Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για περιβαλλοντικές παραβάσεις

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για περιβαλλοντικές παραβάσεις

28


Για μια ακόμα φορά η Ελλάδα καλείται να λογοδοτήσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, εξαιτίας των περιβαλλοντικών παραβάσεων.
Μέσα σε διάστημα μιας μόλις εβδομάδας τρεις φορές συμπεριλήφθηκε στις λίστες των χωρών, κατά των οποίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινεί διαδικασία επί παραβάσει “για παράλειψη ορθής εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου” στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, τονίζει σε ανακοίνωση του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Μιχάλης Παπαγιαννάκης.
Συγκεκριμένα η Επιτροπή προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδος για τις εξής παραβάσεις:
* Μη μεταφορά της Οδηγίας 96/61/ΕΚ στο Ελληνικό δίκαιο σχετικά με την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης από βιομηχανικές μονάδες. Στις 21 Ιανουαρίου 2003 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε επιστολή προειδοποίησης στην Ελλάδα, βάσει του άρθρου 228, για μη συμμόρφωση με την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. 
* Παραβίαση της Οδηγίας περί “των επιπτώσεων που έχουν στο περιβάλλον δημόσια και ιδιωτικά έργα και προγράμματα”. Στις 27 Ιανουαρίου 2003 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα (τελευταίο προδικαστικό στάδιο) για πλημμελή εφαρμογή την εν λόγω Οδηγίας.
* Παράλειψη ορθής εφαρμογής κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με τις εκπομπές αερίων. Στις 28 Ιανουαρίου 2003 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από διερεύνηση καταγγελίας σχετικά με το σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Λινοπεράματα Κρήτης κατηγορεί την Ελλάδα ότι εδώ και 15 χρόνια παραλείπει να λάβει επαρκή μέτρα για να καταστήσει την εγκατάσταση αυτή λιγότερο επιβλαβή για το περιβάλλον.
Σχολιάζοντας την κλήση της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου  Μιχάλης Παπαγιαννάκης επισημαίνοντας ότι στον κατάλογο παραβατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνονται και άλλες κοινοτικές χώρες (Μεγάλη Βρετανία, Αυστρία, Γερμανία, Φινλανδία κλπ). δήλωσε: “Αυτό βέβαια είναι μια πολύ μικρή παρηγοριά τόσο για το ελληνικό περιβάλλον όσο και για τους έλληνες πολίτες, οι οποίοι σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκα πρόστιμα”.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤο Φεβρουάριο οι αίθουσες σε 3ο, 8ο
Επόμενο άρθροΑγιος Τρύφωνας, προστάτης των αμπελουργών