Αρχική Νέα Τοπικά Απόκριες στη Χίο, με Μόστρα και Αγάδες!

Απόκριες στη Χίο, με Μόστρα και Αγάδες!

35

 
Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις κορυφώνονται στη Χίο Κυριακή την Τυρινή και Καθαρή Δευτέρα, με τη Μόστρα των Θυμιανών και τους Αγάδες στα μαστιχοχώρια αντίστοιχα, να πρωταγωνιστούν!

 Λίγο πριν το μεσημέρι της Κυριακής, η Μόστρα «κατεβαίνει» στα Θυμιανά με «βρακάδες» και «πειρατές» να χορεύουν τον παραδοσιακό χορό ταλίμι υπό τον ήχο του παγιαυλιού και των νταουλιών. Το έθιμο (που ξεκινά την Παρασκευή Τυρινή με το «ανέβασμα» της μόστρας) αναπαριστά νικηφόρα μάχη των Θυμιανούσων επί πειρατών κάπου στο Μεσαίωνα και το… μοστράρισμα τους στην πλατεία του χωριού.

Ακολουθεί μετά τις 12 το μεσημέρι η παρέλαση των αρμάτων, 10 τον αριθμό για φέτος, με επίκαιρη όπως κάθε χρόνο σάτιρα.


Γάμοι

Στο γειτονικό Νεοχώρι στη 1.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ο αποκριάτικος γάμος που θα μεταφερθεί σε κλειστό χώρο υπό το φόβο της βροχής. Συγκεκριμένα στην αίθουσα του Συνεταιρισμού, 70 μέτρα από την είσοδο του χωριού , δίπλα στο Νηπιαγωγείο.

Στα Καρδάμυλα ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων διοργανώνει το μεσημέρι της Τυρινής Κυριακής εκδηλώσεις στα Άνω Καρδάμυλα, με τις «μουτσουναριές» και τον αποκριάτικο γάμο να πρωταγωνιστεί και εδώ.

Στον Αγιο Γιώργη Συκούση έχουμε το έθιμο των βουδιών, με αναπαράσταση του ζευγολάτη, μετά τις 3.00 μ.μ. στην πλατεία «Μπου» του χωριού.

Εκεί συνεχίζονται οι εκδηλώσεις και την Καθαρή Δευτέρα όπου αργά το απόγευμα γίνεται η αναπαράσταση της ακολουθίας του νεκρού, με την τσαμπούνα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο!

Στο Πυργι το βράδυ της Κυριακής έχουμε το έθιμο με τις «Καρκαλούσες» και το χορό «Διπλό» στην κεντρική πλατεία- Λειβάδι- του χωριού. Δρώμενο με τις «Καρκαλούσες» θα έχουμε και μετά το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας με γλέντι επίσης στην πλατεία του χωριού.

Στο Πιτυός εξάλλου, πάρτι για παιδιά διοργανώνει στις 11.00 το πρωί της Κυριακής στην αίθουσα του πρώην δημοτικού σχολείου ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πιτυούς.

Επίσης στη Βολισσό αναβιώνει το έθιμο του διπλού, όπου στις 6.00 μ.μ. θα χορέψουν νέοι και γέροι στην κεντρική πλατεία του χωριού και θα ακολουθήσει χοροεσπερίδα σε ταβέρνα του χωριού.

 

Αγάδες της Καθαρής Δευτέρας


Στα Μεστά ο Αγάς με τη συνοδεία του μπαίνει πανηγυρικά στο χωριό, καταλήγει στην κεντρική πλατεία και εκεί αρχίζει να δικάζει όλους όσοι βρεθούν στο χωριό, με ποινή «Ακάβαλος» και πολλά «μεταλίκια» πρόστιμο υπέρ του συλλόγου. Στην πλατεία στήνεται παράλληλα γλέντι μέχρι αργά το απόγευμα.

Στους γειτονικούς Ολύμπους ο Αγάς έχει και… Χανούμα, όπου εν είδη αποκριάτικου γάμου που αφού περιφέρονται γύρω από τον Πύργο της πλατείας κάθονται στην ειδική εξέδρα για να ακολουθήσουν επίσης οι δίκες, με τους «κολιτζήδες»- στρατιώτες να φέρνουν μπροστά στον Αγά όποιον του τύχει να δικαστεί!

Ο Σύλλογος Λιθίου αναβιώνει επίσης το έθιμο του Αγά την Καθαρά Δευτέρα. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί και θα διαρκέσουν μέχρι το βράδυ με δωρεάν σαρακοστιανά εδέσματα και κρασί από τον  πολιτιστικό σύλλογο «Ο ΑΛΗΘΗΣ ΛΙΜΗΝ».

Αγά θα συναντήσετε και στην Ελάτα, όπου επίσης υπόσχεται σπουδαίο γλέντι ο τοπικός σύλλογος.

Για τα χωριά της Ιωνίας ξεχωρίζει το γλέντι του Πολιτιστικού Συλλόγου της Βοκαριάς στα Νένητα.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑποκριάτικος γάμος στο Νεοχώρι- σε κλειστό χώρο λόγω καιρού
Επόμενο άρθροΜόστρα Θυμιανών και “Ταλίμι”, με την κάμερα του Κ. Αναγνώστου