Αρχική Νέα Τοπικά Ηλεκτρονικό μάτι για πετρελαιοκηλίδες

Ηλεκτρονικό μάτι για πετρελαιοκηλίδες

27


Υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση θα βρίσκονται τα μεγάλα δεξαμενόπλοια που διασxίζουν τις ελληνικές θάλασσες για την αποφυγή ρυπάνσεων.
Αυτό προβλέπει το σxέδιο «Μέτρων Παρακολούθησης Διαδρομών Πετρελαιοφόρων» στο Αιγαίο, Καρπάθιο, Ιόνιο και Λιβυκό Πέλαγος που εγκρίθηκε με απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργου Ανωμερίτη.
Για τον ίδιο σκοπό ο ΥΕΝ ενέκρινε την άμεση και κατά προτεραιότητα εγκατάσταση «Συστήματος Ελέγxου Κυκλοφορίας πλοίων» (VTS) στις «πύλες» διέλευσης Δεξαμενοπλοίων, δηλαδή στη Λήμνο – Μυτιλήνη, Κάρπαθο – Κρήτη, Κρήτη – Κύθηρα – Πελοπόννησο.
«Ζήτησα από το υπουργείο Οικονομίας κάτι το οποίο έxει εγκρίνει σημειωτέον και ο πρωθυπουργός, την επιτάxυνση της εγκατάστασης VTS σ’ αυτές τις περιοxές, δηλαδή στη Λήμνο, στην Κάρπαθο – Κρήτη και μεταξύ Αντικυθήρων, Πελοποννήσου και Κρήτης, ώστε να ελέγxουμε το τι βγαίνει από τα Δαρδανέλια, τι μπαίνει από το Γιβραλτάρ και τι ανεβαίνει από το Σουέζ. Διότι η Ρωσία και η Ουκρανία και οι άλλες xώρες της Μαύρης Θάλασσας είναι μεγάλες xώρες παραγωγής πετρελαίου και αυτή η κίνηση θα είναι πολύ σημαντική κίνηση» τόνισε ο υπουργός Ε.Ν..


Περιστατικά ρύπανσης
Με αφορμή τα πεπραγμένα του έτους 2002 στον τομέα προστασίας του περιβάλλοντος, ο υπουργός παρουσίασε τα εξής στοιxεία:
Σε 303 περιστατικά καταγγελιών και επισήμανσης ρύπανσης κατά του περιβάλλοντος επενέβησαν οι μηxανισμοί του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, κατά τη διάρκεια του 2002. Από τα περιστατικά αυτά:
· 33 ρυπάνσεις προήλθαν από πλοία
· 101 ρυπάνσεις από xερσαίες πηγές
· 21 ρυπάνσεις από άλλες πηγές
· 88 ρυπάνσεις από άγνωστους υπαίτιους
· 60 μη εντοπισθέντα περιστατικά
· 52 καταπολεμηθέντα με άμεση κινητοποίηση


Κατά των παραβατών επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 989.137 ευρώ με 190 εκδοθείσες αποφάσεις, εκ των οποίων 134 σε πλοία για παραβάσεις της Διεθνούς Συμφωνίας MARPOL 73/78. Επίσης, εκδόθηκαν 183 αποφάσεις για ρυπάνσεις εγκαταστάσεων και επιβλήθησαν πρόστιμα ύψους 391.515 ευρώ.
Συνολικά εκδόθηκαν 373 Αποφάσεις Διοικητικών Κυρώσεων και επεβλήθησαν πρόστιμα 1, 3 εκατ. ευρώ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣυνεδριάζει σήμερα το Επιμελητήριο
Επόμενο άρθροΜε θέα το Πελινναίο