Αρχική Πολιτισμός Βιβλία Οι ορχιδέες της Χίου παρουσιάζονται

Οι ορχιδέες της Χίου παρουσιάζονται

526


 


ΣΤΙΣ ΟΡΧΙΔΕΕΣ της Χίου αναφέρεται το νέο βιβλίο του Παντελή Αδ. Σαλιάρη, που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες σε έκδοση του Δήμου Καρδαμύλων.
Πρόκειται για μια καταγραφή των αυτοφυών ορχιδέων στα νησιά Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.
Οι ορχιδέες, πολυετή ποώδη φυτά, χαρακτηρίζονται απο την ιδιάζουσα δομή του άνθους τους κάτι που διαπιστώνει κανείς παρατηρώντας τις προσεχτικά ανάμεσα στις πέτρες που μπορεί κανείς να τις συναντήσει, αφού είναι τα σημεία που φυτρώνουν καθώς προσπαθουν να προστατευτούν.
Στην Ευρώπη υπάρχουν 250 είδη επίγειων ορχιδεών, 92 εκ των οποίων συναντώνται στη Χίο. Γενικά η χλωρίδα του νησιού είναι πολύ πλούσια αφού περιλαμβάνει είδη του ευρωπαϊκού αλλά και του ασιατικού χώρου. Στον πλούτο αυτό τα πρωτεία κρατούν η Κάρπαθος κι η Κρήτη όπου εκεί συναντά κανείς και φυτά του αφρικανικού χώρου.
Ανάμεσα σε μερικές ορχιδέες και σε έντομα υπάρχει μεγάλη ομοιότητα, όπως μας πληροφορεί ο Π. Σαλιάρης στο βιβλίο του. Αυτό βοηθά στην επικονίαση των φυτών απο τα έντομα που «ξεγελιούνται» απο την ομοιότητα και νομίζουν ότι πρόκειται για όμοιό τους έντομο.
Κάθε είδος έχει το δικό του επικονιαστή και κάθε έντομο επικονιαστής έχει τη δική του ορχιδέα. Σε αυτη την ομοιότητα ορχιδέων με έντομα οφείλονται κι οι λαικές  τους ονομασίες.
Παλιότερα τα διάφορα είδη χρησιμοποιούνταν σαν φάρμακο, χρησιμοποιούνταν στην παραγωγή κόλας, ενώ από τους κονδύλους ορισμένων ειδών όπως το σερνικοβότανο, έπαιρναν το σαλέπι. Σε πολλές χώρες οι ορχιδέες προστατεύονται με ειδικούς νόμους κι απαγορεύεται η
εξόρυξη των κονδύλων, η κοπή των λουλουδιών.
Με μια σύντομη βόλτα στην ύπαιθρο διαπιστώνει κανείς -ειδικά την Άνοιξη- τη μαγεία της φύσης, την αρμονία, την λεπτομέρεια, την ποικιλία και την πολυπλοκότητα των ειδών. Μάλιστα είναι τετοια η ποικιλία των ειδών που το νησί μας γίνεται πόλος έλξης επισκεπτών για να μελετήσουν τη χλωρίδα της Χίου.
 Αυτό τον πλούτο των ορχιδεών του νομού της Χίου έχει …αιχμαλωτίσει ο Π. Σαλιάρης στο τελευταίο του βιβλίο -έχει ήδη κυκλοφορήσει το βιβλίο «Τα αγριολούλουδα της Χίου»- όπου εκτός από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που αναφέρει για τις ορχιδέες, παρουσιάζει και πλούσιο φωτογραφικό υλικό με τα είδη που συναντάμε, κάνοντας όπου κρίνει σκόπιμο και τη σύγκριση με αντίστοιχα φυτά άλλων περιοχών, δίνοντας πληροφορίες για τον τόπο που φύονται, την περίοδο άνθησής τους, τη συχνότητα που τις συναντάμε και την περιοχή.
Παραδίνοντάς μας αυτό το βιβλίο ο Παντελής Σαλιάρης μας παροτρύνει να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε τις ορχιδέες και τους βιοτόπους τους. Πάντως μετά από τις πληροφορίες αλλά και τις φωτογραφίες που υπάρχουν στο βιβλίο αυτό, είναι πιά εύκολο να αναγνωρίσουμε μια ορχιδέα όταν τη συναντήσουμε στην εξοχή. Αρκεί να …κοιτάμε προσεχτικά στο έδαφος.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣτη Χίο το φάϊναλ φορ στο ΠΟΛΟ
Επόμενο άρθροΟι προθεσμίες μελετών και έργων προβληματίζουν τη Νομαρχιακή Επιτροπή