Αρχική Νέα Τοπικά Νησιωτικό ΕΣΥ ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Νησιωτικό ΕΣΥ ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

24

Την ανάγκη δημιουργίας ειδικού συστήματος υγείας για το Αιγαίο, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του νησιωτικού χώρου εξέφρασε σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα πρόταση του Περιφερειάρχη, σύμφωνα με το οποίο αποφασίστηκε η διεκδίκηση περιφερειακού συστήματος υγείας, προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες του Νοτίου Αιγαίου. 
Ενδιαφέρον έχει αν στη φωνή του Νοτίου Αιγαίου θα προστεθεί και αυτή του Βορείου.




Η πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου προβλέπει: 



-Ένα νησιωτικό ΕΣΥ με προσαρμογή των δομών υγείας στις ανάγκες των νησιών με πλήρη στελέχωση των δυο νοσοκομείων Ρόδου και Σύρου, με ανάπτυξη νέων κλινικών, όπως εντατικές μονάδες θεραπείας και μονάδες εμφραγμάτων, ακτινοθεραπείας που θα αντιμετωπίζουν παθήσεις που οδηγούν σήμερα τους νησιώτες στην Αθήνα. 



-Τη στελέχωση των μικρών νοσοκομείων με ανάπτυξη των κλινικών που θα καλύπτουν τις βασικές ειδικότητες λαμβάνοντας υπόψη, κυρίως στα τουριστικά νησιά, την αύξηση του πληθυσμού το καλοκαίρι. 



-Μικρά νοσοκομεία που θα λειτουργούν ως μονάδες υποδοχής περιστατικών που δεν αντιμετωπίζουν τα κέντρα υγείας και τα πολυδύναμα ιατρεία. 



-Πλήρη ανάπτυξη της τηλεϊατρικής και σύνδεση των μικρών νησιών με κέντρο αναφοράς τα μικρά νοσοκομεία (όπου υπάρχει τέτοια αξιολόγηση), των δυο νοσοκομείων Ρόδου και Σύρου, και με βασικό κέντρο αναφοράς το 401 στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών. 



-Αντικατάσταση των αγροτικών ιατρών με γιατρούς ειδικότητας στα πολυδύναμα ιατρεία των μικρών νησιών. 



-Επιστημονική στήριξη των δομών υγείας στο Νότιο Αιγαίο από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικό και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης. 



-Δημιουργία δυο πλωτών κέντρων υγείας Δωδεκανήσου και Κυκλάδων για παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας στα μικρά νησιά, όπως το πλωτό Πολυιατρείο «Δελφίνι της ζωής και της ελπίδας». 



-Μοριοδότηση με ποσοστό που θα φτάνει το 50% για πρόσληψη στο ΕΣΥ, γιατρών ειδικότητας που θα έχουν υπηρετήσει για τρία χρόνια σε δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές. 



-Προγραμματισμός για τελειόφοιτους ιατρικών σχολών που θα δεσμεύονται να υπηρετήσουν στα νησιά, να ενταχθούν άμεσα στα προγράμματα εκπαίδευσης για απόκτηση ειδικότητας. 



-Δημιουργία συστήματος αεροδιακομιδών ασθενών, πλωτά και εναέρια μέσα Νοτίου Αιγαίου, υγειονομικό ελικόπτερο super puma και πλωτά υγειονομικά μέσα. 



-Επικαιροποίηση των Οργανισμών των δομών υγείας.

ΠΗΓΗ: .e-aftodioikisi.gr

Διαφήμιση