Αρχική Νέα Τοπικά Δίκη για υπόθεση Αγγελικής, 43η ημέρα, απολογία παθολόγου γιατρού: τι συνέστησε, με...

Δίκη για υπόθεση Αγγελικής, 43η ημέρα, απολογία παθολόγου γιατρού: τι συνέστησε, με ποιους μίλησε

75

«Είχε μια βραδύτητα στον τρόπο ομιλίας που δεν την είχε. Η Αγγελική (κανονικά) μιλούσε κατά ριπάς, μιλούσε πιο αργά», ανέφερε τη δική του εκδοχή για την κατάσταση που είχε η ασθενής λίγο πριν το μεσημέρι του Σαββάτου της 8ης

Απριλίου όταν και την εξέτασε στα ΤΕΠ ο κατηγορούμενος παθολόγος του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Γιάννης Μαλακός.

Σε μια πολύωρη διαδικασία, απολογήθηκε την περασμένη Παρασκευή 1η Ιουλίου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου, ο Γ. Μαλακός που σημείωσε επίσης ότι θεώρησε αυτό τον τρόπο ομιλίας σαν δείγμα πόνου. «Σε καμιά περίπτωση δεν μιλούσε διακεκομμένα. Είχε συνειρμό», σημείωσε λέγοντας ότι του ανέφερε ότι πονούσε, δείχνοντας του τον αυχένα ενώ ο νευρολογικός έλεγχος που έγινε έδειξε ότι ήταν καλά.

Αναφέροντας ότι η κλήση έγινε από το σύζυγο της Αγγελικής, Θοδωρή Πυλιώτη που αρχικά του ζήτησε να πάει σπίτι για να την δει (να σημειώσουμε ότι ο σύζυγός της μόλις αποχωρούσε τότε από τη συνέντευξη τύπου στο εργοστάσιο της ΔΕΗ), σημείωσε ότι το πρωί είχε συναντήσει την Αγγελική να περιμένει να βγάλει ακτινογραφία στο Νοσοκομείο. Έξω από το ακτινολογικό του είχε αναφέρει για τα τραβήγματα, τα σπρωξίματα και την απαγόρευση εισόδου από το σεκιουριτά της ΔΕΗ την ώρα που άλλο συνεργείο έκανε ρεπορτάζ στο χώρο για την πυρκαγιά που είχε σημειωθεί νωρίτερα στο εργοστάσιο.

Το θέμα της κατάστασης της Αγγελικής ήταν αντικείμενο πολλών ερωτήσεων τόσο από της πλευράς της προέδρου της έδρας, όσο και της Εισαγγελέως.

Όπως είπε ο κατηγορούμενος προς το τέλος της εξέτασης, η ασθενής έκανε εμετό. «Εκεί θορυβήθηκα», σε συνδυασμό όπως είπε με τον πονοκέφαλο, την κάκωση, την αυχεναλγία που είχε αναφέρει η ίδια.  

«Το μυαλό μου πήγε στο χτύπημα. Ήταν υγιής γυναίκα, χωρίς παράγοντες κινδύνου», ονοματίζοντας τους παράγοντες κινδύνου όπως ηλικία, παχυσαρκία, ενώ ήταν με ελεύθερο ιατρικό ιστορικό.

Έτσι, όπως ανέφερε, είπε στους 2 ειδικευόμενους γιατρούς της παθολογικής και της χειρουργικής (ο οποίος είναι κατηγορούμενος) «ότι μπορεί να είναι οτιδήποτε μέχρι υστερία». Και συνέστησε εισαγωγή στη χειρουργική, αξονική «για να βγάλουμε σειρά δεδομένων» και νευρολόγο.

Στην ερώτηση αν θα μπορούσε να στείλει ο ίδιος την Αγγελική για αξονική, ο κατηγορούμενος σημείωσε ότι θα μπορούσε, αλλά από το πρωί το περιστατικό το είχαν οι χειρουργοί. «Από τη στιγμή που δεν είχα κληθεί από γιατρούς θεωρούσα ότι κάνω κάποιες συστάσεις και δεν είμαι ο γιατρός που κάνει μια θεραπεία», είπε.

Όπως είπε ο ίδιος δεν μίλησε με τον ειδικευμένο συνάδελφο του της Χειρουργικής, αλλά θεώρησε ότι θα τα μετέφερε ο ειδικευόμενος χειρουργός Στέλιος Βλατάκης ο οποίος και πήρε τηλέφωνο τον επιμελητή του.

Στη συνέχεια ο Γ. Μαλακός ανέφερε ότι στο σύζυγο της Αγγελικής, και στους άλλους συγγενείς που βρίσκονταν έξω από τα ΤΕΠ, ότι πρόκειται για νευρωσική κατάσταση, εξηγώντας του σε σχετική ερώτηση ότι είναι κάτι σαν υστερία και ότι ζήτησε αξονική (σε άλλο σημείο της απολογίας του και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε ποιες ασθένειες θα μπορούσε να αποκλείσει ή να επιβεβαιώσει η αξονική). «Στη συνέχεια αυτό έγινε υστερία, έγινε σημαία και καραμπινάτο υστερικό σοκ για να βγουν οι κατηγορίες», πρόσθεσε ο Γ. Μαλακός.

