Αρχική Νέα Τοπικά Δίκη για υπόθεση Αγγελικής, 47η ημέρα, απολογία ειδικευόμενου χειρουργού- μας εγκλώβισε η...

Δίκη για υπόθεση Αγγελικής, 47η ημέρα, απολογία ειδικευόμενου χειρουργού- μας εγκλώβισε η διάγνωση υστερίας…

9

Την κατηγορηματική θέση ότι η διάγνωση που υπήρχε για την Αγγελική ήταν υστερία, από τα ΤΕΠ με την εξέταση του παθολόγου Γ. Μαλακού και μέχρι την ώρα που την εξέτασε νευρολόγος εξέφρασε ο κατηγορούμενος ειδικευόμενος τότε στη Χειρουργική κλινική του νοσοκομείο Στέλιος Βλαττάκης. Αρνήθηκε ότι έκανε ποτέ ο παθολόγος Γιάννης Μαλακός διαφοροδιάγνωση καθώς και συστάσεις για νευρολόγο και αξονική. Εν τω μεταξύ την Παρασκευή, 15/7 στις 10.30 π.μ. συνεχίζεται η δίκη με την αγόρευση της Εισαγγελέως.

Ο Βλαττάκης σημείωσε ότι ο ίδιος νευρίασε με την πρόταση να γίνει εισαγωγή στη Χειρουργική, αφού δεν ήταν κάτι το χειρουργικό, και ως όφειλε το είπε στο τηλέφωνο στον Επιμελητή του (και συγκατηγορούμενο Αθανάσιο Ρουμελιώτη), ο οποίος του είπε να κάνει την εισαγωγή για να μην έχουν μπλεξίματα επειδή επρόκειτο για δημοσιογράφο…

Μάλιστα ήταν κατηγορηματικός ότι ποτέ δεν κατέβηκε ο κ. Ρουμελιώτης στα ΤΕΠ, εκφράζοντας την απορία του πότε συναντήθηκαν με παθολόγο, όπως ανέφερε ο πρώην επιμελητής του κατά την διάρκεια της δικής του απολογίας.

Στην ερώτηση γιατί δεν έλεγξε το περιστατικό παραπάνω τόνισε ότι ούτε καν του περνούσε από το μυαλό να κάνει εξέταση. «Δεν είχα την εμπειρία να κάνω διαφοροδιάγνωση. Με την καραμπινάτη υστερία δεν είχα κάτι να πω. Αργότερα άρχισα να προβληματίζομαι», είπε χαρακτηριστικά.

Ως σημείο προβληματισμού ανέφερε στις 14.30 όταν μετά από κλήση συγγενών είδε έμετο. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρουμελιώτη, αυτός του είπε να ψάξει το νευρολόγο και αυτός θα έψαχνε τον παθολόγο. Στις 15.30 τον ξαναπήρε, έχοντας από τη μια την έντονη πίεση των συγγενών και από την άλλη τα τρέχοντα της εφημερίας. Αναφέρει στον επιμελητή του ότι το περιστατικό δεν πάει καλά αλλά δεν μπορεί να βρει νευρολόγο. Τότε του λέει να κοιτάξει τα άλλα περιστατικά και ότι θα ψάξει εκείνος για νευρολόγο. Και όμως πρώτος ο Βλαττάκης περί τις 17.40 βρίσκει το Γ. Γιαννούλο στο σπίτι του, και το αναφέρει στο  Ρουμελιώτη για να επικοινωνήσει μαζί του.

 

Κλίμακα Γλασκόβης 9;

Αυτό όμως που δεν έκανε κανένας γιατρός τόσο στα ΤΕΠ όσο και στην κλινική, σχετικά με την κλίμακα Γλασκόβης που μετρά το επίπεδο συνείδησης ενός ασθενούς, το έκανε η Εισαγγελέας. Απαντώντας ο κατηγορούμενος στο γνωστό στους γιατρούς πίνακες, τα άθροισμα της βαθμολογίας ήταν 9! Όταν ένας υγιής έχει 15…

Πηγαίνοντας για τον αξονικό στις 8.00 μ.μ. μαζί με το νευρολόγο, του είπε: «μικρέ φοβάμαι όταν ειδικά η αξονική δεν δείξει τίποτα.

