Αρχική Νέα Τοπικά Κυρώσεις συμφωνιών για τη θαλάσσια ρύπανση

Κυρώσεις συμφωνιών για τη θαλάσσια ρύπανση

31 ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής συζητήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης τρία σχέδια νόμου με εισηγητή τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Ανωμερίτη.
Τα σχέδια αυτά αφορούν την κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Λετονίας για τις θαλάσσιες μεταφορές, την κύρωση του Πρωτοκόλλου για την ετοιμότητα, συνεργασία και αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης της θάλασσας από επιβλαβείς ουσίες και την κύρωση του Πρωτοκόλλου έτους 1997 που τροποποιεί τη Διεθνή Σύμβαση για την Πρόληψη Ρύπανσης από πλοία του 1975.
Όπως τόνισε ο κ. Ανωμερίτης:” η χώρα μας η οποία στρατηγικά στηρίζει την ποιοτική ναυτιλία, ως ναυτική υπερδύναμη δεν μπορεί παρά να υιοθετεί όλες εκείνες τις διεθνείς Συμφωνίες, οι οποίες προασπίζουν το οικοσύστημα και το περιβάλλον. Και ακόμα πιο σημαντικοί, όταν άλλοι δηλώνουν προθέσεις, η Ελλάδα εφαρμόζει στην πράξη τα κοινά συμφωνηθέντα”.
Σχετικά με την “Κύρωση του “Πρωτοκόλλου για την ετοιμότητα, συνεργασία και αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης της θάλασσας”, η χώρα μας είναι μια από τις πρώτες οι οποίες θα κυρώσουν το πρωτόκολλο αυτό, αφού από τις 135 χώρες του ΙΜΟ την έχουν κυρώσει μόνο δυο χώρες.
 Η φιλοσοφία του νέου πρωτοκόλλου εδράζεται στη θέση ότι δεν είναι μόνο το πετρέλαιο που ρυπαίνει τη θάλασσα, αλλά και άλλες επικίνδυνες και επιβλαβείς ουσίες.
Όσον αφορά τη “Κύρωση του Πρωτοκόλλου έτους 1997 κλπ” και πάλι η χώρα μας είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που κυρώνουν αυτή τη σύμβαση, αφού την έχουν κυρώσει 6 από τις 135 χώρες του ΙΜΟ. Το Παράρτημα αυτό θέτει επί τάπητος το θέμα της ρύπανσης του αέρα από πλοία και περιλαμβάνει Κανονισμούς για 5 ομάδες θεμάτων και πέντε (05) προσαρτήματα, τα οποία αφορούν στον Τύπο του Διεθνούς Πιστοποιητικού Πρόληψης της Ρύπανσης του αέρα από πλοία.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠαπανδρέου για Ακούγιου: “Παρακολουθούμε με προσοχή
Επόμενο άρθροΠαρόν της Περιφέρειας σε 4 εκθέσεις