Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κ. Μουσουρούλης: θέματα ανάπτυξης και ΦΠΑ σε συνεντεύξεις στην ΕΤ-3 και ΑΘΗΝΑ...

Κ. Μουσουρούλης: θέματα ανάπτυξης και ΦΠΑ σε συνεντεύξεις στην ΕΤ-3 και ΑΘΗΝΑ 9,84

12

 Το πρόβλημα της ύφεσης και της ανεργίας το υφίσταται και η Χίος, όπως όλη η Ελλάδα, παρά τη σχετική εξωστρέφεια που έχει η οικονομία της, λόγω της ναυτιλίας και της Μαστίχας, ενός μοναδικού ανταγωνιστικού προϊόντος με μεγάλες εξαγωγικές προοπτικές, επισήμανε ο Κωστής Μουσουρούλης κατά τη διάρκεια συνέντευξη που παραχώρησε χθες το πρωί στην τηλεόραση της ΕΤ-3, αλλά και στο ραδιοφωνικό σταθμό “ΑΘΗΝΑ 9,84”. Ο βουλευτής Χίου της ΝΔ και Υπεύθυνος Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της Ν.Δ τόνισε ότι η κατάσταση στον εμπορικό κόσμο και στον τουριστικό τομέα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

 

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ

 

Σας παραθέτουμε σημεία από τις σημερινές συνεντεύξεις στο ραδιοφωνικό σταθμό ‘’Αθήνα 9.84’’ και στην τηλεόραση της ΕΤ3 του Βουλευτή Ν. Χίου και Υπεύθυνου Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της Ν.Δ., Κωστή Μουσουρούλη:

 

  • Για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τη στάση του Α. Σαμαρά και τη σύνδεσή της με μικροπολιτικά κίνητρα:

Ο τρόπος που η Νέα Δημοκρατία πολιτεύεται σήμερα, εντός και εκτός Βουλής, η προετοιμασία που κάνει, κάθε άλλο παρά σχέση έχουν με μικροπολιτικά, κίνητρα. Γνωρίζω πολύ καλά τη δουλειά που γίνεται στη Νέα Δημοκρατία. Εργαζόμαστε με ιδιαίτερη προσοχή, με συνέπεια, με σοβαρότητα και αυτό έχει γίνει αντιληπτό από τους πολίτες, αλλά και εκτός της χώρας. Γνωρίζω, επίσης, ότι για πρώτη φορά κόμμα της αντιπολίτευσης παρέθεσε ολοκληρωμένες και κοστολογημένες προτάσεις. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η μικροπολιτική και ο λαϊκισμός δεν έχουν καμία σχέση με τη Ν.Δ.

  • Για την ακολουθουμένη πολιτική και τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης:

Πρόκειται για ένα μαρτύριο δίχως τέλος. Δεν μπορεί μια Κυβέρνηση, η οποία έχει περιφρονήσει, έχει ταπεινώσει τον ελληνικό λαό να ανακαλύπτει τώρα, 20 μήνες μετά, τις επενδύσεις. Να μιλά για νέα αξιολόγηση ενός νέου Κυβερνητικού προγράμματος που θα περιλαμβάνει νέες φορολογικές πρωτοβουλίες και ενώ οι νέοι Υπουργοί της ξηλώνουν ό,τι έχουν δημιουργήσει, -καλό ή κακό, δεν το εξετάζω- οι προηγούμενοι. Βλέπουμε τον κ. Παπακωνσταντίνου να εξαγγέλλει διάφορα μέτρα προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από την προκάτοχό του. Βλέπουμε τον κ. Βενιζέλο να μιλά για ‘άδικα μέτρα’ και για αποτυχία του προγράμματος του κ. Παπακωνσταντίνου. Η Κυβέρνηση έχει κριθεί από τον ελληνικό λαό. Τέλος, στο μαρτύριο αυτό, θα δώσουν μόνο οι εκλογές.

 

  • Για τις αποκρατικοποιήσεις:

Όταν σε μια περίοδο υποβάθμισης όλων των αξιών της οικονομίας, η πρώτη προτεραιότητα είναι ο χρόνος μιας αποκρατικοποίησης και όχι το είδος και η ποιότητα προετοιμασίας που απαιτείται για να γίνει, οδηγούμαστε κατευθείαν σε ‘εκποίηση’ περιουσίας. Στο περιβάλλον αυτό οι αποκρατικοποιήσεις πρέπει να είναι ιδιαίτερα αποτιμημένες και οργανωμένες σωστά. Και ενώ επί 20 μήνες δεν έγινε η παραμικρή προετοιμασία, ο κ. Βενιζέλος δίνει εξετάσεις στην Ευρώπη για το πόσο γρήγορα θα πουλήσει. Δυστυχώς ο χρόνος είναι το πρώτο, αν όχι το μόνο, κριτήριο για την Κυβέρνηση.