Αναφέρθηκε επίσης σε περιστατικό όπου ο διευθυντής της Χειρουργικής Γιώργος Αμύγδαλος εξετάζει την Αγγελική μετά την αξονική στο δωμάτιο που νοσηλευόταν. Έπιασε το χέρι της και αυτό έπεσε κάτω χωρίς καμία αντίσταση. Εκείνη την ώρα πέρναγε Μαλακός και γύρισε και του είπε «όχι και υστερία αυτό βρε Γιάννη».

Λόγω και του ότι τώρα λαμβάνει την ειδικότητα του νευροχειρούργου ο Στ. Βλαττάκης αναφέρθηκε και στο διαχωρισμό, εκφράζοντας την άποψη ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι και αναφέροντας το σχετικό μηχανισμό που λειτουργεί στην περίπτωση αυτή. Σημείωσε ότι άμεσα θα ξεκινούσε βέβαια αντιπηκτική, ενώ ανέφερε ότι αιτία του διαχωρισμού μπορεί να είναι από βίαιο εξωτερικό αίτιο μέχρι δυνατό βήξιμο αν υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα. Σημείωσε επίσης ότι δεν σημαίνει ότι πρέπει και να φαίνεται εξωτερικά κάτι αν έχει ασκηθεί βία.

 Σχετικά με το θέμα της επανεκτίμησης τόνισε ότι «για μένα και για όλους το περιστατικό αντιμετωπίζεται σαν υστερία και ότι ασθενής κοιμόταν».

Στις ερωτήσεις της εισαγγελέως γιατί δεν ενημέρωσε συγγενείς, που θα μπορούσαν από το μεσημέρι να ψάξουν για την ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ, ο Βλαττάκης τόνισε ότι δεν είναι δική του δουλειά. Εξηγώντας αρκετές φορές πόσο αυστηρά λειτουργεί η ιεραρχία μέσα σε μια κλινική.

«Εγώ δυστυχώς δεν είχα τα κότσια να αντιμετωπίσω αυτό το περιστατικό». δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ήρθα εδώ και σας είπα που έχω φταίξει και τι δεν έκανα, το μερίδιο της ευθύνης μου το αναλαμβάνω», είπε σε άλλο σημείο της απολογίας του, σχολιάζοντας ότι είναι ο μόνος που αναφέρει κάτι τέτοιο.

Ενδιαφέρον έχουν και τα… κουτσομπολιά που όπως είπε υπήρχαν από το πρωί εκείνης της ημέρας. «Ότι η Χατζηδημητρίου είναι δημοσιογράφος και έρχεται να πάρει κανένα φράγκο». Γεγονός που διαψεύδεται τραγικά ότι η Αγγελική δεν έπαιζε θέατρο από την εξέλιξη, αλλά και από όσους γνωρίζουν την πορεία της ως δημοσιογράφου.

Εξέφρασε επίσης ο κατηγορούμενος την πικρία του για συναδέλφους του ειδικευόμενους που κατέθεσαν σαν μάρτυρες και είπαν άλλα πράγματα, ακόμα και αν δεν ήταν παρόντες.

Μάλιστα σε ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης των 4 πρώτων κατηγορουμένων γιατρών Αντώνη Βγόντζα ( ο οποίος χωρίς εμφανή λόγο ανέβασε τους τόνους στην αίθουσα του δικαστηρίου) για το αν έχει ένα επιχείρημα που να αποδεικνύει ότι μόνο αυτός λέει την αλήθεια, ο κ. Βλαττάκης ψύχραιμα άρχισε να απαριθμεί έναν προς έναν τους γιατρούς που κατά την άποψη του κατέθεσαν ψευδή πράγματα στο δικαστήριο.

Στην ερώτηση της Προέδρου αν θέλει αν πει κάτι κλείνοντας την απολογία του σημείωσε:

«Θα θελα να πω για τον τρόπο που βρέθηκα εδώ πέρα.

Θα το παραλληλίσω όταν κάποιος βρίσκεται σε ένα πλοίο μεσοπέλαγα και βουλιάζει. Είναι θεμιτό να προσπαθεί να σωθεί. Για μένα είναι ανήθικο όμως να προσπαθεί να σωθεί πατώντας σε άλλους και ειδικά σε ένα μωρό που τότε περπατά. Αφορά συναδέλφους που θεωρώ ότι το κάνουν και είναι ανήθικο».

 ΑΝΑΣΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΑΛΗΘΕΙΑ, 14/7/2011