Αρχική Πολιτισμός Βιβλία Τα ταξίδια του Φρίξου Αριστέως στη Χίο

Τα ταξίδια του Φρίξου Αριστέως στη Χίο

181

 
«Ταξίδια εις Χίον» έχει τίτλο η ξεχωριστή έκδοση της Βιβλιοθήκης ΚΟΡΑΗ που περιέχει τρία κεφάλαια από την αυτοβιογραφία του Φρίξου Αριστέως (1879- 1952) που γνώρισε τη Χίο μέσα από τις εργασίες που εκτέλεσε, όντας ζωγράφος, κατά παραγγελία του μεγάλου χιώτη Φιλίππου Αργέντη.
Και τα τρία αυτά κεφάλαια αναφέρονται στην εργασία που έκανε ο Φρίξος Αριστεύς, ζωγραφίζοντας τοπία, μνημεία και κατοίκους σε τρεις διαφορετικές περιόδους και συγκεκριμένα το 1923, 1936 και το 1945.
Το βιβλίο προλογίζει ο καθηγητής Στέριος Φασουλάκης που μας γνωρίζει με το συγγραφέα του έργου αλλά και με το κατεξoχήν έργο του που ήταν όπως είπαμε η εκτέλεση της παραγγελίας του Φ. Αργέντη. Οπως σημειώνει ο κ. Φασουλάκης: «οι αποστολές του Φρίξου Αριστέως στη Χίο εντάσσονταν στο ευρύτερο ερευνητικό έργο του Φιλίππου Αργέντη. Ο Αργέντης ήταν ο μελετητής που αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην έρευνα της χιακής ιστορίας και των προεκτάσεών του… Ανάμεσα στους πολλούς συγκαταλέγεται και ο Φ. Αριστεύς για συγκεκριμένη δουλειά, όπως συνέβαινε για όλους τους συνεργάτες του. Το πρώτο και δεύτερο (συμπληρωματικό) ταξίδι έγιναν το 1923, το τρίτο το 1936 και το τέταρτο το 1945. Η συνεργασία Αργέντη- Αριστέως ήταν αγαστή, η δουλειά του δευτέρου ήταν όπως την είχε σχεδιάσει ο πρώτος και συνεπώς αμφότεροι έμειναν ικανοποιημένοι…
«Ο,τι είναι ευχάριστο είναι ότι ο κύριος όγκος του ζωγραφικού έργου του Αριστέως στη Χίο, εκτός από λίγο που ξέφυγε άκριτα σε άλλους χώρους, διασώθηκε στη Βιβλιοθήκη Κοραή. Απ΄αυτόν η φιλοκαλία των αδελφών Παληού διακόμησε την παρούσα επανέκδοση», καταλήγει στην εισαγωγή του ο κ. Φασουλάκης.
Πραγματικά η δουλειά των εκδόσεων «α-π» είναι πάρα πολύ καλή και η έκδοση συνοδεύεται με ένθετο που περιέχει και έργα του Αριστέως σε φωτογράφιση του Γιώργου Κακίτση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει βέβαια η ανάγνωση του βιβλίου, που μπορεί να σας παρασύρει και να διαβάσετε με μιας τις 73 σελίδες του, όπου περιγράφονται χαρακτήρες ανθρώπων, τοπία και καταστάσεις της Χίου αυτών των τριών περιόδων.
Από τα πιο όμορφα περιστατικά που διηγείται αυτό που συνέβη (στο δεύτερο ταξίδι του) στη Νέα Μονή όταν επειδή ξέμεινε από άσπρο χρώμα εσκέφθηκε και πήγε να ζητήσει από τους καλογήρους του μοναστηριού, που όπως μας πληροφορεί υπήρχε μεγάλο εργαστήριο αγιογραφίας. Το άσπρο όπως μας πληροφορεί ο ζωγράφος μας το είχαν μέσα σε λουκάνικο (!) και ανάλογα άνοιγε κανείς και χρησιμοποιούσε.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣαν παραμύθι… έριξαν το Δρυ του Αϊ Γιάννη Αμανής
Επόμενο άρθροΚαπάρωσε την 4η θέση ο ΝΟΧ