Αρχική Πολιτισμός Γ. Μακριδάκης: Το σπίτι της λογοτεχνίας στη Βολισσό

Γ. Μακριδάκης: Το σπίτι της λογοτεχνίας στη Βολισσό

14

 Όπως ήδη ανακοινώθηκε προχτές στο ΒΗΜΑ (http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=411604&h1=true) έχει μπει σε πορεία λειτουργίας το σπίτι της λογοτεχνίας στη Βολισσό. Η φιλοσοφία του εγχειρήματος είναι η φιλοξενία συγγραφέων, ποιητών και γενικά ανθρώπων του βιβλίου οι οποίοι θα διαμένουν δωρεάν στο χωριό με στόχο να δουλέψουν, να τελειώσουν ή να ξεκινήσουν τη συγγραφή κάποιου βιβλίου τους.
Παράλληλα θα γνωρίζουν το χωριό και γενικότερα το νησί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προβολή του τόπου μέσα από τα κείμενά τους και όχι μόνο. Επίσης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους θα κάνουν κάποια ομιλία ή παρουσίαση βιβλίου ή μια συζήτηση περί λογοτεχνίας η οποία θα ανακοινώνεται και θα είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό.

Λογοτεχνικά σπίτια αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Πάρο και στη Ρόδο και λειτουργούν με ευθύνη των εκεί Δήμων σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ και το ΕΚΕΜΕΛ. Το λογοτεχνικό σπίτι της Βολισσού είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία και φιλοδοξεί να δώσει στίγμα και πρόταση για την ανάπτυξη και την προβολή της Χίου και κυρίως της Βολισσού.
Οι υποδομές του θα είναι ένα σπίτι στο χωριό, ψηλά στο Κάστρο στη συνοικία Πύργος, το οποίο θα προσφέρει όλες τις ανέσεις για διαμονή, μελέτη και επικοινωνία. Επίσης ένα κτήμα, το “Μούρκι Ροδώνα” για χαλάρωση και επαφή με τη φύση μέσω εργασίας ή παρατήρησης. Το λογοτεχνικό σπίτι θα διατίθεται για φιλοξενία όλο το χρόνο αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Για την προβολή του αλλά και για μια πρώτη γνωριμία με τον τόπο έχουν προσκληθεί και θα είναι στη Βολισσό τις επόμενες μέρες πολλοί άνθρωποι των τεχνών και του βιβλίου.
Ενδεικτικά αναφέρω:

Εύα Καραϊτίδη εκδότρια (Εστία)
Νώντας και Βάσω Παπαγεωργίου εκδότες (Μεταίχμιο)
Θωμάς Κοροβίνης συγγραφέας τραγουδοποιός
Όλγα Δαμάνη ηθοποιός
Βίκη Θεοδωροπούλου συγγραφέας
Κική Δημητριάδου συγγραφέας παιδικών βιβλίων

Στις 7 Αυγούστου και ώρα 6 το απόγευμα το Σπίτι της Λογοτεχνίας διοργανώνει στο “Μούρκι Ροδώνα” την πρώτη του εκδήλωση η οποία θα είναι αφιερωμένη στο θέμα “Ζώα και πουλιά στη Λογοτεχνία”. Οι συμμετέχοντες θα αναγνώσουν αποσπάσματα από λογοτεχνικά έργα τα οποία θα έχουν σχέση με το θέμα. Για δηλώσεις συμμετοχής (απαραιτήτως και έως τις 4 Αυγούστου) επικοινωνήστε με το akridaki@gmail.com ή με το 6977000744.

Γιάννης Μακριδάκης
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣυμμετοχή Δήμου Χίου σε Πρόγραμμα για την προστασία των παραλιών
Επόμενο άρθροΕκδήλωση για το Λωβοκομείο