Αρχική Πολιτισμός Ο “Ψύλλος” που δεν έγινε ελέφαντας

Ο “Ψύλλος” που δεν έγινε ελέφαντας

79


Το νεανικό πλάνο και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, απευθύνθηκαν γιά άλλη μια φορά στα παιδιά της Χίου, μέσα απο προβολές ποιοτικών ταινιών. Ετσι σήμερα το πρωί στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο της Χίου οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Χίου και του Γυμνασίου Καρδαμύλων, παρακολούθησαν την πολυβραβευμένη κινηματογραφική ταινία «Ψύλλος».
Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία ενός νεαρού δημοσιογράφου που έβγαζε μια μαθητική εφημερίδα απο τότε που πήγαινε στο Δημοτικό. Ο Δημήτρης Σπύρου δημιουργός της ταινίας, συνάντησε το παιδί όταν γύριζε ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ και μετά απο λίγα χρόνια,το 1990, ολοκλήρωσε την ταινία με ήρωα το μικρό δημοσιογράφο.
Η ταινία που ακολούθησε διεθνή πορεία, αναγνωρίστηκε στην Ελλάδα …δύο χρόνια αργότερα. Οι θεατές στη συζήτηση που ακολουθούσε μετα απο την προβολή παρότρυναν το δημιουργό της να γράψει ένα μυθιστόρημα με αυτό το θέμα . Οπερ και εγέ
νετο. Το 1993 και κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Πατάκη.
«Ψύλλος » είναι ο τίτλος μιας εφημεριδούλας που εκδίδει και συντάσει ο δωδεκάχρονος μαθητής Ηλίας Συλαϊδής, σ’ένα απομονωμένο χωριό της ορεινής Ολυμπίας, ο οποίος είναι τόσο ταυτισμένος με την εφημερίδα του που κανείς δεν τον φωνάζει με το πραγματικό του όνομα. Κι όπως γράφει σ’ένα φύλλο της εφημερίδας του « Ο Ψύλλος είναι ένα όνειρο, τα ταξίδια που θέλω να κάνω, είναι το σπάσιμο των συνόρων του μικρού χωριου μου, είναι τα φτερά που με βοηθούν να πετάξω μακριά »…
Οι μαθητές που παρακολούθησαν την ταινία έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.Το όνειρο κι ο στόχος, η αγάπη για την υγειή δημοσιογραφία,  το πάθος του νεαρού να υπερασπιστεί τους στόχους του, τους συγκίνησαν. Και περισσότερο αυτό που αρνήθηκε στο τέλος ο μικρός Ηλίας. Η εφημερίδα του απο ψύλλος να γίνει …ελέφαντας. Κάτι που φοβήθηκε όταν συγκέντρωσε το ξαφνικό υποκριτικό ενδιαφέρον των χωριανών του που πριν λίγο είχαν απαράδεκτη συμπεριφορά. Δείχνοντας έτσι ότι ήταν αποφασισμένος να ακολουθήσει το δύσκολο αλλά μαγευτικό δρόμο του χωρίς συμβιβασμούς κι υποχωρήσεις στο όνομα της έμμεσης χρηματοδότησης της εφημερίδας του.
Ετσι ο ψύλλος του δεν έγινε ελέφαντας.
Η συνέχεια επί της οθόνης ή καλύτερα επι του χάρτου.Οι προβολές θα συνεχιστούν την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣτη Χίο το φάϊναλ φορ στο ΠΟΛΟ
Επόμενο άρθροΟι προθεσμίες μελετών και έργων προβληματίζουν τη Νομαρχιακή Επιτροπή