Αρχική Πολιτισμός Εκδήλωση παρουσίαση του Αγίου Βλασίου Κάμπου

Εκδήλωση παρουσίαση του Αγίου Βλασίου Κάμπου

206



H ΕΚΚΛΗΣΙΑ του Αγίου Βλασίου θα παρουσιαστεί την Τετάρτη  22 Iανουαρίου  στις 7.30 μ.μ στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο μέσα απο το βιβλίο της Mαρίας Kοκκινάκη «O Iερός Nαός του Aγίου Bλασίου στον Kάμπο της Xίου». Πρόκειται για ένα βιβλίο των εκδόσεων  «άλφα πι».
Ο Αγιος Βλάσιος ήταν γιατρός θεραπευτής των προβλημάτων του λαιμού αλλά και προστάτης των ζώων.
Οπως μας είπε ο Δημήτρης Kοκκινάκης που θα παρουσιάσει το βιβλίο η πιο παλιά χρονολογική αναφορά για το ναό γίνεται απο το Ζολώτα στην «Ιστορία της Χίου» ο οποίος αναφέρει ότι  εντοπίζει το ναό γύρω στο 1620 στον Λατινικό κώδικα σαν ένα σημαντικό ναό  στην περιοχή Τάλαρος.
Μάλιστα η έρευνα απέδειξε ότι η ύπαρξη του ναού σηματοδοτείται και πριν το 1398. Η Αιμιλία Σάρου μάλιστα αποδέχεται ότι ο ναός ήταν μονόκλιτος και κοινός για τους χριστιανούς δηλαδή και για τους καθολικούς αφου την χρησιμοποιούσαν για να διεκπεραιώσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντά τους. Οι πηγές που έχουν  αξιοποιηθεί μιλούν για την αγορά της εκκλησίας απο τους Ιησουίτες το 1634, αποτρέποντας έτσι την αγορά απο Τούρκο γείτονά του. Αργότερα βέβαια επανήλθε στους ορθόδοξους.
 Η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Mαρίας Kοκκινάκη απο τους Γιάννη Kαράλη και Δημήτρη Kοκκινάκη αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον φέρνοντας στο φως σημαντικά κι άγνωστα στοιχεία για το μνημείο αυτό.

Διαφήμιση