{fnc titlos}
ΠΟΛΥ πιο κάτω από το επικίνδυνο όριο περιεκτικότητας ανά λίτρο αίματος είναι ο υδράργυρος ο οποίος μετρήθηκε στα 202 δείγματα που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της επιδημιολογικής μελέτης που πραγματοποίησε ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγιεινής και με χρηματοδότηση ύψους 6.000 € της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου.
Τα καθησυχαστικά αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης παρουσίασε ο Ιατρικός Σύλλογος σε συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου Χίου και συγκεκριμένα από τους: Πρόεδρο Γιώργο Αμύγδαλο, αντιπρόεδρο Σίμο Γεραζούνη, μέλος Δ.Σ. Άρη Ζούντα και το Βοηθό Νομάρχη, ιατρό, Γιώργο Χαλκιά.
Η μελέτη κρίθηκε αναγκαία από τον Ιατρικό Σύλλογο όταν «σαν κεραυνός εν αιθρία» έπεσε η είδηση το καλοκαίρι για περιεκτικότητα άνω του επιτρεπτού ορίου υδραργύρου και άλλων βαρέων μετάλλων στο νερό με το οποίο υδρεύεται η πόλη και ευρύτεη περιοχή, θύμισε ο Γιώργος Αμύγδαλος.
Σε συνεργασία με τους μικροβιολόγους του νησιού ελήφθησαν δέιγματα από τρεις κατηγορίες ηλικιών σύμφωνα με τις υποδείξεις της Σχολής Δημόσιας Υγιεινής.
Μάλιστα ορίστηκε ως δείγμα τα 400 τυχαία άτομα και συγκεκριμένα το 25% να είναι ηλικίες κάτω των 18 ετών, το 60% από ηλικίες 19- 60 και 15% ηλικίες άνω των 60 ετών.
Ευτυχώς οι φόβοι ότι ο υδράργυρος θα μπορούσε να συναντιόταν σε υψηλές συγκεντρώσεις στο αίμα δεν επιβεβαιώθηκε.
Ετσι ενώ, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, ο υδράργυρος ανιχνεύεται στο αίμα μεταξύ των 3 και 5 μgr/λίτρο έχοντας τοξικότητα άνω των 50 μgr/λίτρο, τα στοιχεία έδειξαν ότι στα 202 άτομα που ελήφθη δείγμα κανένα δεν ξεπέρασε το όριο τοξικότητας. Για αυτό το λόγο και δεν συνεχίστηκε η επιδημιολογική μελέτη και στο υπόλοιπο δείγμα.
Τα στοιχεία
Εχοντας συνάρτηση ο υδράργυρος στο αίμα σε σχέση με την κατανάλωση ορισμένων τροφών, κυρίως ψαριών και οστρακοειδών, έδειξε ότι 45 άτομα παρουσιάζαν περιεκτικότητα 0-5 μgr/λίτρο, 103 άτομα 5- 10 μgr/λίτρο, 44 από 10-30 μgr/λίτρο και μόλις 10 άνω των 30 με ανώτατη τιμή τα 33 μgr/λίτρο.
