
Καρφί από το Αιγαίο
Γράφει από τη Χίο ο Νίκος Ροδίτης
Το έθιμο του Αη Γιάννη του Φανιστή!
Λάτρεις των εθίμων και των παραδόσεων μας είμαστε, έτσι όπως επιβάλλεται όλοι να είναι για να μη χάσουμε και την ταυτότητα μας ως Έλληνες, κατά ΄κει πάει το πράγμα, δυστυχώς μ’ αυτή τη νέα τάξη που μπλέξαμε και μ’ αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση… Όσο μπορούμε αντιστεκόμαστε και υποστηρίζουμε τα έθιμα μας, μ΄αυτά μεγαλώσαμε εξάλλου!
Με χαρά είδαμε να αναβιώνει και φέτος σε κάποιες περιοχές της Χίου την Πέμπτη που μας πέρασε παραμονή του Αη Γιάννη του Φανιστή ή Κλείδωνα ή αλλιώς Ριγανά! Το έθιμο είναι γνωστό πιστεύουμε, αλλά για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν να πούμε δυο λόγια – να θυμίσουμε και να ξυπνήσουμε όμορφες μνήμες σε κάποιους άλλους! Οι φανοί άναψαν πάλι σε μερικές γειτονιές του νησιού! Πιο ειδικότερα να αναφέρουμε χαρακτηριστικά, η εθελοντική Ομάδα Δράσης <<Το Κάστρο της Χίου – Ένας χαμένος παράδεισος>> πραγματοποίησε αυτή την πολύ ωραία εκδήλωση – αναβίωση του εθίμου κοντά στα Οθωμανικά Λουτρά στην περιοχή του Κάστρου της Χίου {100 μέτρα από την εκκλησιά του Αγίου Γεωργίου}!
Σχετική εκδήλωση είχαμε και στο χωριό της Λαγκάδας, εκεί μάλιστα την περασμένη Κυριακή μέλη του τοπικού Πολιτιστικού και Αθλητικού συλλόγου πήγαν και αποψίλωσαν – καθάρισαν ένα δάσος που έχουν εκεί. Οι παλιότεροι λένε πως αυτή είναι η πραγματική ρίζα του εθίμου, καθάριζαν δηλαδή τα δάση, τα χωράφια, τις αυλές των σπιτιών, γύρω – γύρω από τα χωριά επίσης, με διπλό σκοπό, προστάτευαν τους τόπους τους από τυχόν φωτιές το καλοκαίρι και όλα αυτά που μάζευαν τα έκαιγαν την παραμονή του Αη Γιαννιού! Εκεί στη Λαγκάδα πλαισίωσαν την εκδήλωση οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου και χορευτικά συγκροτήματα! Μπράβο γιατί αυτά πρέπει να μεταλαμπαδεύονται στις νεότερες γενιές!
Τέλος, ανάλογη εκδήλωση είχαμε και στα Καρδάμυλα της Χίου! Και του χρόνου να ευχηθούμε!







