Αρχική Απόψεις Aρθρα Πρωτοβουλία Εργαζομένων Ανέργων Χίου: για τη 48ώρη απεργία και την κατάληψη του...

Πρωτοβουλία Εργαζομένων Ανέργων Χίου: για τη 48ώρη απεργία και την κατάληψη του Δημαρχιακού Μεγάρου

12

  Ο αγώνας συνεχίζεται…

 Η 48ωρη γενική απεργία και οι διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ανέδειξαν το πραγματικό πρόσωπο της κεκαλυμμένης, υπό την επίφαση μιας ψευδεπίγραφης δημοκρατίας, χούντας. Για μία ακόμα φορά τα αστικά κόμματα – υπηρέτες του κεφαλαίου, ψήφισαν και στήριξαν το Μεσοπρόθεσμο (ή μέρος του), το νέο μνημόνιο καταδίκης και ξεκληρίσματος των εργαζομένων, παρά τη μαζική αντίδραση του λαού, τα ποτάμια διαδηλωτών και απεργών που κατέκλυσαν τους δρόμους και τις πλατείες. Απέναντί τους οι διαδηλωτές συνάντησαν τα ΜΑΤ και τους ασφ-αλήτες μα και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, φερέφωνα της κυβέρνησης και των συμφερόντων του κεφαλαίου. Όπου δεν έφτασε το δακρυγόνο των ΜΑΤ, όπως και εδώ στη Χίο, έφτασαν οι υποχθόνιες απειλές της ασφάλειας  και το μακρύ χέρι των ντόπιων παπαγάλων που προσπαθούσαν να σπείρουν καχυποψία και “εμφύλιο” στους Αγανακτισμένους με στόχο τη διάλυση, μα και διαστρεβλώνοντας την αλήθεια των κινητοποιήσεων.

Μετά την πρώτη μέρα της απεργίας, τον αποκλεισμό κάποιων τραπεζών (περιφρούρηση της απεργίας) από κάποιες δυνάμεις του εργατικού κινήματος (ΠΑΜΕ), τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Περιφέρεια, και τις πορείες του ΠΑΜΕ και των Αγανακτισμένων στο κέντρο της πόλης, η δεύτερη μέρα σηματοδοτήθηκε εδώ στη Χίο από την κατάληψη της δημαρχίας από τους Αγανακτισμένους. Μια κατάληψη ενός δημόσιου κτιρίου ενόψει της ψήφισης του Μεσοπροθέσμου, που στην ουσία αποτελούσε ταυτόχρονα και περιφρούρηση της απεργίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ, απέναντι στον απεργοσπάστη δήμαρχο και τους “κοντινούς” του εγκλωβισμένους εργαζόμενους (που σίγουρα όμως εκτός από την ευθύνη της μη περιφρούρησης της απεργίας από το σωματείο, έχουν και οι ίδιοι την ατομική τους ευθύνη). Παρά την αρχική δυναμική και ουσιώδη σημασία της κατάληψης στην οποία συμμετείχαν και μέλη της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων Ανέργων, στη συνέχεια επικράτησαν λογικές απομονωτισμού που απέτρεψαν την μαζικοποίηση της όλης διαδικασίας. Ο παραγοντισμός και ο ατομισμός κάποιων “αδιάλλακτων” στη λήψη αποφάσεων για την τακτική, μα και τα δελτία τύπου, για πράγματα που ούτε οι ίδιες οι μαζικές συνελεύσεις των αγανακτισμένων δεν είχαν αποφασίσει, η αναίρεση ψηφισμάτων στην ιστοσελίδα (χωρίς σχετική συζήτηση) που είχαν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα και η τροπή που άρχισε να παίρνει η κατάληψη, μας απέτρεψε στο να συνεχίσουμε να παρευρισκόμαστε εκεί από το απόγευμα και μετά. Άλλωστε ποτέ δεν πορευόμαστε με λογικές  καπελώματος των κινηματικών δράσεων και  για αυτό το λόγο δεν επιδιώξαμε να επιβάλλουμε στην κινητοποίηση τις πολιτικές μας θέσεις και την πρακτική μας αντίληψη.

Οι αρχές της άμεσης δημοκρατίας που επικαλούνταν όμως τόσο καιρό κάποιοι, πήγαν περίπατο και τα καπέλα από κάποιους συγκεκριμένους δήθεν αμεσοδημοκράτες, ανέδειξαν πόσο επικίνδυνα ή και χειρότερα είναι από τα κομματικά καπέλα που ορθώς απέφευγε το κίνημα όλο αυτό το διάστημα. Αυτές οι λογικές σίγουρα πρέπει να παραμεριστούν από το κίνημα των Αγανακτισμένων για να υπάρξει αποτελεσματική αγωνιστική συνέχεια, καθώς μόνο το σύστημα μπορούν να εξυπηρετούν με τη διαλυτική τάση που σπέρνουν. Ωστόσο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως παρά τις στρεβλές αυτές λογικές που επικράτησαν εκείνη την μέρα στην κατάληψη, η αντοχή και το σθένος των Αγανακτισμένων και όλου του αγωνιζόμενου λαού στη Χίο μα και σε όλη την Ελλάδα -και τις επόμενες μέρες- ανέδειξαν πως δεν υποκύπτουμε σε κανενός είδους καταστολή, σε κανένα εκβιασμό της ασφάλειας ή των δακρυγόνων. Αντίθετα μας πεισμώνουν και μας εξοργίζουν.

 

Ο αγώνας συνεχίζεται στις πλατείες, στους δρόμους, στους χώρους δουλειάς και στην καθημερινή παρέμβασή μας απέναντι στις αντιλαϊκές και χουντικές πολιτικές πρακτικές της κυβέρνησης – ΕΕ- ΔΝΤ και κάθε υπερασπιστή της πολιτικής του κεφαλαίου.

 

Μέχρι την ανατροπή, μέχρι την τελική νίκη! Venceremos!

 

Πρωτοβουλία Εργαζομένων Ανέργων Χίου