Πιο συγκεκριμένα στα αποτελέσματα των αναλύσεων του εργαστηρίου ΒΙΟΦΟΡΜΑ παρουσιάζονται τα εξής στοιχεία:
Μέση Τιμή Πληθυσμού < 18 ετών: 7,4
Μέση Τιμή Πληθυσμού 19-60 ετών: 10,7
Μέση Τιμή Πληθυσμού > 60 ετών: 8,1
Μέση Τιμή Συνολικού Πληθυσμού: 9,3
Η ανάλυση προσδιορισμού υδραργύρου σε ολικό αίμα έγινε με τη μέθοδο “Cold- Vapour Generator/ Atomic Absorption Spectrophotometry”. Επισημαίνεται ότι τοξική χαρακτηρίζεται η περιεκτικότητα άνω των 50 και ότι εξετάστηκε ο υδράργυρος στο αίμα σε σχέση με την κατανάλωση ψαριού. Ετσι έχουμε τις εξής μετρήσεις:
Κατηγορία κατανάλωση ψαριού Μέση τιμή Εύρος τιμών
Ι κανένα γεύμα/εβδομάδα 2 0-4,3
ΙΙ <2 γεύματα/εβδομάδα 4,8 2,4-7,2
ΙΙΙ 2-4 γεύματα/εβδομάδα 8,4 2,6-14,2
ΙV >4 γεύματα/εβδομάδα 44,4 6,1-82,7
V Άγνωστη κατανάλωση 5,8 1,2-10,4
Ο Γιώργος. Αμύγδαλος σημείωσε ότι δεν πρέπει να ενοχοποιήσουμε τα ψάρια για την περιεκτικότητα, που πάντως δεν ήταν τοξική, ενώ θύμισε πως το νερό της Χίου δεν είναι πόσιμο αλλά χρησιμοποιείται μόνο για τη λεγόμενη «λάτρα» του σπιτιού, οπότε και περιορίζεται το πρόβλημα με το υδράργυρο.
Εξάλλου τονίστηκε ότι ειδικά οι νεαρές ηλικίες παρουσιάζουν από τις μικρότερες τιμές συγκέντρωσης υδραργύρου. Μάλιστα όπως σημείωσε ο κ. Ζούντας τα τυχαία δείγματα ελήφθησαν από μαθητές του 2ου Ενιαίου Λυκείου και μια βασική προϋπόθεση ήταν όλα τα άτομα να διαμένουν επί δύο συνεχή χρόνια στη Χίο.
Ο Βοηθός Νομάρχης, Γιώργος Χαλκιάς, αφού ευχαρίστησε τον Ιατρικό Σύλλογο για την άμεση ευαισθητοποίηση σημείωσε πως οι δηλητηριάσεις από βαρέα μετάλλα δεν φαίνονται στο αίμα ενώ έχουμε αποθήκευση στους ιστούς. Αν όμως υπήρχε πρόβλημα θα είχαμε κλινικά περιστατικά κάτι που δε συνέβη, οπότε και πάλι δεν πρέπει να ανησυχούμε.
Σημείωσε δε ότι το πρόβλημα της ύπαρξης υδραργύρου στο νερό του δικτύου έχει ερευνηθεί πως έχει άμεση σχέση με το πόσο υφάλμυρο είναι αυτό. Ζήτησε έτσι τη χρηματοδότηση έργων ώστε με τα φράγματα που θα γίνουν να υπάρξει ανακούφιση της βασικής υδατολεκάνης (Κορακάρη) του νησιού. Μάλιστα τόνισε ότι ο προϋπολογισμός των έργων σύμφωνα με το σχέδιο της Νομαρχίας φθάνει τα 50 δις και τώρα έχουν εξευρεθεί για τα φράγματα Κόρης Γεφύρι και Κατράρη τα 13. «Άρα έχουμε ένα έλλειμα 37 δις», σημείωσε ο κ. Χαλκιάς χαρακτηρίζοντας φθηνή τη λύση της αφαλάτωσης που δεν λύνει το πρόβλημα.
Ο Σίμος Γεραζούνης ζήτησε τέλος από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να μη μεγαλοποιούν το ζήτημα και να κρατούν νηφάλια στάση.
Ο κ. Ζούντας σημείωσε επίσης ότι αν έβρισκαν έστω και ένα δείγμα άνω του ορίου της τοξικότητας (50 μgr/lt) τότε θα συνέχιζαν τη μελέτη, λαμβάνοντας δείγματα μέχρι τα 400 που είχε αποφασιστεί.
Να σημειωθεί με την ευκαιρία ότι μετά τις εκλογές το θέμα του νερού και τα προβλήματα με το υδράργυρο έφυγαν από την επικαιρότητα, με μόνη αναφορά ότι αναζητούνται περιοχές για μικροφράγματα από τους νέους αιρετούς.