Αρχική Νέα Τοπικά Ασφάλεια πολιτών & προσφύγων- αποσυμφόρηση νησιών, τι είπε ο Γ. Μουζάλας

Ασφάλεια πολιτών & προσφύγων- αποσυμφόρηση νησιών, τι είπε ο Γ. Μουζάλας

42

Στην ισορρόπηση των συμφερόντων των τοπικών πληθυσμών με τα συμφέροντα των προσφύγων στοχεύει η πολιτική της Κυβέρνησης για το προσφυγικό.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και οργανισμών στη Χίο, ζήτησε υπομονή από τους νησιώτες ενώ κύριος στόχος είναι η αποσυμφόρηση των νησιών και η αύξηση του αισθήματος ασφάλειας κατοίκων και προσφύγων.

Συγκεκριμένα έκανε σύσταση για υπομονή προς τους κατοίκους της Χίου, με τη διαβεβαίωση πως το προσεχές διάστημα και εφόσον είναι σε ισχύ η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία θα αποσυμφορηθεί το νησί (και κατά προέκταση και τα άλλα νησιά του Αιγαίου) από τους πρόσφυγες και μετανάστες, απεύθυνε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση με το Δήμαρχο Χίου, ζήτησε από τους Χιώτες να συνεχίσουν να είναι φιλικοί προς τους πρόσφυγες και να μην πέφτουν σε προκλήσεις, και σημείωσε ότι πολιτική της Κυβέρνησης είναι να ισορροπήσουν τα συμφέροντα των ντόπιων με τα συμφέροντα των προσφύγων.

 Ιδιαίτερα επισήμανε το δικαίωμα στην ασφάλεια και στην ευημερία που έχουν όλοι οι πολίτες και τόνισε ότι σύντομο θα αυξηθεί ο ρυθμός εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, οπότε όσοι πρόσφυγες το δικαιούνται θα μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως και τα ασυνόδευτα παιδιά

Αντίθετα θα συνεχιστούν οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία, ενώ θα τεθούν σε εφαρμογή και τα προγράμματα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για όσους επιθυμούν οικειοθελώς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

 Ο κ. Μουζάλας παραδέχτηκε ότι μετά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας τα πράγματα είναι δυσάρεστα και αυτό γιατί έχει αλλάξει η ψυχολογία των προσφύγων, αφού διαψεύσθηκαν ότι θα πάνε στην Ευρώπη.

 Αυστηρή τακτική θα ακολουθηθεί με τους πρόσφυγες και μετανάστες που δημιουργούν επεισόδια και πέφτουν σε ποινικά αδικήματα, αφού θα συνεχιστεί η πολιτική της μεταφοράς σε Κέντρα Προαναχώρησης.

 Ο κ. Μουζάλας έκανε ειδική αναφορά στα παιδιά σχολικής ηλικίας, σημειώνοντας ότι όσα είναι στα νησιά θεωρούνται transit και δεν θα πηγαίνουν στο σχολείο αλλά θα σχηματιστούν δομές για να έχουν εκπαιδευτική απασχόληση, σε αντίθεση με τα παιδιά προσφύγων που θα διαμένουν στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς χαρακτήρισε σαν πρώτο θέμα την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας από πλευράς πολιτών και ζήτησε την ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης για να απομονωθούν αυτοί που δημιουργούν προβλήματα.

Αναμένεται εξάλλου χρηματοδότηση του Δήμου, έτσι ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες, ενώ παρουσιάστηκε και η πρόταση του Δήμου Χίου για μεταφορά των δομών της Σούδας και του ΔΗΠΕΘΕ εκτός του κέντρου της πόλης που βρίσκονται σήμερα. Το ποσό από πλευράς Δήμου σχολιάστηκε πως μπορεί να είναι ύψους 200.000 ΕΥΡΩ.
Λύση των προβλημάτων σίτισης υποσχέθηκε επίσης ο κ. Μουζάλας. 
Να σημειώσουμε πως αναμενεται να ξεκινήσει από τον Ιούλιο πρόγραμμα σίτισης μέσω των κοινωνικών κουζίνων αλλά με τη στήριξη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και μετά την παρέλευση τριμήνου, εφόσον χρειαστεί να γίνει διαγωνισμός μέσω του στρατού.

Διαφήμιση