Αρχική Νέα Αθλητικά ΣΚΑΚΙ- 39ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ- 2η θέση για παίκτη του Φάρου

ΣΚΑΚΙ- 39ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ- 2η θέση για παίκτη του Φάρου

6

ΣΚΑΚΙ

 

 

39ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ

 
 
Απόλυτα πετυχημένη  η συμμετοχή των δύο μικρών σκακιστών του Φάρου Βαρβασίου, που εκπροσώπησαν το νησί μας στο  Πανελλήνιο Νεανικό Πρωτάθλημα που έγινε στην Ερέτρια της Εύβοιας από 25 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου. Την αποστολή των παιδιών συνόδεψε και ο έφορος του σκακιστικού τμήματος του Φάρου Κων/νος Χαλιορής.

   Για πρώτη φορά στην σκακιστική ιστορία παίκτης του Φάρου κατάφερε να κερδίσει Πανελλήνιο τίτλο. Ο 10χρονος Βασίλης Παπακώστας κατέλαβε την 2η θέση στην κατηγορία παμπαίδων.  Με σκορ 7 βαθμούς, σε 9 αγώνες (6 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα) ισοβάθμησε στην 1η θέση με τον Γ. Αλεξάκη του  Σ.Ο.Πειραικού. Όμως λόγω της μεταξύ τους ισοπαλίας στον τελευταίο αγώνα, η 1η θέση κρίθηκε από την άρση  των κριτηρίων  ισοβαθμίας και έτσι κατετάγη 2ος .  Τεράστια επιτυχία αν αναλογιστεί κανείς ότι στην πρώτη τριάδα δεν υπήρξε σκακιστής από την Αθήνα των 80 σκακιστικών συλλόγων.  

   Η δεύτερη επιτυχία για την  ομάδα του Φάρου ήρθε από τον Στέφανο-Άνθιμο Χαλιορή. Ο 14χρονος σκακιστής συμμετείχε στην κατηγορία παίδων και πέτυχε σκορ 4,5 βαθμούς σε 9 αγώνες ( 3 νίκες, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες). Έτσι ισοβάθμησε στην 20η θέση και μετά από την άρση των κριτηρίων ισοβαθμίας κατέλαβε την 30η θέση.  Άθλος για τον νεαρό σκακιστή, γιατί στις ηλικίες αυτές οι σκακιστές των μεγάλων συλλόγων της Αθήνας και της επαρχίας προπονούνται σε επαγγελματικό επίπεδο..

   Μεγάλη εμφάνιση στην κατηγορία παμπαίδων  έκανε και ο  10χρονος Λάμπρος Γιαννουλάκης ο οποίος κατέλαβε την 4η θέση.  Ο μικρός σκακιστής έχει χιώτικες ρίζες, είναι κάτοικος Θεσσαλονίκης ( ανήκει στον σύλλογο Π.Σ.Φ. Συκεών  της Θεσσαλονίκης)  και πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις.  Να σημειωθεί ότι στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα βραβεύονται οι 6 πρώτοι πανελληνιονίκες.

   Για τον Βασίλη Παπακώστα η επιτυχία στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα έχει και συνέχεια. Η νίκη του στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του δίνει αυτόματα το δικαίωμα να επιλέξει την συμμετοχή του  στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων στην Αλμπένα της Βουλγαρίας  τον Σεπτέμβριο ή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων  στο Κάλντας Νόβας της Βραζιλίας τον Νοέμβριο, εκπροσωπώντας την χώρα μας.

 Μεγάλη τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη για τον μικρό που θα συνεχίσει τις προπονήσεις του όλο το καλοκαίρι με τον Willem Van Sluijs  τον Ολλανδό προπονητή της ομάδας του Φάρου. Επίσης αποφασίστηκε η συμμετοχή του σε δύο  OPEN τουρνουά προετοιμασίας τον Αύγουστο,  πρώτα  στο ΄΄ΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ΄΄ στην Νίκαια  και  μετά στα ΄΄ΙΣΘΜΙΑ΄΄ στο  Βραχάτι της Κορινθίας.

   Η μεγάλη αγάπη για τα παιδιά και το σκάκι, του Μιχάλη Κουνέλη και του Willem Van Sluijs των προπονητών του Φάρου  φέρνουν  και νέες ατομικές επιτυχίες για την ομάδα,  μετά την επιτυχία της κατάκτησης του Πρωταθλήματος Αιγαίου το 2010. Αξίζει η προσπάθεια να συνεχιστεί και να στηριχτεί.

    Για αυτούς που πιστεύουν ότι τα παιδιά αποτελούν το μέλλον του τόπου μας να πούμε ότι το σκάκι αξίζει μεγαλύτερης προσοχής και ενδιαφέροντος στην Χίο.  Σε επαρχιακές πόλεις όπου οι κρατικοί φορείς ασχολούνται με το σκάκι τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά. (Καβάλα, Χανιά, Άμφισσα, Φλώρινα, Χαλκίδα, Γιάννενα  κ.λ.π.).  Έχουν καταφέρει να κάνουν χιλιάδες παιδιά να ασχολούνται με το σκάκι και οι ομάδες τους να πρωταγωνιστούν στην Ελλάδα.  Για τα οφέλη της ενασχόλησης με το σκάκι και για την παιδαγωγική του αξία έχουν γραφτεί τόμοι βιβλία σε όλο τον κόσμο.

      Ας μην σταθούμε λοιπόν στις πολύ σημαντικές, αλλά λίγες επιτυχίες μας και ας γίνουν αυτές αφορμή για πολύ μεγαλύτερες και άλλων παιδιών μας. Η δημιουργία του νέου σκακιστικού συλλόγου από τον παππά Γιώργη  στην Καλλιμασιά είναι ένα καλό πρώτο βήμα για την Χίο και η προσπάθεια αξίζει  συγχαρητηρίων.

   Το καλοκαίρι θα γίνουν στην Χίο  σκακιστικά τουρνουά σε δημόσιους χώρους που σύντομα θα ανακοινωθούν. Παιδιά από 5 έως  και 95 χρονών μπορείτε να συμμετάσχετε. Για αυτούς που δεν ξέρουν σκάκι ευκαιρία να έρθουν να το γνωρίσουν.

1η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: στη μέση ο Βασίλης Παπακώστας

2η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Β. Παπακώστας και Στ. Χαλιορής