Αρχική Πολιτισμός Καλή χρονιά με αγιοβασιλιάτικα βαποράκια

Καλή χρονιά με αγιοβασιλιάτικα βαποράκια

231  ΤΟ ΕΘΙΜΟ των αγιοβασιλιάτικων βαπορακιών αναβίωσε για 27η χρονιά στη Χίο.
Αποχαιρετώντας το νησί της μαστίχας και του Ομήρου με το καλύτερο τρόπο το παλιό χρόνο, υποδέχτηκε παράλληλα τον καινούργιο με τα πληρώματα από 19 καραβάκια να λένε κάλαντα, ευχές και παινέματα.
Από νωρίς το απόγευμα τα βαποράκια από τις συνοικίες οδηγήθηκαν στην κεντρική πλατεία Βουνακίου, για το διαγωνισμό που διοργανώνει η Περιηγητική Λέσχη σε συνεργασία με το Δήμο Χίου.
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε με ενδιαφέρον όλη την εκδήλωση, αφού βοήθησε και ο καιρός σε αυτό, καθώς και η υφυπουργός Υγείας Ελπίδα Τσουρή, ο βουλευτής Θανάσης Βαρίνος, ο νέος Νομάρχης Πολύδωρος Λαμπρινούδης, ο νέος Δήμαρχος Χίου Μάρκος Μεννής αλλά και ο απερχόμενος Πέτρος Παντελάρας καθώς και αρκετοί δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, όπως και εκπρόσωποι των άλλων αρχών του νησιού.
Παραταγμένα τα βαποράκια στην πλατεία ελέγχθησαν από την κριτική επιτροπή για την τεχνική τους αρτιότητα. Δουλεμένα όλα με μαστοριά και κυρίως με μεράκι έχουν απασχολήσει τα συνεργεία των παιδιών εδώ και αρκετούς μήνες.
Από τα πιο εντυπωσιακά το τρικάταρτο ιστιοφόρο ΑΓΙΑ ΜΑΡΚΕΛΛΑ από την Τρουλωτή, που ισοβάθμισε στην πρώτη θέση με το επίσης προσεγμένο καταδρομικό ΕΛΛΗ από τη συνοικία του Κάστρου.
Είναι τέτοια η δουλειά των παιδιών που ίσως να δικαιολογεί και την ένταση που επικράτησε στο τέλος εξαιτίας αυτής της ισοβαθμίας. Το πλήρωμα του ΑΓΙΑ ΜΑΡΚΕΛΛΑ δεν αποδέχτηκε μάλιστα το βραβείο.

Ευκαιρία είναι να προβληματιστεί το Δ.Σ. της Περιηγητικής για τον τρόπο που δίνονται αυτά τα βραβεία, για τα οποία λαμβάνονται πάντως υπόψη και τα παινέματα των πληρωμάτων.
Αδιαμφισβήτητα ξεχώρισαν τα παινέματα για την Κύπρο που ζητούσαν λύση και απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, αλλά και η σύνδεση με την επικαιρότητα: («Εμάς τα κανονάκι μας/ είναι καλά και φίνα
Γιατί έχουμε τη συνταγή/ από τον Κουφοντίνα»).
Ευχές πολλές έδωσαν στους νέους αιρετούς βλέποντας το Μάρκο (Μεννή) να έρχεται ως… Τσε Γκεβάρα, το νέο νομάρχη (Πολύδωρο Λαμπρινούδη) να ζητείται να κάνει διασήμη τη Χίο, την υφυπουργό Ελπίδα Τσουρή γρήγορα και υπουργό, αλλά και ευχές στον απερχόμενο Δήμαρχο Χίου κ. Παντελάρα.
Οι ρίζες του εθίμου
Η κατασκευή των καραβιών ξεκίνησε λίγο μετά τους βαλκανικούς πολέμους όταν οι χιώτες αλλά και οι ψαριανοί και οι έλληνες της Σμύρνης θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να τιμήσουν τον ελληνικό στόλο που είχε πετύχει σημαντικές νίκες σε διάφορες ναυμαχίες, σημειώνει το μέλος της κριτικής επιτροπής και παλιός κατασκευαστής βαπορακιών Νίκος Ρωξάνας.
Χαρακτηρισιτκό είναι ότι γνώρισε μεγάλη άνθιση στη Χίο μετά τη μικρασιαιτκή καταστροφή, για να σταματήσει την περίοδο του Β’ παγκοσμίου πολέμου και να ξαναρχίσει αμέσως μετά και για πε΄ριπου 15 χρόνια, οπότε έχουμε την αναβίωση μετά τη μεταπολίτευση.
Στον 27ο διαγωνισμό τα βραβεία στη μικρή κατηγορία (κάτω των 3 μέτρων) βαπορακιών αναδείχτηκαν:
1ο: ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, από την ομώνυμη συνοικία
2ο: ΙΩΝΙΑ, από το Βαρβάσι
3ο: ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ, από την Αγία Άννα Καπέλλα
Στη μεγάλη κατηγορία:
1ο: ΑΓΙΑ ΜΑΡΚΕΛΛΑ και ΕΛΛΗ, από τις συνοικίες της Τουρλωτής και Κάστρο
2ο: ΠΑΝΑΓΙΑ ΛΕΤΣΑΙΝΑ, από την ομώνυμη συνοικία
3ο: ΑΓ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, από το Βαρβάσι.


 


 


Επίσης στα καλύτερα εμπορικά πλοία έδωσε τα βραβεία, που έχει θεσμοθετήσει ο ίδιος, ο βουλευτής Θανάσης Βαρίνος όπου αναδείχτηκαν:
1ο: ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, από το Κάστρο
2ο: Π. ΤΡΟΥΛΛΩΤΗ ΙΙ, από την ομώνυμη συνοικία.


Στη φετινή κριτική επιτροπή τα μέλη ήταν οι:
Τάσος Κώσταλος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χίου
Γιάννης Μπεκριδάκης, συνταξιούχος καπετάνιος
Βίκτωρας Μπουμπάρης, διευθυντής σπουδών στην Ακαδημία Μηχανικών Ε.Ν.
Νίκος Ρωξάνας, παλιός κατασκευαστής βαπορακιών
Στέφανος Φαρατζής, εκπρόσωπος ΓΣΕΕ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑλλαγή χρονιάς με… κανονάκια!
Επόμενο άρθροΑνακαλύψτε τον Αϊ-Γιώργη Συκούση