 

  • Για την ηγεσία της ΕΕ, τη διαπραγμάτευση, το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες και τους οίκους αξιολόγησης:

Υφίσταται και θεσμικό αλλά και πολιτικό έλλειμμα. Η αναβλητικότητα και η ατολμία των ηγεσιών της Ε.Ε οδηγούν την Ευρώπη από το ένα στο άλλο σχέδιο, χωρίς κατεύθυνση. Βλέπουμε, τους τελευταίους 16 μήνες να έχουν ληφθεί κάποια μέτρα, όπως για παράδειγμα, το Σύμφωνο για το ευρώ, νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως το λεγόμενο six pack, ο προσωρινός, ο ενδιάμεσος και ο μόνιμος μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, κλπ που όμως, διαπιστώνουμε ότι δεν αποδίδουν λόγω πολιτικού ελλείμματος. Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες έπονται των εξελίξεων, τις οποίες διαμορφώνουν, πλέον, οι οίκοι αξιολόγησης που λειτουργούν πιο συντονισμένα και τελικώς, έχουν τον πρώτο λόγο. Σχεδιάζοντας επιθέσεις στο νόμισμα, οδηγούν τους ηγέτες, να δίνουν προσωρινές λύσεις κάτω από γενικευμένη απειλή, κυριολεκτικά στο παρά 5’. Το να στραφούμε νομικά εναντίων των οίκων αξιολόγησης είναι ένα ευρύτερο ζήτημα το οποίο το συζητούν στην Ε.Ε. Ο κ. Τρισέ έθεσε το ζήτημα κατόπιν εορτής, αποκαλώντας τους οίκους αξιολόγησης ‘ολιγαρχία’. Ο κ. Μπαρνιέ, ο πρώην Επίτροπος, ζήτησε να μην αξιολογούνται οι χώρες που βρίσκονται εκτός αγορών. Δυστυχώς οι πολιτικές ηγεσίες και ειδικά εκείνοι που κατέχουν κορυφαίες θέσεις στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Γι’ αυτό και η Ένωση κλυδωνίζεται από απώλεια εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτήν. Η Ευρώπη μπορεί να λειτουργεί μεν σε βάση ισοτιμίας, αλλά στην ουσία, τις αποφάσεις τις παίρνουν ετεροδύναμα κράτη, και κυρίως η Γερμανία. Εύχομαι και ελπίζω αυτή η συνολική λύση που θα δρομολογήσουν, να είναι και οριστική για τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίσεις δανεισμού και ότι συμφωνηθεί να μην μπορεί να ανατραπεί από τις αγορές. Για μένα, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα που βασίστηκε στις αρχές και τις αξίες του Ζαν Μονέ, χρειάζεται γενική αναθεώρηση με ένα νέο όραμα, οικονομικής και πολιτικής ένωσης των λαών.

 

  • Για τη στενότερη εποπτεία από τα όργανα της Ε.Ε. και τη συζήτηση ενιαίας οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ:

Ένα πολιτικό σύστημα έχει ένα κυρίως μέλημα: Να ικανοποιεί πρωτίστως τις ανθρώπινες ανάγκες φροντίζοντας ταυτόχρονα για την καλή λειτουργία των οικονομιών. Σήμερα δεν γίνεται ούτε το ένα ούτε το άλλο. Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι μπορούμε να επιτύχουμε το ζητούμενο μόνο μέσα από αυστηρότερες ρυθμίσεις εποπτείας. Άλλωστε και μετά τη θέσπιση κανόνων εξαμηνιαίας εξέτασης των οικονομιών και ετήσιας επισκόπησης του Συμφώνου Σταθερότητας με ποινές για όσους δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους, η κατάσταση δεν φαίνεται να έχει βελτιωθεί. Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως οραματικές ηγεσίες που να μπορούν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη.

 

  • Για το ενδεχόμενο διάλυσης της Ε.Ε.:

Το οικοδόμημα της Ένωσης έχει μεγάλη ιστορική διαδρομή και γερά θεμέλια. Την ειρήνη και την ασφάλεια, το κεκτημένο, την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών κλπ δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει.. Χρειάζεται όπως είπα μια γενική αναθεώρηση της Ευρώπης και ηγεσίες που να μην σέρνονται πίσω από τις εξελίξει, όπως γίνεται σήμερα.

 

  • Για τη Χίο:

Το πρόβλημα της ύφεσης και της ανεργίας το υφίσταται και η Χίος, όπως όλη η Ελλάδα, παρά τη σχετική εξωστρέφεια που έχει η οικονομία της, λόγω της ναυτιλίας και της Μαστίχας, ενός μοναδικού ανταγωνιστικού προϊόντος με μεγάλες εξαγωγικές προοπτικές. Ωστόσο, η κατάσταση στον εμπορικό κόσμο και στον τουριστικό τομέα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Και εδώ κλείνουν επιχειρήσεις, με τους ίδιους ρυθμούς που κλείνουν και στην υπόλοιπη χώρα. Θα ήθελα πάντως να επισημάνω ότι η νησιωτική Ελλάδα δεν μπορεί να ανέχεται να μπαίνουν στο στόχαστρο της Κυβέρνησης και οι τελευταίες ‘ανάσες’ που διαθέτει, όπως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

 

 

Διαφήμιση