Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Αυτοοργάνωση για την επιβίωση των Ατόμων με Αναπηρία- εκδήλωση στο citrus με...

Αυτοοργάνωση για την επιβίωση των Ατόμων με Αναπηρία- εκδήλωση στο citrus με το Ν. Βουλγαρόπουλο

75

Στα προβλήματα επιβίωσης των ατόμων με αναπηρία ειδικά σε περίοδο εθνικής κρίσης και στην ανάγκη αυτενέργειας των ανθρώπων που ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίας, αναφέρθηκε ο Νίκος Βουλγαρόπουλος, υπεύθυνος του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού Disability NOW και διαχειριστής του δικτυακού τόπου www.disabled.gr που βρέθηκε στη Χίο καλεσμένος του Παγχιακού Συλλόγου ΑΜΕΑ και του πολυχώρου Citrus.

Παρότι στην «Καλή Αυλή» του περιβολιού Citrus (που φιλοξενεί ξεχωριστές πολιτιστικές εκδηλώσεις μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου) λίγοι ήταν αυτοί που συμμετείχαν στην εκδήλωση, εντούτοις αναπτύχθηκε ένας πλούσιος διάλογος με το Νίκο Βουλγαρόπουλο.

 Με δεδομένο τη μείωση των δαπανών από τα ταμεία, με τελευταίο παράδειγμα το ΙΚΑ που σε ένα μήνα λήγει η αναστολή για εφαρμογή εγκυκλίου που προβλέπει σοβαρή μείωση των παροχών, τόνισε ότι ιδιαίτερο ρόλο θα παίξει η ίδια η αυτοοργάνωση των πολιτών.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε στο ίδιο μονοπάτι, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σύστημα χαμηλού κόστους, το οποίο θα πρέπει να το εφεύρουμε και μάλλον θα πρέπει να αυτοοργανωθούμε», σημείωσε.

«Η αναπηρία είναι ένα χόμπι για πολύ πλούσιους» ανέφερε χαρακτηριστικά καυτηριάζοντας την απουσία του οργανωμένου κράτους και της κοινωνίας απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι και που από το πρωί που θα σηκωθούν θα πρέπει να διαχειριστούν αυτή την αναπηρία τους.

Με ένα… ωμό τρόπο, για όσους δεν βιώνουν οι ίδιοι ή από κοντά τις βαριές περιπτώσεις αναπηρίας, ο Ν. Βουλγαρόπουλος επισήμανε τη μεγάλη βοήθεια που μπορεί να δώσει στις μέρες μας η τεχνολογία, αλλά που δεν αρκεί αυτό. «Επιτρέπεται μια αναπηρία να σημαίνει την ολοκληρωτική καταστροφή του ανθρώπου;», αναρωτήθηκε, σχολιάζοντας ότι για την Πολιτεία αποτελεί τεκμήριο η απασχόληση δύο βοηθών και άνω για άτομα με τετραπληγία που επιθυμούν να ζήσουν αυτόνομα ή που δεν μπορεί ο στενός οικογενειακός κύκλος να τα φροντίσει.

Ερωτηθείς για το ζήτημα των συντάξεων- επιδομάτων «μαϊμού» που είναι στην επικαιρότητα, επισήμανε ότι αυτό αποτελεί πρόβλημα της Πολιτείας. Βγαίνουν από δικούς τους υπαλλήλους, αυτούς πρέπει να ελέγξουν και όχι να περικόπτουμε τις παροχές για να περιοριστούν οι μίζες! Μεγαλύτερη βλακεία δεν υπάρχει», σημείωσε.

Θοδωρής Πυλιώτης