Αρχική Πολιτισμός Αλλαγή χρονιάς με… κανονάκια!

Αλλαγή χρονιάς με… κανονάκια!

44

 


 ΜΕ «ΟΜΟΒΡΟΝΤΙΕΣ» από τα αγιοβασιλιάτικα βαποράκια θα κλείσει η Χίος το 2002 και θα υποδεχθεί το νέο χρόνο με τα παινέματα και τα κάλαντα των παιδιών- πληρωμάτων των βαπορακιών στις γειτονιές της πόλης.
Για 27η  συνεχή χρονιά η Περιηγητική Λέσχη Χίου αναβιώνει το απόγευμα (6.00 μ.μ.) της Τρίτης στην πλατεία Βουνακίου το έθιμο.
Αυτό το πολύ όμορφο και ξεχωριστό έθιμο των αγιοβασιλιάτικων ή πρωτοχρονιάτικων βαπορακιών συναντιόταν παλιότερα στα Ψαρά όπως και στη Σμύρνη. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Χίο γνώρισε μεγάλη άνθηση κυρίως μετά την μικρασιατική καταστροφή.
Το πλήρωμα του κάθε σκάφους αποτελείται από 15 περίπου άτομα.
Μεταξύ αυτών ο καπετάνιος, οι κουβαλητές, ο κανονιέρης αλλά και ο παινεματής που αν μάλιστα είναι καλλίφωνος και ευφυής στην πλοκή των στίχων μπορεί το πλήρωμα να έχει αρκετά τυχερά, αφού κατά το έθιμο γυρίζουν στα σπίτια της συνοικίας και λένε κάλ
αντα και παινέματα.
Τα τετράστιχα συνοδεύονται με ομοβροντίες από τα κανονάκια ενώ αργά το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς το καραβάκι οδηγείται στην αποθήκη- ταρσανά της κάθε γειτονιάς μέχρι την παραμονή της επόμενης χρονιάς.
Στον περσινό διαγωνισμό η συνοικία του Καστέλλου είχε λάβει το πρώτο βραβείο στα παινέματα, ενώ το πρώτο βραβείο για το πιο καλοσχεδιασμένο σκαρί δόθηκε στο καραβάκι από τη συνοικία του Κάστρου που μάλιστα είχαν τολμήσει ανήμερα των Φώτων να καθελκύσουν το σκαρί τους στο λιμάνι της Χίου.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜπράβο ΝΟΧ!
Επόμενο άρθροΚαλή χρονιά με αγιοβασιλιάτικα βαποράκια