Αρχική Νέα Τοπικά Brexit ψήφισαν οι Βρετανοί

Brexit ψήφισαν οι Βρετανοί

18

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: TVXS.GR


Την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε η Βρετανία στο ιστορικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Η Βρετανία γίνεται λοιπόν η πρώτη χώρα στην ιστορία της ΕΕ που αποχωρεί από αυτήν. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πάντως (51,9% Leave – 48,1% Remain) αφήνει τη χώρα διχασμένη και την Ευρώπη μετέωρη. Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον που είχε στηρίξει την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Σοκ στις διεθνείς αγορές

 

Τελικά αποτελέσματα: και στις 382 περιφέρειες, το Leave συγκεντρώνει 51,9% (17,410,742 ψήφοι), ενώ το Remain 48,1% (16,141,241 ψήφοι). Η συμμετοχή του κόσμου ανήλθε στο 72,16%. 

Παρά το γεγονός ότι oι προβλέψεις με το που έκλεισαν οι κάλπες έδειχναν παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ και το ίδιο έκαναν τα πρώτα αποτελέσματα, τις πρώτες πρωινές ώρες ήρθε η ανατροπή και το Brexit πήρε το προβάδισμα. Η λίρα σημειώνει πτώση. Μεγάλη αναταραχή στις διεθνείς αγορές, μετά το σοκ από την επικράτηση του brexit.

Δείτε όλες τις εξελίξεις με χρονολογική σειρά:

– Το μυστικό σχέδιο Σόιμπλε για το Brexit. Με το δόγμα και την υπογραφή Σόιμπλε ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει η Γερμανία την επόμενη ημέρα του Brexit και του μεγάλου ευρωπαϊκού ρήγματος, όπως αποκαλύπτει έγγραφο που παρουσιάζει αποκλειστικά η Handelsblatt. 

«Κραχ» στις αγορές μετά το Brexit. Τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2008 “κληροδότησε” στην Ευρώπη το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της ιστορικής απόφασής του να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

– Το Brexit προκαλεί σοκ στη γερμανική οικονομία. Μήνες μεγάλης ανασφάλειας αναμένονται για τη γερμανική εξαγωγική οικονομία. Εκπρόσωποί της κάνουν λόγο για μια «καταστροφή» με πολλαπλές επιπτώσεις.

–  Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής χωρίς τον Κάμερον, ανακοίνωσε ο Τούσκ. Μία έκτακτη συνάντηση των Ευρωπαίων Ηγετών στις 27 Ιουνίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

 

 – Ομπάμα: Η σχέση ΗΠΑ – Βρετανία θα αντέξει, είναι απαραίτητοι εταίροι μας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως σέβεται την απόφαση του βρετανικού λαού για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. «Η σχέση των ΗΠΑ με τη Βρετανία θα αντέξει», πρόσθεσε.

– Το ΔΝΤ καλεί τη Μεγάλη Βρετανία να διασφαλίσει την ομαλή έξοδο της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την απόφαση της να αποχωρήσει από την Ερωπαϊκή Ένωση.

– Με δραματικό τόνο σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τονι Μπλερ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. «Η αποχώρηση από την ΕΕ θα έχει τεράστιες συνέπειες», προειδοποίησε ο πρώην ηγέτης των Εργατικών.

– Το Brexit μπορεί να αποτελέσει «την ευκαιρία για μια επανεκκίνηση» της Ευρώπης, σημειώνοντας πως αναμένεται να ανοίξει μια δημόσια συζήτηση για τη λιτότητα, δήλωσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επικεφαλής του SPD και αντικάγκελάριος στην κυβέρνηση συνασπισμού με τους συντηρητικούς της Άνγκελα Μέρκελ.

– Δείτε ένα γράφημα που αποτυπώνει τις οικονομικές και πολιτικές συνέπειες του Brexit, βάσει εκτιμήσεων πολιτικών παραγόντων, διεθνών Οργανισμών και επενδυτικών Οίκων.

– Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινά το δρόμο του προς την εγκατάλειψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και δεν θα γίνουν αμέσως αντιληπτές, οι συνέπειες θα είναι σημαντικές στην πολιτική, οικονομία, εργασία… καθώς επίσης και στα γήπεδα της Premier League. 

– «Πρέπει να υπερισχύσουν όσα μας ενώνουν, είναι η στιγμή της διαύγειας, της ισορροπίας και της ήρεμης δύναμης», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, μετά το Brexit.

– Θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη χαρακτήρισε τη σημερινή, ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας. «Αν κάνουμε την Ευρώπη δίκαιη, κανείς δεν θα φύγει» τόνισε πάντως. 

– Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις που ακολουθούν το Brexit. Η Ισπανία θα επιδιώξει συγκυβέρνηση στο Γιβραλτάρ μετά την απόφαση των Βρετανών να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

– Φωτιές στα εσωκομματικά της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο Κόμμα των Εργατικών, άναψε το Brexit, καθώς δύο βουλευτές τους κατέθεσαν σήμερα πρόταση μομφής κατά του επικεφαλής του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν. Υπενθυμίζεται ότι ο Κόρμπιν είχε στηρίξει την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γιουχάρισμα του Μπόρις Τζόνσον που δήλωσε: Η Βρετανία δεν πρέπει να βιαστεί για το Brexit. 

 

– Με δάκρυα χαράς υποδέχτηκε την ετυμηγορία της βρετανικής κάλπης για έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση η αντιπρόεδρος της ευρωσκεπτικιστικής και ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (ΑfD).

– Οι Βρετανοί αποφάσισαν να κουνήσουν το μαντίλι στην ευρωπαϊκή κοινότητα και η κοινότητα των χρηστών των social media δεν θα μπορούσαν παρτά να σχολιάσουν με χιούμορ το Brexit. Τρολάρισμα του Brexit στο twitter λοιπόν. 

Διαφήμιση