Αρχική Πολιτισμός Ξενοδοχείο ΑΠΟΛΛΩΝ, περιμένοντας την ανακαίνιση

Ξενοδοχείο ΑΠΟΛΛΩΝ, περιμένοντας την ανακαίνιση

36


Την ανακαίνιση του παλιού ξενοδοχείου ΑΠΟΛΛΩΝ σχεδιάζει η νέα δημοτική αρχή στα πλαίσια της αναβάθμισης του Κάστρου. Αυτό συζητήθηκε μεταξύ άλλων στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα του Δημάρχου Χίου Μάρκου Μεννή με τη Γενική Γραμματέα του Υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και με τη συμμετοχή της Υφυπουργού Υγείας Ελπίδας Τσουρή. Ηδη έχει συσταθεί ομάδα εργασίας για να υπολογίσει  το κόστος των παρεμβάσεων.
Η φθορά του χρόνου, απειλητική για το ξενοδοχείο, όπου η ταμπέλα του μαρτυρά πως πριν χρόνια λειτουργούσε εκεί, στην καρδιά της πλατείας του Κάστρου. Το ξενοδοχείο Ε’ κατηγορίας στεγάζονταν σε ένα παλιό τουρκικό κτίριο που βρέθηκε με αγορά στα χέρια του Αναγνώστη Μωραίτη.
 Το διόρωφο κτίριο όπου στεγάζονταν το ΑΠΟΛΛΩΝ ήταν χωρισμένο στα δύο Το μισό ήταν το σπίτι της οικογένειας και το άλλο λειτουργούσε σαν ξενοδοχείο έχοντας 7 δωμάτια με ξύλινα βαμμένα πατώματα. Ο ιδιοκτήτης του ήταν μικρασιάτης πρόσφυγας κα
ι ξεκίνησε την επιχείρησή του στα 1926 και ήταν το μόνο ιδιόκτητο ξενοδοχείο που λειτούργησε μέχρι τη Γερμανική Κατοχή, εξυπηρετώντας κύρια τους βορειοχωρούσους που κατέβαιναν για δουλειές στη χώρα και τους γυρολόγους που περνούσαν από το νησί. Για την ιστοράι του ξενοδοχείου μας μίλησε ένας παό τους κληρονόμους της οικογένειας και σήμερα μόνιμος κάτοικος Αμερικής ο Μανώλης Μωραϊτης που κάθε καλοκαίρι φροντίζει να επισκέπτεται τη γενέτειρα.
Τα σχέδια αυτά που συζητούνται τους τελευταίους μήνες και τώρα μπαίνουν πάλι επί τάπητος, είναι ένα βήμα ώστε το Κάστρο, μνημείο που θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερη αίγλη στην ταυτότητα της πόλης μας, να αναβαθμιστεί  και όλοι οι χώροι του απο τα προσφυγόσπιτα μέχρι τα διώροφά του, απο τις αποθήκες μέχρι τις καμάρες του να αποτελέσουν χώρο εγκατάστασης ανθρώπων και φιλοξενίας πολιτισμού.
Κι ίσως πάλι μπαίνοντας στην κεντρική πλατεία του Κάστρου να φαντάζει το ξενοδοχείο ΑΠΟΛΛΩΝ, που ανακαινισμένο θα φιλοξενεί τους επισκέπτες του νησιού μας.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο“Κοκκίνησε” η πισίνα του Ιωνικού
Επόμενο άρθροΓήπεδο στην Καλλιμασιά αποφάσισε η ΕΠΣ