Αρχική Πολιτισμός Αγιος Τρύφωνας, προστάτης των αμπελουργών

Αγιος Τρύφωνας, προστάτης των αμπελουργών

155


Την πρώτη Φεβρουάριου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την μνήμη του Αγίου Τρύφωνα, που έχει καθιερωθεί σαν προστάτης των αμπελουργών, παρόλο οι συναξαριστές  δεν αναφέρουν γεγονότα που να συνδέουν τον Αγιο με το αμπέλι.
Ο Άγιος Τρύφων γεννήθηκε στην Λάμψακο, παραλιακή πόλη της Φρυγίας και μαρτύρησε στη Νίκαια της φρυγικής Βιθυνίας το 249 μ.Χ., επί  αυτοκρατορίας Δεκίου.
Ο Άγιος Τρύφων, πολιούχος της Νίκαιας, συνδέεται με το κρασί επειδή κατάγονταν από μια  περιοχή που ήταν απο τους μεγαλύτερους αμπελότοπους της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Η θέση της γιορτής του στον ετήσιο κύκλο πρέπει να έπαιξε επίσης ρόλο στην καθιέρωση του Αγίου ως προστάτη των αμπελουργών.
Η εορτή του Αγίου ο οποίος  στις νεότερες αγιογραφίες κρατά κλαδευτήρι, συμπίπτει με την περίοδο του κλαδέματος των αμπελιών. Σημαντική τεχνική εργασία που χρειάζεται πείρα και γνώση,αφου καθορίζει την πορεία των κλημάτων. Ετσι ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που επηρεάζει το βλαστικό κύκλο των αμπελιών.
Οπως αναφέρει η φιλόλογος – λαογράφος Ζέτα Παπαγεωργοπούλου,
οταν μετά το 1922 οι ελληνικοί πληθυσμοί της Ανατολικής Ρωμυλίας άφησαν τις κατάφυτες από αμπέλια περιοχές και εγκατασταθηκαν  στην Ελλάδα, ο Άγιος Τρύφων ήταν ήδη καθιερωμένος ως προστάτης των αμπελουργών στους χριστιανικούς πληθυσμούς της βαλκανικής χερσονήσου ιδιαίτερα στις περιοχές της Μακεδονίας
Οι πρόσφυγες όμως από τους αμπελότοπους της Ανατολικής Ρωμυλίας πραγματοποιούν την εντυπωσιακή τελετουργία του κουρμπανιού, αιματηρής θυσίας προς τιμήν του Αγίου Τρύφωνα, που την έφεραν με τις λιγοστές αποσκευές τους και τη μεταφύτευσαν στις νέες τους  πατρίδες. 
  
  

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΒραβεία υπουργείου Αιγαίου σε μαθητές- αθλητές
Επόμενο άρθροΑλλοτινές μου εποχές…