Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κωστής Μουσουρούλης: Απαντήσεις Υπουργείων για αναπλήρωση πόρων ΝΑΤ λόγο κατάργησης ΚΑΕΟ

Κωστής Μουσουρούλης: Απαντήσεις Υπουργείων για αναπλήρωση πόρων ΝΑΤ λόγο κατάργησης ΚΑΕΟ

17

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την προχειρότητα και την έλλειψη στοιχειώδους προγραμματισμού επιβεβαιώνουν οι απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργείων σχετικά με την κάλυψη της απώλειας πόρων του ΝΑΤ από την κατάργηση του Κεφαλαίου Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων (ΚΑΕΟ) σε ερώτηση του Βουλευτή Ν. Χίου και Υπεύθυνου Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής Κωστή Μουσουρούλη.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας επαναλαμβάνοντας τα αναφερόμενα στην ερώτηση στοιχεία επιβεβαιώνει ότι για το τρέχον έτος η απώλεια πόρων ανέρχεται σε 40 εκ. Ευρώ, τμήμα της οποίας θα περιοριστεί λόγω της περιέλευσης στο ΝΑΤ του αποθεματικού του ΚΑΕΟ, ύψους 22 εκ. Ευρώ, χωρίς να δίνει καμία περαιτέρω πληροφορία, έστω για τα 18 εκ. ΕΥΡΩ της διαφοράς που υπάρχει.

Το Υπουργείο Οικονομικών απαντά με την τυπική αναφορά στην επιχορήγηση του ΝΑΤ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ξεχνώντας ότι με πρόσφατη ρύθμιση (παρ. 1, άρθρο 44 του νόμου εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος) μείωσε τη χρηματοδότηση για το 2011 κατά 50 εκ. Ευρώ, σε σχέση με αυτή του 2010, και για το «2012 και εφεξής κατά το ποσό των 100 εκ. ΕΥΡΩ».

Η Κυβέρνηση, αν και ορθώς, κατήργησε την επιβάρυνση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από το ΚΑΕΟ, δεν είναι σε θέση να σταθμίσει το ύψος της απώλειας πόρων του ΝΑΤ μεσοπρόθεσμα και δεν έχει προσδιορίσει τον τρόπο που θα καλύψει τα έσοδα αυτά, παρά το γεγονός ότι ένα μέρος τους χρηματοδοτούσε το κόστος συνταξιοδότησης.
Την ίδια στιγμή που αφαιρεί πόρους από το ΝΑΤ, διατείνεται ότι επιδιώκει «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς» μέσω «αναπροσαρμογής των συντάξεων από την 1.7.2011», δηλαδή μειώσεων τους και καταργεί όλες τις διατάξεις που ισχύουν για τυχόν αναπροσαρμογές, δηλαδή αυξήσεις, οι οποίες θα γίνονται μόνο με ειδικό νόμο.
Δυστυχώς η ναυτιλία και οι απόμαχοι ναυτικοί αντιμετωπίζονται από την Κυβέρνηση δυσανάλογα με την προσφορά τους στη χώρα και στην εθνική οικονομία.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜουσική βραδιά στην πλατεία ΦΟΒ Βροντάδου
Επόμενο άρθρο75 μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι θα παραμείνουν ανοιχτοί το βράδυ της Αυγουστιάτικης Πανσέληνου- τι θα γίνει στη Χίο