Αρχική Ομογένεια Ημερολόγιο- εκδηλώσεις Κουρουνιωτών- Εγρηγοριανών

Ημερολόγιο- εκδηλώσεις Κουρουνιωτών- Εγρηγοριανών

59


 ΜΕ ΘΕΜΑ τα «Τσαγκαράδικα και Τσαγκάρηδες» κυκλοφόρησε το νέο ημερολόγιο των Κουρουνιωτών και Εγρηγοριανών.
Πρόκειται για κοινή έκδοση των Συλλόγων Κουρουνιωτών Εγρηγοριανών Χίου, Αττικής και Αμερικής, ως συνέχεια τών θεματικών ημερολογίων που ξεκίνησαν από το 2002 οι προαναφερόμενοι σύλλογοι και στόχο έχουν να καταγράψουν επαγγελματίες και επαγγέλματα που άνθισαν στα χωριά μας και τα οποία έχουν εκλείψει ή κινδυνεύουν να εκλείψουν.
«Στο φετινό ημερολόγιο καταγράφετε με κάθε λεπτομέρεια η ιστορία τού υποδήματος στα χωριά μας και τών ανθρώπων που άσκησαν το επάγγελμα τού τσαγκάρη. Οπτικά κοσμείται με τις φωτογραφίες των τσαγκάρηδων, τα εργαλεία με τα οποία άσκησαν το επάγγελμά τους. Τις τελευταίες αυτές φωτογραφίες παρεχώρησε ευγενικά το λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς», σημειώνεται στο σχετικό δελτίο τύπου του Συλλόγου Κουρουνιωτών- Εγρηγοριανών Αττικής «΄Αγιος Γιάννης Θεολόγος».


Η πρωτοχρονιάτικη γιορτή
Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου έγινε επίσης η καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη γιορτή τού Συλλόγου, σε αίθουσα τού Ξενοδοχείου CORAL, στο Παλαιό Φάληρο.
Την εκδήλωση αυτή τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ. Διονύσιος, ο Γενικός Γραμματέας τού Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, καλός παλιός φίλος τού Συλλόγου Δημήτρης Ευσταθιάδης, ο Αντιπρόεδρος τής Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής (Ο.Χ.Σ.Α.) Αργύρης Κοκκινάκης, ο Αντιπρόεδρος τής Χιακής Αδελφότητας Αττικοβοιωτίας “Ο ΚΟΡΑΗΣ” Αντώνης Χλωρός, πρόεδροι και εκπρόσωποι πολλών Συλλόγων από τα χωριά τής Αμανής και πλήθος κόσμου.
Ο Σεβασμιότατος ευλόγησε την πίτα και ευχήθηκε στο Σύλλογο και τούς προσκεκλημένους για τον καινούργιο χρόνο.
Ευχές απηύθυνε και ο πρόεδρός του Συλλόγου Στέλιος Μιχαλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στις δραστηριότητες τού Συλλόγου.
Η γιορτή εκτός από το κόψιμο τής πίτας (ο τυχερός τής χρονιάς ήταν ο κ. Νίκος Περτέσης, που να σημειωθεί ότι είχε και το 2002 βρει το κομμάτι με το φλουρί) και τα δώρα που πρόσφερε ο Σύλλογος στα παιδιά τών μελών και τών φίλων του, περιελάμβανε και δύο ακόμη σημαντικές εκδηλώσεις.


Βραβεύσεις συγχωριανών
Τη βράβευση τού συγχωριανού μας καθηγητή Δρ. Κώστα Δ. Μιχαλάκη για την ανεκτίμητη προσφορά του στα γράμματα και την απονομή επαίνων στα παιδιά τών συγχωριανών μας που πέτυχαν να εισαχθούν στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα τής χώρας το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.
Για την προσωπικότητα και το πολυσχιδές έργο τού Δρ. Κώστα Μιχαλάκη μίλησαν διακεκριμένοι επιστήμονες από τα χωριά μας (μερικοί από τούς οποίους υπήρξαν μαθητές του στο Δημοτικό Σχολείο Κουρουνίων και ακολουθώντας το παράδειγμά του διέπρεψαν στο χώρο τής επιστήμης τους).
Συγκεκριμένα μίλησαν ο καθηγητής τού πανεπιστημίου τής Βοστόνης Δρ. Βασίλης Ζαννής (μέσω εκπροσώπου, αφού ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν τού επέτρεψαν να παραστεί αυτοπροσώπως), ο οποίος αναφέρθηκε στην προσφορά του τιμωμένου στην Ελληνική και την παγκόσμια παιδεία, ο πολιτικός μηχανικός και πρώην πρόεδρος τού Συλλόγου Γιάννης Κυριακάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στον δάσκαλο Κώστα Μιχαλάκη και την προσφορά του στα παιδιά τού χωριού μας και τέλος από τη νέα γενιά τών επιστημόνων τού τόπου μας ο καθηγητής Γιάννης Β. Βουρνούς, ο οποίος αναφέρθηκε στον επιστήμονα Κώστα Μιχαλάκη, στο μέγεθος τής προσφοράς της, στην ευρυμάθειά του και την αναγνώριση του στο χώρο τής παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.
Διαβάστηκε γράμμα τού τιμωμένου προς τον πρόεδρο και τα μέλη τού Συλλόγου με ευχαριστίες για τη εξαιρετική τιμή που τού γίνεται και ευχές για πρόοδο και επιτυχίες τού Συλλόγου, καθώς και ευχές για τον καινούργιο χρόνο. Με το γράμμα αυτό όρισε ως εκπρόσωπό του να παραλάβει το βραβείο τον κ. Γιάννη Β. Βουρνού.
Το βραβείο επέδωσε στον κ. Βουρνού ο πρόεδρος τού Συλλόγου, Στέλιος Μιχαλάκης.
Στη συνέχεια τιμήθηκαν τα παιδιά τών συγχωριανών μας που εισήχθησαν στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα τής χώρας.
Συγκεκριμένα τιμήθηκαν κατ’ αλφαβητική σειρά οι:
1. Καπετάνιος Κων/νος εισήχθη στη Σ.Μ.Υ.Ν. τού Πολεμικού Ναυτικού.
2. Κεφάλα Δεστίνα εισήχθη στο Φαρμακευτικό τμήμα τού Πανεπιστημίου Αθηνών.
3. Λιωζίδου Ματούλα εισήχθη στο τμήμα Αισθητικής τών ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
4. Πιτροπάκη Άννα εισήχθη στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο ετήσιος χορός τού Συλλόγου
Το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί ο ετήσιος χορός του Συλλόγου στην στην αίθουσα τών Ποντίων “ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ”, Δαβάκη 10 και Δοϊράνης στην Καλλιθέα.


ΦΩΤΟ: www.chiosonline.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣοφία Καρασούλη: μια χιώτισσα στο Βανκούβερ
Επόμενο άρθροΒραβεύσεις μαθητών, αθλητών την Παρασκευή