 Δικαιολόγησε δε αυτά που ανέφερε, λέγοντας ότι στους συγγενείς λες το πιο ανώδυνο, μέχρι να γίνουν οι εξετάσεις για να δεις τι ακριβώς είναι.

Το δικό του ενδιαφέρον συνεχίστηκε με το να πάει 2 φορές να δει τι έδειξε η αξονική, και να τηλεφωνήσει με τον σύζυγο της Αγγελικής για να ρωτήσει γιατί δεν έγινε το μεσημέρι η αξονική. Πριν το Θοδωρή είχε πάρει στο εσωτερικό τηλέφωνο των γραφείων γιατρών Χειρουργικής αλλά δεν βρήκε κανέναν.

Κατά τον κατηγορούμενο παθολόγο ο σύζυγος της Αγγελικής του είπε ότι δεν θα κάνουν την αξονική γιατί πάει καλά. Σε ερώτηση, αν ρώτησε τι σημαίνει πάει καλά η Αγγελική, απάντησε αρνητικά. Δήλωσε ότι είχε εμπιστοσύνη στον τρόπο που θα του μετέφερε την κατάσταση ο Θοδωρής Πυλιώτης.

 Ο τελευταίος πάντως το μόνο που ήξερε από τον ίδιο ήταν το πιο ανώδυνο πράγμα, δηλαδή η υστερία και όχι ότι υπάρχει υποψία για κάποιο εγκεφαλικό…

 

Ο κατηγορούμενος παθολόγος τόνισε αρκετές φορές ότι αν δεν είχε κληθεί από το σύζυγο της Αγγελικής δεν θα πήγαινε να την εξετάσει, αφού ήταν ασθενής των χειρουργών και ότι ποτέ δεν τον κάλεσαν οι συνάδελφοί του στη χειρουργική.

Τον ίδιο τον ενόχλησε και πάλι ο Πυλιώτης, μετά τις 5.00 μ.μ. εκείνης της ημέρας όπου του είπε ότι η Αγγελική δεν πάει καλά και του είπε να τα πει αυτά στους γιατρούς της κλινικής.

Μόνο κατά τις 6.30 μ.μ. επικοινώνησε μαζί του ο Ρουμελιώτης για να του πει ότι δεν πάει καλά και ότι δεν έχουν κάνει αξονική, ούτε την έχει δει νευρολόγος. «Του λέω προχώρα να δούμε τι θα γίνει» είπε ο Γ. Μαλακός.

Δικαιολογήθηκε δε ότι ήταν επιφορτισμένος με την εξέταση μιας ασθενής του που ήταν πολύ άσχημα και ότι λίγο πριν τις 7.00 πήγε προς την χειρουργική, είδε ότι την εξέταζαν από την μισόκλειστη πόρτα οι γιατροί  και προχώρησε σε γραφεία γιατρών χειρουργικής όπου η εφημερεύουσα γιατρός του είπε ότι την εξετάζει ο νευρολόγος και θα της κάνουν αξονική.

Ούτε ύστερα και από αυτό, δεν έκρινε πάντως ότι χρειάζεται να συνομιλήσει με το νευρολόγο.

Στην αρχή των ερωτήσεών της η Εισαγγελέας, σχολίασε ότι όπως φαίνεται από τα στοιχεία είναι κορυφή στη Χίο για να απαντήσει «δεν θα το έλεγα, είμαι ένας καλός παθολόγος. Νιώθω ίσως παραπάνω τον άρρωστο και από την ανθρώπινη πλευρά».

Στις ερωτήσεις επίσης που αφορούσαν τη λειτουργία της παθολογικής κλινικής και ότι το βάρος πέφτει στον ίδιο, ο Γ. Μαλακός δικαιολόγησε τον τότε διευθυντή του (που εκτελούσε χρέη αναπληρωτή διευθυντή της Παθολογικής), για τα προβλήματα υγείας που είχε ο ίδιος και ότι βρισκόταν κοντά στη συνταξιοδότηση.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασής του δύο φορές επενέβησαν οι συνήγοροι του. Την πρώτη η κα Αγγελίδου σχετικά με μία ερώτηση της προέδρου και τη 2η ο κ. Γεωργούλης ζητώντας να γίνει διάλειμμα για να ξεκουραστεί ο πελάτης του, σε μια στιγμή μάλιστα που ήταν συνεχείς οι ερωτήσεις της Εισαγγελέως σχετικά με τον τρόπο που ενημερώθηκε ο Ρουμελιώτης από τα ΤΕΠ.

Επίσης ενδιαφέρον είχαν τα σχόλια του κατηγορούμενους παθολόγου, για τους δυο συναδέλφους του τόσο από το νοσοκομείο της Χίου όσο και από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου που έκαναν τις ΕΔΕ, μη συμφωνώντας για τα σχόλια περί υστερίας, αλλά και για το ότι αναγκάστηκαν μέσω δικηγόρου να καταθέσουν υπόμνημα γιατροί που εφημέρευαν εκείνη την ημέρα αλλά δεν τους είχαν πάρει καταθέσεις.

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη, 6 Ιουλίου, με την απολογία του επόμενου κατηγορούμενου γιατρού, νευρολόγου Γιάννη Γιαννούλου.

ΠΗΓΗ: ΑΛΗΘΕΙΑ, 5/7/2011