Αρχική Νέα Τοπικά Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω, από το Δήμο Χίου, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ για το ΔΗΠΕΘΕ...

Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω, από το Δήμο Χίου, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ για το ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου

6


550.000 ευρώ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Τη χειρότερη περίοδο στη 16άχρονη παρουσία του περνά το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Χίο, αφού το υψηλό χρέος από πλευράς Δήμου Χίου καθιστά αδύνατη την παραπέρα πορεία του. «Η κατάσταση είναι ένα δράμα.

Ο Δήμος Χίου χρωστά 156.621 ευρώ από την προηγούμενη δημοτική αρχή και περί τα 400.000 ευρώ από την τωρινή. Παρ’ όλο που υπήρξε η δέσμευση ότι θα δίνονταν τα χρήματα σε μηνιαίες δόσεις, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει τίποτα. Πώς να παράγουμε έργο όταν δεν υπάρχουν χρήματα;», λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Ζαφείρης, που από τον Οκτώβριο του 2010 είναι στο τιμόνι του ΔΗΠΕΘΕ.

Αλλωστε είναι πρακτικά αδύνατο να λειτουργήσει το Περιφερειακό Θέατρο Βορείου Αιγαίου, τη στιγμή που ακόμη και τα τηλέφωνα, φαξ, Ιντερνετ είναι κομμένα και με τους εργαζομένους να είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Οκτώβριο.

Το γεγονός δε ότι πριν από περίπου 1,5 μήνα παραιτήθηκε η πρόεδρός του Μαρία Γιαννούλου -παραίτηση που δεν έχει γίνει αποδεκτή από τη Δημοτική Αρχή Χίου- καθιστά το θέατρο ακέφαλο, εμποδίζοντας ακόμα και να εκταμιεύσει τη δόση ύψους 57.000 ευρώ από το δεύτερο συμβαλλόμενο που είναι το υπουργείο Πολιτισμού.

«Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να εξοφληθούν οι εργαζόμενοι στο ΔΗΠΕΘΕ», διευκρινίζει ο Γιάννης Ζαφείρης. Ο ίδιος δεν έχει πάρει ευρώ, και δέχεται πιέσεις να σταματήσει να διαμαρτύρεται, διότι αλλιώς δεν θα ανανεωθεί η σύμβασή του στο τέλος του χρόνου. «Κάποιοι ξεχνούν ότι η θητεία τού διευθυντή είναι 3ετής», σημειώνει και προσθέτει:

«Αν αποτελεί βαρίδι το ΔΗΠΕΘΕ για κάποιους στη Χίο και προκειμένου να χαθεί από την Περιφέρειά μας, ας αναλάβει η δημοτική αρχή Χίου τα χρέη του -όπως οφείλει- και ας ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς της έδρας του στη Μυτιλήνη.

Στο γειτονικό νησί ίσως βρει καλύτερη τύχη το Περιφερειακό Θέατρο Β.Α., από περισσότερο ευαισθητοποιημένους άρχοντες, οι οποίοι θα αγκαλιάσουν και θα αξιοποιήσουν τον οργανισμό όπως του πρέπει», προτείνει ο Γιάννης Ζαφείρης, που ως Χιώτης στην καταγωγή ξέρει ότι μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις, αλλά θεωρεί ότι αυτό που προέχει είναι να μη σβήσει ο θεσμός.

Για το σκοπό αυτόν προχώρησε και στην «Εκκληση Αρωγής», όπου πολλές προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό και πνευματικό χώρο εξεδήλωσαν τη συμπαράστασή τους. Αλλά και απλοί δημότες της Χίου, υποστηρικτές του θεσμού, έχουν ήδη συγκεντρώσει χίλιες τριακόσιες υπογραφές, με τις οποίες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, και ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται.

«Το Περιφερειακό Θέατρο δεν παύει να ελπίζει σε μια καλύτερη τύχη, με την προϋπόθεση ότι άμεσα θα κινητοποιηθεί η δημοτική αρχή Χίου και η οποία θα κάνει πράξη τις εδώ και εννέα μήνες υποσχέσεις της, ως προς την τακτοποίηση των οικονομικών -αλλά και ηθικών- της υποχρεώσεων. Πράξη που θα εξυπηρετήσει τόσο την ίδια τη δημοτική αρχή και τους δημότες, όσο και όλη την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου», τονίζει ο Γιάννης Ζαφείρης, που παρά τις δυσκολίες παρουσίασε φέτος το καλοκαίρι τις παραστάσεις εφαρμογής των μαθητών του εργαστηρίου -που ήταν αφιερωμένες στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Τενεσί Ουίλιαμς και στη μνήμη του διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Χίου, πρόδρομο του ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου, Κωνσταντίνου Μάριου.
 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο2η δόση για πλημμυροπαθείς
Επόμενο άρθροΕπιστημονική ομάδα Κέντρου Πρόληψης Χίου: περί αποποινικοποίησης…