Αρχική Πολιτισμός Βιβλία Ανακαλύψτε τον Αϊ-Γιώργη Συκούση

Ανακαλύψτε τον Αϊ-Γιώργη Συκούση

329

 
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ στον Αγιο Γεώργιο Συκούση είναι το τελευταίο ένθετο της εφημερίδας ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΛΟΓΟΣ με θέμα «Της Χίου τα Χωριά».
Από τα όμορφα χωριά ο ’Αγιος Γεώργιος Συκούσης ανήκει σήμερα στο Δήμο Καμποχώρων και απέχει λίγα χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου. Ζωντανό χωριό με ποικίλες αγροτικές και άλλες δραστηριότητες, κρατά σε καλή κατάσταση το λιθόκτιστο παραδοσιακό οικισμό, τον οποίο αξίζει να δει ο επισκέπτης.
Ξεχωριστή είναι η μοναδική θέα προς τα ανατολικά, όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει τον Κάμπο μέχρι και τα μικρασιαστικά παράλια.
Στο χωριό υπήρχαν πολλοί μύλοι, υπήρχε μάλιστα και τέτοιο τοπωνύμιο, ενώ ορισμένες οικογένειες έχουν ακόμα και σήμερα το επώνυμο Μυλωνάς. Οι Αγιοργούσοι ήταν δεινοί έμποροι στο εμπόριο αγροτικών και άλλων προϊόντων και σε καιρούς απαγόρευσης… λαθρέμποροι.
Υπάρχουν ακόμα εξάλλου καζαναριά, τα αποστακτήρια, όπου κάθε χρόνο ερασιτέχνες παραγωγοί σύκων από όλη τη Χίο συρρέουν στους έμπειρους καζανιάτορες για να βγάλουν τη σούμα, το ρακί της Χίου. Επίσης στον Αϊ Γιώργη, σύμφωνα πάντα με την έκδοση του ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΛΟΓΟΥ, υπάρχει ελαιοτριβείο, σε λειτουργία είναι και το δημοτικό σχολείο όπως και το νηπιαγωγείο όπου συνολικά έχει 40 μαθητές και 4 εκπαιδευτικούς.
«Στο σχολείο υπάρχει μαρμάρινη επιγραφή με τα ονόματα και τα ποσά που δαπάνησαν οι Αγιοργούσοι της Αμερικής για το χτίσιμό του. Στο διαδίκτυο το χωριό έχει παρουσία στη διεύθυνση www.sikousis.com, έργο και αυτό των στην Αμερική αποδήμων.
Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2001 το χωριό έχει 778 κατοίκους.
Στο βιβλίο του Α. Καράβα «τοπογραφία της Νήσου Χίου» του 1886 αναφέρονται οικογένειαι 264, ήτοι κάτοικοι περισσότεροι από 1.000, στην απογραφή του 1901 ήταν 2010, το 1951 έμειναν 1507 και τώρα όπως σημειώσαμε περίπου οι μισοί…
Ενδιαφέρον έχουν οι πληροφορίες και για το φυσικό περιβάλλον. Το Μάριο και Απρίλιο θα δείτε, σημειώνει ο Παντελής Σαλιάρης, τα ανθοφορούν τα φυτά «orchis italica» και «iris attica». Επίσης σύμφωνα με τον εντομολόγο Mike Taylor στις καλλιεργημένες ή μεραικά καλλιεργημένες περιοχές του χωριού συνατά κανείς το έντομο Knapweed Fritillary, Melitaea phoebe, που περιγράφηκε πρώτη φορά το 1775 από ένα δέιγμα που βρέθηκε στη Βιέννη. Πρόκειτια για είδος πεταλούδας που συχνάζει στο νησί από τα τέλη Μαρτίου και όλη την καλοκαιρινή περίοδο.
Την έκδοση μπορείτε να τη βρείτε στη διεύθυνση της εφημερίδας ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΛΟΓΟΣ, Απλωταριά 13, Τ.Κ. 82100, Χίος, τηλ.: 22710-20513 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση e-mail: missetzi@spitakia.gr.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚαλή χρονιά με αγιοβασιλιάτικα βαποράκια
Επόμενο άρθρο‘Αρωμα Ευρώπης στο… Πανεπιστήμιο Αιγαίου