Αρχική Νέα Τοπικά Απάντηση ΥΠΕΚΑ για τη διάβρωση παραλίας Κώμης

Απάντηση ΥΠΕΚΑ για τη διάβρωση παραλίας Κώμης

25

 

Ενημέρωση για τη διάβρωση της ακτής της περιοχής Κώμη Χίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου αναμένει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και της δημοσιονομικής πολιτικής να ανταποκριθεί στις προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διαβεβαιώνει ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

 

 

Σχετικό έγγραφο του υπουργού Περιβάλλοντος διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Μουσουρούλη ο οποίος, πριν από ένα μήνα κατέθεσε και 2η ερώτηση στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι στην περιοχή της Κώμης το πρόβλημα της διάβρωσης της ακτής είναι μεγάλο.

Με αφορμή αυτό είχε ζητήσει να ενημερωθεί για την πολιτική του υπουργείου απέναντι σε ένα τέτοιο φαινόμενο και προτείνοντας τη χρήση πόρων του ‘’Πράσινου Ταμείου’’ (πρώην Ε.Τ.Ε.Ρ.Π.Σ.) ώστε να γίνουν έπειτα από μελέτη, έργα προστασίας της περιοχής.

«Το ΥΠΕΚΑ έχει επίγνωση του προβλήματος της διάβρωσης των ακτών σε πολλές παράκτιες περιοχές της χώρας και για το λόγο αυτό το πρόβλημα αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης από τις υπηρεσίες του υπουργείου», αναφέρει στην απάντηση του ο κ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνει ωστόσο ότι «η διάβρωση των ακτών οφείλεται και σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στις παράκτιες ζώνες και εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής» και γι αυτό «η πρωτοβουλία για τη μελέτη του φαινομένου, των αιτιών που το προκαλούν και την προώθηση των κατάλληλων τεχνικών έργων υποδομής εμπίπτει στις αρμοδιότητες των οικείων Τοπικών Αυτοδιοικήσεων».


Πράγματι, μεταξύ των αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 8/6/2011 που πραγματοποιήθηκε στη Χίο εγκρίθηκε “η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Χίου και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών – ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. για την εκπόνηση μελέτης με θέμα: «Μελέτη αντιμετώπισης της διάβρωσης στις παραλίες Κώμης και Αγ. Φωτεινής». Στόχος της σύμβασης είναι η μελέτη από εξειδικευμένους επιστήμονες των φθορών και αλλοιώσεων που παρατηρούνται στις συγκεκριμένες σημαντικές τουριστικές παραλίες του νησιού μας και η υπόδειξη συγκεκριμένων λύσεων για τον περιορισμό αυτών των φαινομένων. Ο συνολικός προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται στο ποσό των 30.000,00 €.”

Να σημειώσουμε ότι την περασμένη Τρίτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου τέθηκε το θέμα με το λιμανάκι της Κώμης, το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα πιθανόν και λόγω της διάβρωσης. Ο κ. Κάρμαντζης τόνισε ότι το συγκεκριμένο λιμανάκι δεν ανήκει στις αρμοδιότητες του Λιμενικού Ταμείου και είναι αρμόδια η Περιφέρεια ώστε να δει το θέμα.

ΦΩΤΟ: masticnews.com