Αρχική Πολιτισμός Τιμή στους λαϊκούς ποιητές

Τιμή στους λαϊκούς ποιητές

31

 
Η συγκίνηση του 87χρονου Θανάση Στάμπολου (γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη το 1916 και από το 1920 στη Χίο) ήταν ορατή σε όλους όταν τον κάλεσε στο βήμα του ΟΜΗΡΕΙΟΥ ο Πρόεδρος του Φιλοτεχνικού Ομίλου Γιάννης Καράλης, στην  εκδήλωση προς τιμήν του.
Στο πρόσωπο του κυρ Θανάση τιμήθηκαν όλοι οι λαϊκοί ποιητές, αυτοί που έχουν το στίχο και τη ρίμα τρόπο ζωής για να σχολιάζουν τα νέα -καλά ή κακά- που συμβαίνουν σε αυτόν εδώ τον τόπο.
Επικό χαρακτήρα είχε η κύρια ομιλία του ποιητή Χρήστου Μπελλέ, με θέμα: “Λαϊκοί Ποιητές- Θανάσης Κ. Σταμπόλος”.  Ο Χρήστος Μπελλές μας έκανε ένα μεγάλο ταξίδι στη Χίο του Οινοπίωνα και του Ομήρου, πριν φθάσουμε σε νεώτερα χρόνια με αναφορές σε λαϊκούς ποιητές.
Μάλλον ήταν ιδιαίτερα αναλυτική
η αναφορά στον Αριούσιο Οίνο και στη συνέχεια στους Ομηρίδες, μαθητές του Ομήρου, ενώ πολύ καλή -αν και ενδεικτική η αναφορά σε νεώτερους λαϊκούς ποιητές που παρουσίαζαν το μεγάλο σεισμό του 1881 μέχρι και τις μάχες του Αίπους στους αγώνες για την απελευθέρωση του νησιού.
Οι ρίμες έκαναν τον ομιλητή να μην αντέξει και να βάλει τα… γέλια, 
ενθυμούμενος όπως μας είπε στη συνέχεια κάποιους στίχους που εν ήδη λαϊκής ποίησης έστησαν νωρίτερα με το Δημήτρη Αυγουστίδη.
Ο τελευταίος μαζί με την Ελένη Αμπανούδη και το Μπάμπη Σαχτούρη διάβασαν ποιήματα, επιλεγμένα από τον ομιλητή, και το βιογραφικό του Θανάση Στάμπολου. (Να σημειώσουμε ότι έχουν εκδοθεί δύο ποιητικές του συλλογές με τη χοηγία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου Χίου, αντίστοιχα).
Κοινή αίσθηση ότι η ανάληψη της πρωτοβουλίας από τον ΦΟΚ ήταν ιδιαίτερα σημαντική, σαν ελάχιστη αναγνώριση της αξίας των λαϊκών ποιητών. Των ανθρώπων που με δικά τους έξοδα εκδίδουν συνήθως τα βιβλία τους, με στίχους δουλεμένους με τη λαϊκή σοφία και την καθημερινή πάλη για τη ζωή.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤαρκόφσκι την Παρασκευή από την Κινηματογραφική Λέσχη
Επόμενο άρθροΕκδήλωση μνήμης για το WIRIL