{fnc titlos}
Ομιλία για τη γεωλογική πορεία της δομής της Χίου διοργανώνει ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Χίου την Τετάρτη 18/12 στις 19.30 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της Χίου.
Ο Βασίλης Τσελεπίδης γεωλόγος – παλαιοντολόγος θα αναπτύξει το θέμα « Στρωματογραφία – Παλαιοντολογία- Παλαιογραφία ».Κατα τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν διαγάνειες και σλάιτς.
Ο Βασίλης Τσελεπίδης έχει μελετήσει τη γεωλογία της Χίου με ιδιαίτερη βαρύτητα στην περιοχή των Καρδαμύλων, όπου έχομε όλη τη σειρά της διαδοχής πετρωμάτων απο το παλαιοζωικό στο μεσοζωικό, χωρίς καμμία σχεδόν διακοπή.
Μερικά πετρώματά Του νησιού έχουν διανύσει απόσταση απο Νοτιοανατολικά προς Βορειοδυτικά, εκατοντάδων χιλιομέτρων. Οι τεκτονικές κινήσεις έφερναν τα αλόχθονα πετρώματα και έφθασαν στα αυτόχθονα πετρώματα της Χίου επικαλύπτοντάς τα.
Ο Βασίλης Τσελεπίδης πρόσφατα επισκέφθηκε τη Χίο συμμετέχοντας σε διημερίδα της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας και του Οργανισμού Αναπτυξιακού Σχεδιασμού Κάμπου. Ειχαμε πάλι την ευκαιρία να τον ακούσουμε στο Ομήρειο Πνευματικό Κεντρο όπου μεταξύ άλλων είχε επισημάνει ότι η Χίος είναι ενδιαφέρον μέρος απο άποψη παλαιοντολογικής και παρουσιάζει απολιθώματα μοναδικά. Τα παλαιότερα πετρώματα της Χίου -κι ίσως τα παλαιότερα της Ελλάδας με εξαίρεση τα πετρώματα της Κω – με χονδρικούς υπολογισμούς έχουν ηλικία 250 εκατομμύρια χρόνια.
Το νησί έχει μια καλή διατηρημένη πανίδα, μελετάται παγκοσμίως και αναφέρεται σαν η μοναδική θεση στην Μεσόγειο όπου μπορεί κανείς να δει το πέρασμα του χρόνου.
Αυτη τη μοναδικότητα κανείς απο τους αιρετούς δεν την έχει συνειδητοποιήσει. Ενα μουσείο πετρωμάτων κι απολιθωμάτων θα αποτελούσε ένα πόλο ανάπτυξης θεματικού τουρισμού αφου η Χίος έχοντας αυτη τη μοναδικότητα θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη γεωλογική δομή που έχει για την τουριστική της ανάπτυξη.