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.  

  Στο εξής, φροντίστε, παρακαλώ, να θυμάστε τα όριά σας σε ό,τι αφορά στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να υπάρχει περιθώριο να συνεργαζόμαστε σε θέματα  εκπαίδευσης που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Χίου.

           

Όσο για την έγκρισή σας στον εθελοντισμό που εκδηλώθηκε με την πρωτοβουλία συναδέλφων, σας συγχαίρω που στηρίζετε μια τέτοια πρωτοβουλία.

 

Και εγώ προσωπικά ως εκπαιδευτικός συγχαίρω και ηθικά στηρίζω αυτή την πρωτοβουλία.

Ως Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όμως, δεσμεύομαι από τις εντολές, τις εγκυκλίους, τις Υ.Α . του Υπουργείου Παιδείας και δε νομιμοποιούμαι να κάνω τίποτα περισσότερο.  Επειδή, λοιπόν,  η υπηρεσία μας διοικητικά και θεσμικά  δεν μπορεί να στηρίξει αυτή την προσπάθεια (παραχώρηση σχολικού κτηρίου κ.τ.λ.), φαντάζομαι πως θα είστε πρόθυμος να τους παραχωρήσετε  δημοτικό κτήριο ως χώρο προς στέγαση, ώστε η  υποστήριξή σας να μην μείνει μόνο στα λόγια.

                                                           

Με εκτίμηση

                                   

Η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης

 

                        Ευτυχία Μ. Βλυσίδου