Αρχική Απόψεις Aρθρα 7ο Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ: Μπράβο στη Χίο!, της Ελ. Λυκοπάντη

7ο Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ: Μπράβο στη Χίο!, της Ελ. Λυκοπάντη

117

ANOIKTHEΠΙΣΤΟΛΗ
Από 7ο Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗ ΧΙΟ!

Έληξε το 7ο Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, 1-9 Ιουλίου, με θετικό πρόσημο, που οφείλεται στο επίπεδο, την ποικιλία, το πλήθος των εκδηλώσεων και τον αριθμό των προσώπων που ωφελήθηκαν άμεσα ή έμμεσα. Στόχος του πολιτιστικού και ανθρωπιστικού οργανισμού ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ και του ομώνυμου Φεστιβάλ είναι να προσφέρει στη Χίο όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες για σπουδή και επιμόρφωση.

Ένα τεράστιο λοιπόν ΜΠΡΑΒΟ στη Χίο, που μπορεί να διοργανώνει, να υλοποιεί και να αξιοποιεί ένα τέτοιο Φεστιβάλ.
Δεν είναι ούτε αυτονόητο ούτε ευκαταφρόνητο μία μικρή περιφερειακή γωνιά της Ελλάδας να δέχεται να κολυμπήσει σε τόσες πολλές και πρωτόγνωρες, άγνωστες θάλασσες.

Ο πρώτος μεγάλος δάσκαλος της Χίου στάθηκε το Ομήρειο. Η σκηνή του έχει φιλοξενήσει την αφρόκρεμα από τον κόσμο της Τέχνης, του Πολιτισμού, της Επιστήμης, της Κοινωνικής Ενσυναίσθησης.
Οι επιλογές των φωτισμένων κτητόρων του, οι ντόπιοι δημιουργοί και οι κατά καιρούς άξιες της αποστολής τους διοικήσεις του έβαλαν γερά θεμέλια.

Η ίδρυση Μουσικού Σχολείου, άλλος ένας μέγιστης σημασίας παράγων πολιτισμού, όχι μόνο για τους μαθητές του, αλλά και για τις οικογένειές τους. Δίπλα του τα ωδεία, η μουσική σχολή, η Φιλαρμονική, τα πολιτιστικά σωματεία.

Εδώ θα ανοίξουμε μία μεγάλη παρένθεση, για να χωρέσει όλους τους ευπατρίδες και φιλοπάτριδες, κυρίως εφοπλιστές, ευεργέτες. Και η Χίος διαθέτει πάρα πολλούς!

Και ερχόμαστε ξανά στα καθ` ημάς. Δεκάδες παιδιά και νέοι, και κατ’ επέκταση οι οικογένειές τους, ωφελήθηκαν από τη συμμετοχή τους στα εκπαιδευτικά προγράμματα στην Καλλιμασιά, στην Π.Ε.Κ.Ε.Β., στα Ψαρά, στη Φιλαρμονική, στο Μουσικό Σχολείο, στα ωδεία. Σ` όλους αυτούς, παιδιά και γονείς, να προσθέσουμε και όσους παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις . Μεγάλη η προσφορά!

Προχωράμε τώρα στους μουσικούς που συμμετείχαν. Φέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννηση μίας από τις πλέον επιφανείς προσωπικότητες του 2ου μισού του 20ού αι., του Ούγγρου συνθέτη György Ligeti.
Το εμβληματικό του έργο Kammerkonzert παίχτηκε στη Χίο
από 13 καλεσμένους μουσικούς, εξαιρετικούς επαγγελματίες, οι οποίοι δεν έκρυψαν τη χαρά και την υπερηφάνεια τους που παρουσίασαν, ανάμεσα στα άλλα, και ένα τόσο απαιτητικό έργο!

Το Φεστιβάλ γενικά έδωσε την ευκαιρία σε νέους συνθέτες από διάφορα κράτη να ασχοληθούν με τη σύνθεση νέων έργων, κάποια από τα οποία έκαναν πρεμιέρα εδώ στη Χίο, στους μουσικούς να εργαστούν επίπονα, και όχι να επαναλάβουν από το ρεπερτόριό τους έργα παιγμένα ξανά και ξανά, και στο ακροατήριο να εντρυφήσει σε νέα ακούσματα.

Και για να κλείσουμε.
Κάθε χρόνο, ιδιαίτερα φέτος, παρά τους περιορισμούς στις επιχορηγήσεις από τους δημόσιους φορείς, παρουσιάσαμε πολλές και διαφορετικές εκδηλώσεις, για να ελκύσουμε το ενδιαφέρον περισσότερου κόσμου. Στόχος πάντα η μουσική του καιρού μας, αλλά σε στενή σχέση με την εντοπιότητα, το έμψυχο δυναμικό, τις δυνάμεις, τα χαρακτηριστικά, τις ανάγκες της Χίου.

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗ ΧΙΟ!

Ελευθερία Λυκοπάντη,
καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Διαφήμιση