Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Βραβεία υπουργείου Αιγαίου σε μαθητές- αθλητές

Βραβεία υπουργείου Αιγαίου σε μαθητές- αθλητές

40

 «Άρωμα Αιγαίου» και στίχους του Οδυσσέα Ελύτη πλημμύρισε η αίθουσα της Παλιάς Βουλής από την παρουσία δεκάδων μαθητών από τα μικρά νησιά του Αιγαίου, που τιμήθηκαν την Παρασκευή, σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε το Υπουργείο Αιγαίου, για τις επιδόσεις τους στην μόρφωση, τον αθλητισμό και το πολιτισμό.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, η σύζυγος του Πρωθυπουργού κυρία Δάφνη Σημίτη, ο Υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, η Υφυπουργός Παιδείας Ελένη Κούρκουλα και οι γνωστοί συγγραφείς Σοφία Ζαραμπούκα και Ζώρζ Σαρρή. Παρόντες ακόμα, οι βουλευτές από τους Νομούς του Αιγαίου, Νίκος Λεβογιάννης, Φραγκλίνος Παπαδέλης, Ελισάβετ Παπαζώη, Αθανάσιος Βαρίνος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών και των νησιωτικών συλλόγων και πολύς κόσμος.
Η συγγραφέας Σοφία Ζαραμπούκα, με ένα ζεστό και ανθρώπινο λόγο, εξήρε την προσπάθεια των μαθητών των μικρών νησιών, τους προέτρεψε να συνεχίσουν την όμορφη προσπάθεια τους και να μην πτοούνται από την όποια δυσκολία, ενώ με ποιητική ευαισθησία περιέγραψε την Ελλάδα των νησιών και της θάλασσας .
Με στίχους του μεγάλου ποιητή Οδυσσέα Ελύτη (γραμμένους το 1943, στα δύσκολα δηλαδή χρόνια της κατοχής) , τίμησε τα παιδιά, τους γονείς και τους καθηγητές τους, η συγγραφέας Ζώρζ Σαρρή .  
Ο Υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, αφού συνεχάρη το Υπουργείο Αιγαίου για την πρωτοβουλία του, υπογράμμισε ότι «το Αιγαίο είναι το λίκνο του Ελληνισμού» και πως όλη η πολιτική της Κυβέρνησης αποσκοπεί στην διαφύλαξη του. Ο κ. Ευθυμίου αναφέρθηκε επίσης διεξοδικά στις προσπάθειες που γίνονται στο χώρο της Παιδείας στα νησιά του Αιγαίου και υπογράμμισε ότι η ποιότητα της Παιδείας που παρέχεται αντισταθμίζει τις όποιες ελλείψεις υπάρχουν στα μικρά νησιά.  


Ο Υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης, υπογράμμισε πως «η ημέρα αυτή, όπως καθιερώθηκε από το Υπουργείο μας, είναι αφιερωμένη στα παιδιά των νησιών του Αιγαίου» και ότι το «Αιγαίο της Ελλάδας εξακολουθεί να υπάρχει γιατί στα μικρά νησιά παραμένουν αναπνέοντας τον θαλασσινό αέρα τις δύσκολες μέρες και νύχτες του χειμώνα οι ριζωμένοι στα βράχια των νησιών, Αιγαιοπελαγίτες. Σε αυτούς και μόνο κατά κύριο λόγο θα βασιστεί στο διηνεκές η ελληνικότητα του Αρχιπελάγους και όχι στην μεγάλη στρατιωτική παρουσία μας.
Ακόμα ο κ. Σηφουνάκης υπογράμμισε ότι «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των νησιών τις τελευταίες δεκαετίες ήταν η πληθυσμιακή τους «αιμορραγία», λόγω της μετανάστευσης προς αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό. Αυτή η τάση όχι μόνο συγκρατήθηκε αλλά και ανατράπηκε εντυπωσιακά, με βάση τα στοιχεία και της τελευταίας απογραφής.
«Γι’ αυτό εργαζόμαστε συστηματικά και βλέπουμε  σε νησιά των 100 ή των 250 κατοίκων, όπως ο Αϊ – Στράτης, να λειτουργεί  πλήρες Γυμνάσιο και πλήρες Λύκειο, έστω και αν φοιτά ένας ή δύο μαθητές σε κάθε τάξη. Που σημαίνει ότι σε κάθε μαθητή αντιστοιχεί πολλαπλάσιος αριθμός καθηγητών». Ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα το Γυμνάσιο Οινουσσών (16 μαθητές, 13 καθηγητές) , το Γυμνάσιο Τήλου (6 μαθητές, 13 καθηγητές), το Γυμνάσιο Καστελόριζου (14 μαθητές, 14 καθηγητές) κ.α.»
«Στο πλαίσιο της πολιτικής για την άρση της απομόνωσης των μικρών νησιών και την παροχή κινήτρων στους μαθητές και τη νεολαία για πρόοδο και γνώση, καθιερώσαμε την χορήγηση βραβείων και υποτροφιών σε μαθητές και σπουδαστές που διακρίνονται για τις επιδόσεις τους στην εκπαίδευση και στον αθλητισμό», είπε ο κ. Σηφουνάκης .

Διαφήμιση