Αρχική Πολιτισμός Κατέβασμα Μόστρας στα Θυμιανά

Κατέβασμα Μόστρας στα Θυμιανά

47


Όπως κάθε χρόνο έτσι και αυτή την Τυρινή Κυριακή όλοι οι δρόμοι της Χίου οδηγούν στα… Θυμιανά.
Στα Θυμιανά όπου ο πολιτιστικός σύλλογος ΜΕΟΘ αναβιώνει μια παλιά παράδοση που παραπέμπει στα χρόνια του Μεσαίωνα, όταν οι Μπερμπερίνοι πειρατές λυμαίνονταν τα παράλια της Χίου. 


Το πρωί της Κυριακής θα τελεστεί λειτουργία στα ξωκκλήσια του Αϊ Γιάννη και του Αγίου Δημητρίου που θα συνοδευτεί και τα σχετικά κεράσματα.
Βόλτα μέσα στα ν
εκροταφεία των δύο ξωκκλησιών από «ντυμένους» βρακάδες και πειρατές για να «ακούσουν» και οι πρόγονοι το σκοπό της Μόστρας. 
Στις 11 περίπου από την πλατειούλα Βουρνού η εκδήλωση με πρωταγωνιστές τους προαναφερθέντες που θα χορεύουν τον πολεμικό χορό “ταλίμι” θα αρχίσει να κατεβαίνει στους δρόμους του χωριού με τη συνοδεία παγιαυλιών και τουμπιών που θα παίζουν το σχετικό σκοπό. 
Ξεχωριστές οι στιγμέ με τους βρακάδες και πειρατές να “συγκρούονται” χορεύοντας το ταλίμι. 
Στις 12 περίπου θα αρχίσει η παρέλαση των καρναβαλικών αρμάτων (10 αναμένεται να παρελάσσουν φέτος) με τη συνοδεία των πληρωμάτων τους (συμμετοχή πάνω από 500 παιδιών).
Η όλη εκδήλωση θα κλείσει με γλέντι με ζωντανή ορχήστρα στην πλατεία Καρουλιού του χωριού.
Τα κείμενα που θα συνοδεύουν τα άρματα έγραψε ο Γιώργος Νύκτας, τη μουσική επέλεξε η Ερμίνα Τάμαρη, την παρουσίαση θα κάνουν οι Αννα Κλαδιά και Θέμης Μουχλής.

ΟΙ Θυμιανούσοι της ΝΥ
Με χοροεσπερίδα στο REX MANOR  οι Θυμιανούσοι του Μπρούκλιν της Αμερικής τίμησαν τη Μόστρα.
Από το μήνυμα του δ.σ. του ΜΕΟΘ στους Αμερικάνους συγχωριανούς:
«Ειλικρινά είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι γιατί αυτή την ώρα στη μακρινή Αμερική αναβιώνετε το μοναδικό έθιμό μας για το οποίο όλοι είμαστε υπερήφανοι. Ένα έθιμο και μια παράδοση που δεν ξεχάσατε παρά το ότι ξενιτευτήκατε και σίγουρα οι αναμνήσεις σας από το χωριό μας θα γυρίζουν και θα σας θυμίζουν όμορφες στιγμές από τα νιάτα σας».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΡΕΖΟΥΛΗ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑποκριάτικος γάμος στο Νεοχώρι- σε κλειστό χώρο λόγω καιρού
Επόμενο άρθροΜόστρα Θυμιανών και “Ταλίμι”, με την κάμερα του Κ. Αναγνώστου